USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Чи можливо «обійти» електронний реєстр ДНЗ у Луцьку

17 Березня 2015 13:50
У Луцькій міській раді пропонують створити колегіальний орган, який би вирішував виняткові питання щодо запису дітей лучан в садочки.

Відповідний проект рішення озвучив під час засідання постійної комісії з питань освіти депутат міськради Андрій Осіпов сьогодні, 17 березня.

Нагадаємо, в Луцьку ввели електронний запис у дошкільні навчальні заклади. Цю електронну чергу створили аби зменшити вплив людського фактору, адже раніше відповідні журнали велися завідувачами садочків.

Андрій Осіпов вважає, що механізований спосіб ведення реєстру не дозволяє врахувати виняткові обставини, приміром, влаштування у дитсадки дітей внутрішньо переміщених осіб. На його думку, є життєві ситуації, які повинні бути враховані під час запису дітей на чергу в садочки.

«Наприклад, мати-одиночка, яка є в складних життєвих обставинах, хоче влаштуватися на роботу, але не може влаштувати дитину в садочок», - пояснив депутат.

Відтак, він пропонує створити комісію, яка могла б вирішити питання, яким чином можна було б включити дитину в дитсадок поза електронним списком.

Він пропонує до складу комісії включити голову постійної депутатської комісії, представників батьківських комітетів дитсадочків, заступника міського голови. З його слів, ця комісія має розглядати питання включення в чергу і апеляції з приводу незаконних дій певних осіб. Приміром, коли надходять скарги на те, що якусь дитину виключили з реєстру, чи перенесли.

Однак у членів комісії виникло чимало зауважень. Зокрема, Григорій Пустовіт припустив, що ця комісія може діяти всупереч електронній черзі, і може так би мовити її «підмінити». Адже є небезпека, що 100% дітей проходитимуть через комісію, і таким чином створять прецедент, як можна «обійти» чергу.
На це Андрій Осіпов пояснив, що діти внутрішньо переміщених осіб влаштовані в садочки у адміністративний спосіб. А комісія створюється «на особливий випадок, а не щоб знайти шпарину, і прилаштувати когось із дітей впливових людей».
«Сподіваюсь, що так не буде. Давайте спробуємо», - зазначив він.

Член депутатської комісії, депутат міськради, голова депутатської групи «Новий Луцьк» Ірина Констанкевич запитала у автора проекту рішення, чи не варто було б додати ці функції іншим, діючим органам, «щоб не плодити» комісії. Адже створення такої комісії може призвести до більшої бюрократизації процесу, адже доволі складно буде зібрати 40 голів батьківських комітетів.
Натомість Андрій Осіпов пояснив, що депутатська комісія не має повноважень вирішувати такі питання.

Що ж до відсотка звернень про «виняткові ситуації», то згідно з його інформацією, таких звернень не більше 10.

Однак, в управлінні освіти кажуть, що подібних скарг поступило близько 200. І всі питання вирішуються в управлінні освіти без проблем. Що ж до пільгових категорій, каже начальник управління освіти Олег Гребенюк, то це регламентується законодавством. А вступ у ДНЗ дітей учасників АТО та переселенців - регламентують місцеві регуляторні документи. Тим паче, згідно з законодавством усунути службовців від вирішення цього питання теж не можна.

А ось вирішити нестачу місць у ДНЗ ця комісія не зможе. На думку Олега Гребенюка, створення такої комісії тільки підірве довіру до електронної черги, до службовців, освітян. Крім того, відповідальності колегіальний орган за прийняті рішення він не нестиме.

Голова комісії Анатолій Пархом’юк зауважив, що подібні питання, які мала б вирішувати згадана комісія, потребують оперативного вирішення, а зібрати стількох людей швидко – буде складно. Крім того, при управлінні освіти постійно засідає колегія, до якої входить чимало не службовців, і її можна було б наділити повноваженнями розглядати скарги на електронну чергу.

Депутати, після годинного обговорення, не підтримали проект рішення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
батько Показати IP 17 Березня 2015 14:02
бляха вєчнео не йметься тому осіпову!!!черга ця працює нормально!нах...ше якась комісія,йопти!!!бери ружжо -прямуй на фронт!!!
Ирен Показати IP 17 Березня 2015 15:01
А ще головне, щоб у цій черзі були діти,які живуть і прописані у Луцьку поблизу садочка. Щоб не було так,що я живу біля садочка, а дитину туди не можу влаштувати, бо там повно дітей із сіл, або інших міст,які тут познімали квартири та дітей своїх здають у садочки. Першочерговість має бути у корінних жителях Луцька,тобто прописаних і живуть тут у Луцьку, а вже сільським, іншогороднім в другу чергу. Так толку не буде.Колись без прописки дітей в садочки не брали.
SSSS Показати IP 17 Березня 2015 16:49
В 21 садочку на ГПЗ і без електронної черги беруть, аби тільки внески завідуючій платили,вона це ДУЖЕ любить!!!
Анонім Показати IP 17 Березня 2015 23:24
7-й садок 200-300$ і ніяких тобі черг І навіть поріг як що дітей в групі до 40, там вміють виходити з ситуаціях і робити так щоб всі діти прийняті в групу разом не приходили. Дітей простежують, потім кажуть що ж такі батьки які входять хворих дітей, а виховатилі медсестра і завідуюча бідні осічки які нічого з такими батьками вдіяти не можуть. І ще до слова виховатилі яна леонідівна і ольга якісна взагалі психічно неврівноваженні, кричать на дітей руйнуючи їм психіку, одним словом їх обов'язково треба публікувати в псхдиспансері!!!
Анонім до Анонім Показати IP 28 Квітня 2015 15:11
Моя порада, перш ніж писати всякі нісенітниці, потрібно навчитись грамотно писати. І такі батьки виховують так дітей.
Щаслива Показати IP 16 Квітня 2015 15:39
ХОДИМО В 5 САДОЧОК. Пройшли по черзі без жодної копійки спонсорських і хабарів. Завідуюча супер всіх тримає на свуоєму місті!!!! А розказує подруга (мати одиночка) влаштувала дитину в садочок платила завідуючій в карман плюс ще 500 спонсорських і кучу всього по списку. Поки не заплатила тих всіх грошей і не принесла всього , що написали вихователі відношення до дитини було нахабне, зверхнє що ніби її мама довго розраховується. Я рахую такі вихователі немають працювати що ділять дітей на бідних і багатих всі дітки мають бути рівні у відношенні.
Аня Показати IP 15 Вересня 2016 15:07
Нереально попасти в 5 садок, хоча живемо в декількох метрах від нього. Електронна черга на даний час не є прозорою і далі сприяє корупції. Вважаю, при реєстрації в ДНЗ слід враховувати місце проживання та прописки дитини і створити комітет, про який йдеться в статті. Адже на даний час завідувач ДНЗ і є комітетом в єдиній особі причому заангажованим і корупційним.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus