USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

У Києві 4-річна дитина через слайм отримала опіки легень

20 Грудня 2019 23:44
У Києві 4-річна дівчинка зазнала хімічного і токсичного опіку легень однією з найпопулярніших нині дитячих іграшок – слаймом. Дитина вдихнула шматочок слизу і на два тижні опинилася у реанімації.

Про це йдеться у сюжеті ТСН.

Зараз Ясі не можна контактувати з дтьми, аби не застудитися. Дівчинка нещодавно пережила тяжке ураження легень – у неї був хімічний і токсичний опік.

Яся почала кашляти, а коли лягала, то бухикання посилювалося. Мама відвезла її на консультацію в «Охматдит», де жінці повідомили, що в бронхах у дівчинки знайшли схожу на клей речовину.

У родині припускають, що причина – слайм. Це желеподібна субстанція з приємним запахом і привабливим кольором. Шматочок слизу, швидше за все, Яся запхала в ніс і тоді вдихнула. «Виявили велику кількість сторонніх тіл в бронхах обох легень. Урешті виявилося, що це слайм», – каже хірургиня дитячої лікарні «Охматдит» Ванда Милінецька.

Скоріше за все вона вдихнула шматочок слизу. Слайм – це субстанція, яка схожа на желе. Діти її мнуть, розтягую, надувають пухирі. Іграшку можна зустріти на дитячих майданчиках, школа і в садках. У соцмережах блогери діляться рецептами слаймів, аби зробити їх в домашніх умовах. Лікарі «Охматдиту» закликають батьків не залишати дітей на одинці, коли ті граються лизунами.

Під загальним наркозом бронхи дівчинки чистили тричі. Частини хімічного слизу відшкрябували від бронхів. Яся два тижні провела в реанімації. Дівчинку вводили в медикаментозний сон, а за неї дихали штучні легені. Нині дитина тільки починає відновлюватися.

Слайми – одна з найпопулярніших дитячих іграшок. Їх можна побачити в школах, садках, дитячих майданчиках. Дитячий психолог повязує таку популярність з антистрес-ефектом для дітей. «Воно розслаблює», – каже жінка.

Психологиня разом з донькою Христиною робить лизунів у домашніх умовах. Один з інгредієнтів – це тетраборат натрію або борна кислота, яку можна купити в аптеці.

Учитель хімії Олексій Головань каже, що тетраборат зовсім не підходить для дитячих ігор. «Борна кислота або тетраборат за чотирьохбальною шкалою має токсичність «двійку» – це означає, що вона за тривалого контакту зі шкірою може викликати алергічні реакції. Якщо її спробувати на смак, може викликати і запаморочення», – пояснив Олексій Головань.

Слайм нині переживає нову хвилю популярності, але гумка для дитячих рук відома з 76 року минулого століття. Коли слайми досліджували в Америці і Британії, то в деяких іграшках фіксували перевищення допустимої концентрації бору в чотири рази.

Пан Олексій відтворює рецепт слайму для ТСН, однак незахищеними руками субстанцію не бере і дітям не рекомендує. Показує, як клей ПВА за допомогою борної кислоти перетворюється на суцільний згусток. Такий згусток залишився і середині Ясі і, по суті, зацементував частину легень.

Виробники не зупиняються, а тому вже з’явилися слайми з трубочками, аби надувати бульбашки. Тут шанс вдихнути шматок слизу збільшується в рази. Для Ясі контакт з іграшкою може мати наслідки на все життя. Через те, що лікарі вперше стикаються з хімічним опіком легень через слайм, то дати подальші прогнози здоров’ю Ясі вони просто не можуть.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 21 Грудня 2019 11:43
Що то за собачі клички дають дітям,яся,кіта(нікіта)...Це ж ваші діти,а не домашні улюбленці.
Анонім до Анонім Показати IP 21 Грудня 2019 15:17
Це скорочене ім’я, повне - Ярослава

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus