USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку молодий автор розповів про Джека-Різника з Хмельницького

5 Жовтня 2019 18:01
Альтернативну історію про місцевого Джека-Різника, який орудує в Проскурові за часів Російської імперії, фронтерівцям у Луцьку представив автор-початківець.

Презентація дебютного роману письменника з Хмельницького відбулася в рамках ІІ Міжнародного літературного фестивалю «Фронтера» 5 жовтня в обласному театрі ляльок.

Як зазначив ведучий фестивалю Павло Коробчук, попри те, що в програмі дійства передбачена лише презентація нового роману Макса Кідрука «Поки світло не згасне назавжди», фактично йдеться про подвійну презентацію – додатково свого книжкового первістка представив молодий автор Юрій Даценко.
Макс Кідрук нагадав, що традиційно вирушає в літературний тур країною з презентаціями нового роману, однак цього разу письменник вирішив відправитися в турне не сам, а з автором-початківцем, який виступатиме на розігріві.

«Я дам йому 15 хвилин слави, – сказав Макс Кідрук і пояснив причину свого рішення, пригадавши, як перший свій роман «Мексиканські хроніки» презентував перед основним виступом письменника Андрія Куркова. – Я не міг зрозуміти, чому Андрій Курков дає мені виступати перед своїми читачами. Вже згодом я усвідомив, що літературний процес – це не тільки написання текстів, книг, а й поява нових імен».
Макс Кідрук поділився, що ідея взяти з собою в тур письменника-початківця зародилася в нього давно, однак довго команда не могла підшукати автора.

«Одне – написати кілька речень позаду на обкладинці, типу рекомендації, і зовсім інша справа – поставити когось ось тут, перед вами. Я мусив не просто знайти текст, за який мені буде не соромно, я мусив знайти текст, який я хотів би рекомендувати. І ось поки такого тексту не з’явилося, то ми нікого з собою й не брали», – зазначив Макс Кідрук, а згодом представив Юрія Даценка з його дебютним романом «Пастка для різника».

Своєю чергою, автор-початківець спершу вирішив розповісти трохи про себе, як про чоловіка, батька, реконструктора, байкера та шевця, який виготовляє лицарські шати.
Юрій Даценко пригадав, як познайомився з Максом Кідруком. Так, на етапі презентацій книг Макса в Хмельницькому, звідки родом Юрій, організатори й за сумісництвом товариші Даценка домовилися з ним, що його родина прийме на ночівлю Макса в себе. Згодом Юрій із дружиною знайшли свої імена в кінці нової книги Макса на сторінці з подяками. І вже наступного разу Юрій запропонував письменнику приєднатися до його команди в ролі водія.

Саме в поїздках Юрій Даценко розповів Максу Кідруку про ідею свого роману.
Про що ж «Пастка для різника»?

Як зазначив Юрій Даценко, його рідне місто Хмельницький – чи не найменше обласне місто України й найменш відвідуване туристами. «Туристи їдуть до нас переважно на ринок», – сказав Юрій, водночас пригадавши, що свого часу Хмельницький (із 1795 до 1954 року – Проскурів) мав і цінну архітектурну забудову й цікаву історію.

На написання книги Юрія ж надихнула історія про серійного вбивцю Джека-Різника, який наприкінці ХІХ століття вбив близько п’яти повій у районі Лондона Вайтчапел, де на той час мешкали переважно вихідці зі Східної Європи.
Сюжет книги Юрія Даценка розгортається за часів Російської імперії в Проскурові, куди одного разу залізницею прибуває хтось, через кого все й зав’язується. Опісля в місті знаходять понівечені трупи повій, а поліція, не відшукавши вбивці, просто заминає справу. Тож розслідувати її береться молодий хірург Яків.

Юрій Даценко зауважив, що в нього в планах – як мінімум три романи в подібному жанрі. Тому на читачів чекатимуть нові альтернативні історії з елементами детективу, трилеру і навіть жахів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
САЙГОН Показати IP 5 Жовтня 2019 20:02
Справа Джека- Різника офіційно закрита тільки у 2019 році. Після того як експерти остаточно підтвердили особу злочиня. За національністю він був - ПОЛЯК!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus