USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Художньому музеї "розкопали" унікальний артефакт

9 Грудня 2013 13:12
Під час реконструкції Художнього музею у Луцьку розкопали унікальну пічну систему в людський зріст.

Завідувач Художнього музею відділу Волинського краєзнавчого музею, заслужений працівник культури України Зоя Навроцька розповіла Волинським Новинам, що під час капітальної реконструкції пам’ятки XVII-XVIII століть, будівельники натрапили на цікавий артефакт. Водночас, разом із краєзнавцями, науковцями Волині вони докопалися до істини: чому десятки років стіни музею вкривалися пліснявою, грибком, а твори мистецтва страждали від надмірної вологості у приміщенні.

Як пояснила Зоя Михайлівна, волога на стінах утворювалася за рахунок конденсату, тому що в стіні була величезна пічна система для обігріву приміщення. «У неї були довгі і широкі «рукави». В ту пічку могла зайти людина у весь зріст. Обігрів йшов на різні кімнати цього приміщення. Як розповів історик та краєзнавець Петро Троневич, це дуже стара система обігріву й цю пічку треба ще досліджувати, бо для істориків це цікава знахідка. І саме цей артефакт нам і створював головні проблеми. Адже холодне повітря з вулиці заходило в димарі, а тепле – зсередини, і утворювалася волога на стінах», - пояснила Зоя Навроцька.

Нагадаємо, що Художній музей у Луцьку розташований в колишньому Будинку повітової канцелярії і шляхетських судів. Збудований він 1789 року на руїнах княжого палацу Луцького замку – видатної пам’ятки архітектури та історії ХІV століття.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Аяяй Показати IP 9 Грудня 2013 17:08
Дивно, що це дивно для фахівців. Така система опалення була звична для того часу. Клєштор у Любешові аж до війни так опалювався..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus