USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У Ковелі вшанували видатну українку Лесю Підгірську

7 Липня 2018 23:06
4 липня у Ковелі вшанували видатну українку, голову Ковельської філії «Союзу українок» Лесю Підгірську.

Цього дня у 1943 року її було розстріляно. Яму викопали на краю польського цвинтаря по теперішній вулиці Степана Бандери, де зараз знаходиться філія «Волиньгазу». Свідок трагедії зазначив, що стріляв сам гебітскомісар Каснер.

Леся Підгірська була головою Ковельської філії «Союзу українок», яка розпочала роботу 23 січня 1928 року. Філія нараховувала 72 союзянки. Вони були дуже активні, організовували суспільне життя значної частини інтелігенції міста й округи. Під час канікул союзянки утримували 50 діток, на повному утриманні філії був дитячий садочок при Благовіщенській церкві.

Активно підтримували ідею об'єднання всього українського народу, опікувалися сиротами, допомагали голодуючим, створили повітовий громадський комітет порятунку голодуючих України. Займалися просвітницькою та культурно-освітньою діяльністю, допомагали знедоленим, організовували аматорські вистави.

При німцях Леся Підгірська стала головою Допомогового комітету, який допомагав у звільненні полонених українців. А також працювала перекладачем у гебітскомісаріаті. Постійно підтримувала зв'язок із загонами УПА та надавала їм допомогу медикаментами та інформацією.

Улітку 1943 року Лесю видали німцям...

У день трагічної загибелі Лесі Підгірської прийшли всі члени Ковельської філії громадської організації «Союзу українок», депутати міської ради, містяни.

З пам'ятним словом про героїчну борчиню виступали активісти та видатні ковельські громадські діячі: лікар Алла Полякова та заступник голови Ковельської філії громадської організації «Союзу українок» Галина Голубович. На могилі провели панахиду за розстріляною героїчною українкою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus