USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.60 39.85
  • PLN 9.72 9.85

У Колодяжному в музеї Лесі Українки відкрили виставку «одного експоната»

26 Лютого 2024 22:10
У Колодяжненському літературно-меморіальному музеї імені Лесі Українки відкрили виставку «одного експонату».

Відвідувачам продемонстрували чашку сестри Лесі Українки Ізидори Косач, розповіла Суспільному директорка музею Ольга Бойко.

З її слів, під час повномасштабного вторгнення цінні музейні експонати зберігаються у бомбосховищі, чашку дістали до 153-ї річниці з дня народження Лесі Українки.

Чашку до музею передали у 1991 році через дослідницю творчості Лесі Українки Тамару Скрипку, яка їздила до США та спілкувалася з донькою Ізидори Косач Ольгою Сергіїв. Директорка каже: під час цієї зустрічі Ольга Сергіїв віддала музею 124 експонати, які належали сім’ї Косачів, серед них була і чашка.

Читати ще: У Луцьку відзначили 153-річчя з дня народження видатної письменниці Лесі Українки

«Цю чашку подарував Ізидорі Косач особистий лікар Лесі Українки Максим Мержинський, який також тримав вінець над головою Лесі Українки під час вінчання з чоловіком Климентом Квіткою», – каже Ольга Бойко.
Під час екскурсії відвідувачам розповіли про постать Максима Мержинського, Лесю Українку та родину Косачів. Зокрема багато розповідали про традицію чаювання, яка існувала в родині.

Читати ще: У Будапешті презентували видання народних пісень, які зібрала Леся Українка

«Чаювали під крислатим каштаном, який ріс на подвір’ї у Колодяжному. Це не було просте чаювання, під час нього вели світські бесіди: обговорювали політику, літературу та культуру. В родині дуже полюбляли під час чаювання їсти варення із кизилу», – розповіла Ольга Бойко.

Виставка «одного експонату» у Колодяжному триватиме до 1 березня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Лукаш і Мавка Показати IP 27 Лютого 2024 08:17
І є шо сказати і нема чого казати !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus