USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

У Луцьку ініціюють створення інституту місцевих омбудсменів

20 Травня 2015 13:22
Захист прав людини на рівні області чи територіальної громади може забезпечувати місцевий омбудсмен, - вважають депутати міськради.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії міської ради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю, депутатської діяльності, етики та регламенту 20 травня.

Депутати розглянули проект рішення про звернення до Президента України, народних депутатів України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань запровадження інституту місцевого омбудсмена.

Як зазначив доповідач із цього питання, член депутатської групи «Новий Луцьк» Петро Савчук, проект рішення має на меті підсилити позиції громадян. Так, з його слів, щодня виникає чимало гострих питань щодо порушення прав людини, проте людям фактично нікуди звертатися, адже наразі існує лише інститут парламентського омбудсмена – уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Отже, він закликав депутатів підсилити можливості громади та кожної людини.

Таке звернення, з його слів, може стати пілотною річчю, що свідчитиме про те, що місцеві громади стають активнішими та виступають за децентралізацію, а не лише просять коштів. Омбудсмен, на його думку, може діяти як на рівні області, так і згодом на рівні укрупнених територіальних громад.

Підтримати проект рішення закликав колег і член депутатської групи «Новий Луцьк» Ігор Поліщук. Він відзначив, що наразі один омбудсмен фізично не в змозі відповісти на всі звернення громадян. Інститут місцевого омбудсмена, який, на його думку, повинен реагувати на проблеми місцевих мешканців та регулярно відвідувати місця позбавлення волі, йтиме в унісон з процесами, що тривають в державі.

Голова депутатської групи «Новий Луцьк» Андрій Осіпов наголосив, що після прийняття змін до законодавства, прокуратура більше не має повноважень складати протокол про адміністративне правопорушення за ненадання громадянину інформації. Наразі право складати такий протокол має лише уповноважений Верховної Ради з прав людини.

На підтримку звернення висловився і депутат Богдан Шиба, який зазначив, що механізм відбору місцевого омбудсмена потрібно напрацювати на рівні громади, аби згодом парламент не визначив, що омбудсмена призначатиме голова ОДА за погодженням з головою облради.

У підсумку, депутати одностайно підтримали проект рішення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Євген Показати IP 20 Травня 2015 20:21
Добре рішення. Молодці. Тільки знову будете пояснювати тим дурням, що треба голосувати?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus