USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

У «Дзвіниці» зацвіли квіти художниці Світлани Костукевич

25 Квітня 2016 18:29
«Не я б’ю – верба б’є, за тиждень – Великдень!», – щиро вітали у Вербну неділю жителі селища Голоби Світлану Костукевич, відому волинську художницю, члена Національної спілки художників України. Саме цього дня в унікальній галереї «Дзвіниця», що знаходиться на території Свято-Георгіївського храму, відбулося відкриття її персональної виставки «Квіти – радість життя».

«Я маю можливість виставити свої роботи у Галереї мистецтв Національної спілки художників України, у інших галереях області. Але найбільше мені до душі саме галерея «Дзвіниця» тут – у Голобах!», – розповідає мисткиня.
Галерея знаходиться на першому поверсі храмової дзвіниці - пам’ятки архітектури, побудованої з дубового зрубу, перекритої ґонтом. Її підлога застелена домотканими килимками з бабусиних скринь, і тут панує піднесена атмосфера духовності та творчості. Оригінальна виставкова зала у діючій дзвіниці, яка скликає прихожан на службу п’ятьма дзвонами, і водночас служить громаді селища живим мистецьким простором, уже не вперше відкриває свої двері волинській художниці.
Завдяки плідній співпраці та давній дружбі з настоятелем храму отцем Ніфонтом (Омельчуком) Світлана Костукевич вже вдруге долучається до просвітницьких і мистецьких проектів, які постійно ініціює отець Ніфонт, і які знаходять зацікавлений відгук у жителів Голоб. Перша її персональна виставка у «Дзвіниці» відбулася у 2013 році.
Святкова служба зібрала прихожан до Свято-Георгіївського храму у Вербну неділю. Цвітіння весняних квітів у дворі церкви, гілочки верби з молодим листям в руках ошатно вбраних жителів Голоб – поважного віку, молоді, дітей – налаштовували також і на зустріч з експозицією Світлани Костукевич, чия «квіткова» творчість дуже природно вплелася у це духовне дійство. По закінченню служби прихожани відразу попрямували до галереї «Дзвіниця» на відкриття експозиції «Квіти – радість життя».
Отець Ніфонт надзвичайно тепло привітав волинську художницю і розповів про спільну мистецько-просвітницьку роботу, яку вони разом здійснюють уже протягом декількох років, побажав їй наснаги у творчості та запропонував долучитися до наступного мистецького проекту в галереї «Дзвіниця» до свята Петра і Павла.


Світлана Костукевич розповіла присутнім про свою творчу відданість «квітковій темі», яку вона несе усе своє життя: «Квіти – це завжди радість, краса і позитив. Це вічна тема, яка ніколи себе не вичерпає. Життя людське минає швидко. Ми повинні реально сприймати життя: є речі, з приводу яких ми глибоко сумуємо, мусимо про те знати і реагувати на важливі події. Потрібно зберігати оптимізм, здатність дивуватися і радіти життю. Квіти – це радість людського життя, символ відродження. Саме зараз вони так гарно розпускаються, створюють нам прекрасний настрій, налаштовують на позитивне сприйняття світу».
Члени родини, близькі, друзі, учні Світлани Костукевич, прихожани храму надзвичайно тепло і сердечно привітали її з відкриттям експозиції, високо оцінивши її твори та вклад у промоцію мистецьких проектів у Голобах. Волинську художницю привітала її сестра Олена Трошина, а від громади селища виступили Світлана Бондарук, вчитель-методист молодших класів місцевої школи-гімназії, координатор роботи галереї «Дзвіниця». Про свою вчительку живопису і натхненницю до творчого поступу багато гарних слів сказала голобчанка Антоніна Байда.Вона також поділилася спогадами про свої уроки малювання у Світлани Костукевич.


Спілкування волинської художниці з глядачами стало найцікавішою частиною презентації її персональної виставки. Зацікавленість глядачів була щирою і безпосередньою. «Невже це намальовані картини? Хіба це не фотографії?», таким непідробним було здивування одного з відвідувачів. Світлана Костукевич у відповіді розказала про свій авторський стиль: «Це авторські роботи. Я є професійним художником та вмію працювати у багатьох стилях, залишаючись впізнаваною у будь-кому з них. Малюючи квіти, я не хочу повторюватися, тому мої роботи виконані у різних техніках, у різних стилях. Один з них – реалістичний». Великі зображення квітів, які, здавалося, випускають свої пелюстки за рамки зображення, створюючи своєрідний об’ємний ефект – так, самі ці роботи так вразили своєю реалістичністю глядача. Сучасні технічні засоби дозволяють художникові зафіксувати зображення у різний спосіб та у безкінечну кількість разів. Мисткиня має у своєму комп’ютері тисячі зображень квітів, та все ж таки багато малює з натури – ставить у своїй майстерні букет живих квітів і береться за пензля…


Юна глядачка поцікавилася, як довго художниця малює квіти. «Усе своє життя!», - відповіла Світлана Костукевич. «І не набридає?» - «Ні!». І мисткиня розповіла, як почала малювати квіти ще змалку, потім вдосконалювала своє вміння у художній школі та під час інтенсивного навчання в училищі прикладного мистецтва імені Івана Труша та Українському поліграфічному інституті у Львові, як дивувалася її мама наполегливості і старанності доньки. Під час навчання Світлана Костукевич опанувала різну тематику, жанри і техніку малярства, але завжди помічала, як швидко розходилися до шанувальників саме її «квіткові» роботи. Життя саме підказало їй в такий промовистий спосіб невичерпну тему її творчості, відданість якій вона зберігає протягом багатьох років. Досвід і вправність приходили до неї поступово, крок за кроком, у своєму логічному і природньому поступу – коли неможливо перескочити чи забігти наперед у процесі творення, і все відбувається у свій час.


Деякі глядачі хотіли роздивитися роботи ближче, і тоді художниця просто зняла картини зі стіни і обговорювала деталі роботи разом з ними, ділилася досвідом, розповідала про свої прийоми роботи над картинами.


Триптих «Польові квіти» зачарували глядачок майстерністю, з якою вималювані кожна пелюстка, кожна польова билинка. Ці квіти не ростуть в оранжереях, а в полях, біля лісу. Ми інколи ступаємо по них, коли йдемо сільською дорогою. Ці квіти далекі вид пишності та вишуканого гламуру декоративних рослин. Але вони прекрасні своєю скромністю і простотою. Світлана Костукевич каже, що ця серія належить до тих близьких серцю художника робіт, які він ніколи не виставить на продаж.

Ще одна серія, представлена на цій експозиції, – це, як їх називає сама авторка, картини для психологічного розвантаження, релаксу. «На тонованому папері у центрі намалюйте білою тонкою ручкою сонечко, квіточку, те, що вам дуже подобається, приносить втіху. А потім – домальовуйте усе, що підкаже фантазія, розвивайте тему!» - ось так народжувалися роботи Світлани Костукевич, які вражають майстерністю виконання найделікатніших штрихів, деталей, народних орнаментів. Ці графічні роботи присвячені Пасхальній темі і демонструють ще одну грань творчості волинської художниці.


Художниці, яка змалечку обожнює квіти, малює їх все своє творче життя, вдячні глядачі подарували прекрасні тюльпани, які вона пообіцяла намалювати. А коли презентація тільки розпочинала свою роботу, на дзвіниці Свято-Георгіївського храму радісно зазвучали дзвони, – символічно і радісно.



Персональна виставка Світлани Костукевич «Квіти – радість життя» у галереї «Дзвіниця» Свято-Георгіївського храму селища Голоби триватиме ще 3 тижні.Волинська художниця запрошує усіх тих, хто отримує насолоду і радість від неповторної краси квітів.



Коротко про авторку експозиції: Світлана Костукевич народилася у 1951 році у Мелітополі. Дитинство минуло у Луцьку. Батьки були вченими-агрономами і все життя працювали на Волинській сільськогосподарській станції. Навчалася у Львівському училищі прикладного мистецтва ім. Івана Труша (1967-1971), працювала у волинських художньо-виробничих майстернях, одночасно навчалася на заочному відділенні в Українському поліграфічному інституті ім. Івана Федорова за спеціальністю художник-графік, оформлення та ілюстрація книги. З 1980 року її роботи з'являються на обласних молодіжних, а згодом - і республіканських виставках. Вона є членом Національної спілки художників України з 1992 року. Її добру науку із вдячністю згадують колишні студенти Луцького державного технічного університету, де вона працювала викладачем на кафедрі дизайну. Нині вона працює у найрізноманітніших техніках: батик, розпис по шовку, акварелі, монотипії, аплікації, ткацтво. Улюблена тема робіт художниці – гармонійність природи, її краса і довершеність.



Автор Марія Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
шанувальниця Показати IP 25 Квітня 2016 22:50
Дуже гарна виставка, Світлана Семенівна! Дай боже вам натхнення, здоров"я за ваш Божий дар!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus