USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У Луцькому зоопарку організували екскурсію до Дня захисту тварин

9 Жовтня 2016 20:40
Екскурсію-відвідини та фотовиставку про зникаючих тварин приурочили до Всесвітнього дня захисту тварин у Луцькому зоопарку.

З нагоди Всесвітнього дня захисту тварин, який щороку відзначають 4 жовтня, Луцький зоопарк, як установа, що зберігає зникаючі та рідкісні види тварин, організував свято для відвідувачів. Так, презентували виставку світлин звірів та птахів, які перебувають на межі зникнення та організували майстер-клас із бісероплетіння.

Фахівець по зв’язкам з громадськістю, працівниця Луцького зоопарку Олена Самчук організувала екскурсію, присвячену тваринам, які перебувають на межі зникнення. Так, одним із видів тварин, занесених до Червоної книги України, є бурий ведмідь, який мешкає переважно на території Карпат. Олена Самчук розповіла, що нині в Карпатах лишилося лише 300 ведмедів через активну вирубку лісів. Юні відвідувачі зоопарку на власні очі побачили, що ці тварини не бояться води та чудово себе почувають у водоймах.


Іншим видом, внесеним до Червоної книги України, є боривітер. Популяція цього хижого птаха в Україні тісно пов’язана з наявністю сарани.

Канюк ще 50 років тому вважався зниклим птахом, але з забороною відстрілу хижих пташок його популяція розпочала відновлюватися і нині налічується до 400 пар канюків в Україні. Оскільки основним кормом цього птаха є миші, його популяція зменшується там, де поля оброблені пестицидами.


До рідкісних птахів належить орлан-білохвіст, лише 20 пар якого свого часу налічувалося в Україні. Нині популяція орлана налічує до 120 птахів - цей птах опанував Чорнобильську зону відчуження, вкриту густими лісами. Розмах крил орлана-білохвоста є найбільшим серед орланів і становить 2,5 метра, а гнізда, які він будує, можуть бути 3 метри завбільшки і використовуються декількома поколіннями птаха.


Бізон часто використовує свою масивну голову, як таран, а його улюбленим заняттям є вичісування шерсті, у якій живуть різноманітні комахи.
Чорно-бура лисиця часто стає здобиччю через своє унікальне забарвлення.

Приблизно 400 особин рисі налічується в Україні, де ця тварина внесена де Червоної книги. На Волині живе 30 особин цього виду.


Амурський тигр, представники якого живуть у Луцькому зоопарку, також належить до зникаючих тварин – у світі лишилося приблизно три тисячі таких тигрів. Вони живуть на території Азії, де завдяки смугастому забарвленню, успішно ховаються у затінку дерев. Полюють вони на середніх тварин, втім, в середньому, лише одне з десяти полювань тигра є успішним. Отже, ця тварина здатна протягом тривалого часу обходитися без їжі, а за один раз здатна з’їсти до 30-40 кілограмів харчів. На відміну від левів, тигр є більш небезпечним, адже здатний атакувати іншу тварину, яка потрапила на його територію, навіть будучи ситим.


Леви живуть у зграях, що називаються прайдами, де у кожного є своя роль: самиця полює на здобич, а самець у цей час обороняє свою територію та дітей. Під час бійок з іншими хижими тваринами лева захищає від ушкоджень пухнаста грива. Ця тварина спить протягом 20 годин на добу, а інший час витрачає на полювання та іншу активність.


Узбережжя Чорного моря населяють занесені до Червоної книги України пелікани. Ці перелітні птахи зникають через діяльність людини – диких пляжів, де вони можуть будувати гнізда та вигодовувати пташенят, стає усе менше. На помешканні цього птаха у зоопарку розмістили табличку-застереження «я їм тільки рибу»: справді, цей птах здатний споживати рибу цілою, не розжовуючи. Пелікани, які живуть у Луцькому зоопарку, належать до рожевих пеліканів, але цього забарвлення вони почнуть набувати у віці 3-4 років.


Як розповіла директор КП «Луцький зоопарк» Людмила Денисенко, багато тварин, які занесені в Червону книгу України та світу, представлені у Луцькому зоопарку. З її слів, потрібно привертати увагу людей до цієї проблеми, тому екскурсія, що відбулася сьогодні, була спрямована на те, щоб розповісти, нагадати та розширити знання лучан про тварин, які зникають. Ці види тварин потребують допомоги, до якої може долучитися кожен з нас.

Директор зоопарку зауважила, що відвідувачам пояснюють, що вони приходять не для того, щоб годувати тварин, адже годують їх та доглядають за ними працівники зоопарку, а для того, щоб спостерігати за звірами та птахами. Вірогідність побачити ведмедя у дикій природі майже вірогідна нулю, а тут цю тварину, внесену до Червоної книги, можна спостерігати через скло на відстані простягнутої руки.


У зоопарку навіть дозволили годувати тварин, реалізовуючи наявні харчі, які готують працівники зоопарку. Наступного року планують розширювати кормову базу, що дозволить відвідувачам годувати хижаків, декоративних мавпочок, пеліканів. Наразі відвідувачів просять звертати увагу на таблички, що застерігають від годівлі тварин, але культура лишає бажати кращого. Так, сьогодні одна з паперових табличок встигла повисіти лише годину – хтось зіжмакав її та пожбурнув у вольєр. Харчі не завжди є корисними для тварин і тварини важко переносять отруєння певними компонентами, які самі по собі можуть бути цілком безпечними, але становлять загрозу в поєднанні з іншими продуктами. До прикладу, це білокачанна капуста у поєднанні з хлібобулочними виробами. Відвідувачів застерігають щодо відповідальності за можливу смерть тварини від отруєння.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus