USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Музей-садибу Лесі Українки відреставрують за кошти ДФРР. Мінрегіон погодив проєкт

26 Лютого 2021 13:43
Мінрегіон затвердив перелік проєктів, які фінансуватимуться за кошти Державного фонду регіонального розвитку. Серед них – ревіталізація садиби Косачів в Колодяжному. Проте досі офіційного підписаного документу в регіони не надійшло.

Днями під час відкриття виставки, присвяченої 150-річчю від дня народження Лесі Українки, директорка Волинського краєзнавчого музею Оксана Важатко повідомила, що цього року зможуть розпочати реставрацію музею-садиби Лесі Українки. З її слів проєкт «Ревіталізація Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки в с. Колодяжне Ковельського району Волинської області» пройшов національний відбір і затверджений на фінансування.

Нагадаємо, будинок у селі Колодяжне Ковельського району, де жила Леся Українка, потребує негайного ремонту. Цей проєкт у 2021 році включили до переліку об’єктів, які будуть будуватися за кошти Державного фонду регіонального розвитку.

Загальна вартість проєкту – 15 мільйонів гривень, він складається з «твердої» та «м’якої» частин. «Тверда» частина передбачає реставраційні та будівельні роботи, а «м’яка» - оцифровування музейних фондів, придбання техніки, програмного забезпечення. Перша частина проєкту – найбільш дороговартісна. На ці роботи заплановано 11,4 мільйона гривень. 10% від цієї суми має складати співфінансування з обласного бюджету. Ці кошти в розмірі 1,140 мільйона гривень депутати уже передбачили під час бюджетної сесії, хоча ще не було достеменно відомо, чи Мінрегіон погодить проєкт.

Засідання Мінрегіну, на якому і затверджували перелік регіональних проєктів відбулося 18 лютого. А 23 лютого Оксана Важатко повідомила, що реставрацію музею погодили.

«Буквально сьогодні мені зателефонували щодо реставраційних робіт у Колодяжному. Вже перелік затверджений Мінрегіоном і переданий до розпорядження Мінкульту. Це говорить про те, що проєкт готовий до фінансування. А оскільки облрада передбачила кошти на співфінансування в розмірі 10%, то ми вже маємо реальну можливість проведення реставраційних робіт у цьому році», – переконує вона.

Щоправда, офіційний документ зі списками затверджених Мінрегіоном проєктів досі не оприлюднений, як і відповідне розпорядження Кабміну. В пресслужбі Волинської ОДА повідомляють, що у відомстві також очікують, коли надійде підписане офіційне розпорядження, щоб повідомити затверджений перелік проєктів. Попередньо в ОДА інформували, що на 2021 рік Волині передбачили 154 мільйони гривень.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 26 Лютого 2021 14:01
Підштукатурити і пофарбувати - 10 млн грн? Губа не трісне? На оцифровку залучіть студентів історичного ф-ту. Зроблять корисну справу і знання поглиблять.
Лукаш і Мавка Показати IP 26 Лютого 2021 15:14
То добре ! Але дорога ложка до обіду ! Добрий господар робить то до свята ! А то спочатку обладміністрація забула, потім чесалась, потім розколисувались - і ти диви зненацька наступило 150-річчя Лесі Українки. Ото, блін, влада ! А чим займалось управління культури ? Тут вже зняттям премій не обійдеться - тут вже треба в три шиї з роботи гнати !
Манкуртам Показати IP 26 Лютого 2021 18:11
З ювілеєм нашої славної на всю Україну ЛЕСІ невтомні господарі ОДА і порожньо-балаклива облрада сіли у глибоку лужу! Щоб це обсипану штукатурку на будинку Лесі не залатати?! Ви що, панове-господа, якогось чужоземця на кшталт путіна чекали, що прибіжить з кельмою і залатає? Це з рештків вашого авторитету штукатурка обсипалася. Ви - не волиняни...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus