USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.88

У Луцькому районі скасували карантин, який діяв через пташиний грип

9 Лютого 2024 22:43
9 лютого відбулось засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Луцькій районній державній адміністрації за участю голови спеціалістів Луцького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області, спеціалістів Луцької районної державної лікарні та представників птахогосподарств Луцького району. Головне питання порядку денного – зняття карантину щодо високопатогенного грипу птиці з господарства в Луцькому районі (м. Рожище).

Про це повідомляє пресслужба Держпродспоживслужби області.

Нагадаємо, за результатами дослідження патологічного (біологічного) матеріалу 19 січня в приватному господарстві Луцького району було підтверджено діагноз на високопатогенний грип птиці. Державною надзвичайною протиепізоотичною комісією при Луцькій РДА господарство було оголошено неблагополучним щодо високопатогенного грипу птиці та накладено карантин (протокол № 4 від 19.01.2024 року).

Під час карантину спеціалістами Рожищенського відділу здійснення протиепізоотичних та лікувально-профілактичних заходів Луцької районної державної лікарні ветеринарної медицини проводились заходи щодо ліквідації та недопущення розповсюдження захворювання. Під час проведених заходів повідомлень про захворювання або загибель птиці від власників не надходило.

Станом на 09.02.2024 року Волинською регіональною державною лабораторією Державної служби України з безпечності харчових продуктів та захисту споживачів досліджено 420 проб сироваток крові на високопатогенний грип птиці з господарств різної форми власності. Результати досліджень – від’ємні. Львівською регіональною державною лабораторією Державної служби України з безпечності харчових продуктів та захисту споживачів досліджено 1260 клоакальних та трахеальних змивів, результати досліджень – РНК вірусу пташиного грипу (типу А) не виявлено.

Читати ще: Через кошеня зі сказом у волинській громаді вакцинували понад 200 тварин

За результатами засідання комісія вирішила:

- зняти карантин щодо високопатогенного грипу птиці з господарства жительки Луцького району ( м. Рожище);

- Луцькому районному управлінню ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області, Луцькій районній державній лікарні ветеринарної медицини доручено виконувати вимогу Інструкції з профілактики та ліквідації грипу птиці;

- забезпечити виконання Плану протиепізоотичних заходів з профілактики основних і паразитарних хвороб тварин у Луцькому районі на 2024 рік, зокрема інфекційних хвороб птиці на високо-та низькопатогенний грип птахів та хворобу Ньюкасла серед свійських, синантропних та диких перелітних птахів;

- посилити контроль при переміщенні птиці та продукції з неї шляхом перевірки супровідних документів при їх надходженні в господарства, ринки тощо;

- посилити контроль за дотриманням вимог чинного законодавства при реалізації живої птиці та продукції птахівництва на агропродовольчих ринках;

- забезпечити проведення роз’яснювальної роботи серед власників птиці в індивідуальних господарствах громадян про тимчасове обов’язкове дотримання вимог щодо недопущення контактів дикої перелітної птиці із домашньою, особливо водоплавною, утримання домашньої птиці проводити постійно в закритих приміщеннях.

Також комісія розглянула питання організації та проведення заходів щодо недопущення захворювання тварин сказом та проведення пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу в 2024 році та посилення заходів з недопущення занесення збудника африканської чуми свиней.

Було погоджено територію Луцького району з Луцькою РДА площею 4111 км кв. (уточнена), на якій буде проведена в 2024 рроці пероральна імунізація диких мясоїдних тварин проти сказу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus