USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

У Києві вшановують жертв «Великого терору»

5 Серпня 2017 12:07
У Києві сьогодні відбуваються меморіальні заходи з нагоди Дня пам'яті жертв "Великого терору" з метою вшанування 80-х роковин з дня початку тих трагічних подій.

Про це повідомляє Укрінформ.

"Вранці, о 9.00, розпочалася поминальна літургія в Покровській церкві на Подолі (внизу Андріївського узвозу, метро Контрактова площа). З 11.00 до 12.00 відбудуться панахида та меморіальні заходи біля Хреста репресованим у 1930-50-х роках (біля будівлі колишнього Жовтневого Палацу, метро Майдан Незалежності). З 13.00 до 15.00 триватимуть меморіальні заходи у Національному історико-меморіальному заповіднику "Биківнянські могили" (метро Лісова, далі Броварською маршруткою до Биківнянського меморіалу)", - йдеться в повідомленні.

"Великий терор" - масштабна кампанія масових репресій громадян, що була розгорнута в СРСР у 1937-1938 рр. з ініціативи керівництва СРСР й особисто Йосифа Сталіна для ліквідації реальних і потенційних політичних опонентів, залякування населення, зміни національної та соціальної структури суспільства. Наслідками комуністичного терору в Україні стало знищення політичної, мистецької та наукової еліти, деформація суспільних зв'язків, руйнування традиційних ціннісних орієнтацій, поширення суспільної депресії й денаціоналізація.

За даними Українського інституту національної пам'яті, за період "Великого терору" на території УРСР було засуджено 198 тис. 918 осіб, з яких близько двох третин - до розстрілу. Решту було відправлено до в'язниць та таборів (інші заходи покарання охоплювали менше 1%, звільнено було тільки 0,3%).

Незаконність "Великого терору" визнали ще за часів СРСР після смерті Сталіна, коли в роки "відлиги" провели часткову реабілітацію репресованих. Реабілітаційні процеси другої половини 1950-х – початку 1960-х років мали обмежений характер. Більшість громадян, засуджених за політичними звинуваченнями, не отримали повної реабілітації, а їхні права не були повністю відновлені.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus