USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

У Луцьку – мітинг-реквієм до 75-ї річниці єврейської трагедії

27 Серпня 2017 15:02
Мітинг-реквієм, присвячений вшануванню пам'яті жертв Голокосту, відбувся у Луцьку. Цього року відзначається 75-та річниця єврейської трагедії.

Дійство відбулося сьогодні, 27 серпня, біля меморіалу жертвам фашистського геноциду, який розташований у мікрорайоні Вересневе.

Вшанувати жертв геноциду прийшли представники єврейської громади та луцькі політики.

На початку заходу всім присутнім розповіли історію луцького єврейства.
Луцьк – це місто, яке було заповнене євреями, вони робили все для того, аби збагачувати місто. 26 червня, коли нацисти ввійшли на територію Луцька, план знищення євреїв вже був розроблений. 4 липня було вбито три тисячі євреїв на Замковій площі. Їм було заборонено ходити містом та купатися у Стиру. За непослух була єдина кара – розстріл. З 19 по 25 серпня 1942-го року розстріляли 25 тисяч 658 євреїв, в основному жінок та дітей. На місці розстрілу було три величезних рови, кожен з яких сягав 150 метрів у довжину та 8-10 метрів у глибину. Аби не було чути крику людей, фашисти включали музику.

Представник Посольства Ізраїлю Павєл Лєвін подякував присутнім за те, що вони не забувають про цю страшну для єврейського народу трагедію.
«Шолом. Від держави Ізраїль, від Посольства Ізраїлю на території України я приїхав подякувати вам за те, що ви пам’ятаєте тих євреїв, які пали на цьому місці, що ви передаєте пам’ять до нинішнього покоління. Тоді їм нікуди було бігти, куди йти. Сьогодні є держава Ізраїль, яка є домом євреїв всього світу, і яка робить все, аби такої трагедії більше не було. На жаль, сьогодні є люди, які намагаються оскаржити наше право на вибір, але наша держава продовжує жити та творити. Світла пам’ять людям, які тут загинули. Шолом», - висловився Павєл Лєвін.

Радник міського голови Ігор Поліщук зауважив, що в період Другої світової війни населення Луцька більше 50% складали євреї.
«75 років тому в ці дні відбулися, напевно, одні з найбільш трагічних подій в історії нашого міста – це насправді чорна сторінка. Це не лише трагедія єврейського народу, а й трагедія Луцька та нашої країни. Тисячі невинних людей були вбиті лише за те, що вони були євреями. Сьогодні мало хто знає, що в період Другої світової війни 50-80% жителів Луцька складали євреї. На жаль, ми ніколи не дізнаємося, яким би було наше місто, аби ці люди залишилися живими, адже тисячі талановитих людей, які б могли розвивати його, були знищені. Нашим обов’язком є зберігати пам’ять про ці події і передавати її наступним поколінням», - зазначив Поліщук.
Опісля промов равін протрубив в шафар (єврейський ритуальний музичний інструмент, зроблений з рогу тварини, - ред.), прочитав єврейську молитву та закликав присутніх покласти квіти та камінці до меморіалу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу



Система Orphus