USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У Луцьку поранені військові проходять реабілітацію за допомогою стрільби з лука. Фото

1 Лютого 2024 18:34
В обласному центрі Волині стрільбу з лука використовують для реабілітації військовослужбовців, які отримали поранення та нині проходять реабілітацію. Це допомагає їм відновитися і психологічно, і фізично. А чимало поранених захисників після кількох тренувань прагнуть вправлятися у стрільбі з лука постійно.

Такий вид реабілітації став можливим завдяки проєкту «Реабілітація військовослужбовців на базі ГО «Федерація стрільби з лука міста Луцька» за підтримки Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».

Ще рік тому благодійники долучилися до цього проєкту реабілітації воїнів. Зокрема Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» передав федерації тренажери, допоміг в облаштуванні залу для розминки та підготовки безпосередньо до стрільби з лука. Також Фонд допомагає спортивним інвентарем, адже часто захисники вкладають у заняття всю агресію, яка в них накопичилася, через це нерідко ламаються стріли, наконечники, запчастини до луків.
«Федерація стрільби з лука міста Луцька проводить тренувальні заняття для наших ветеранів і військових, які отримали поранення та проходять реабілітацію. Ми розуміємо, що нині реабілітація має відбуватися у різних напрямках. Кожен з наших захисників і захисниць, які отримали поранення, шукають методи для того, аби реабілітувати своє ментальне та фізичне здоров’я. Для цього стрільба з лука підходить якнайкраще, адже це і концентрація, і оволодіння своїм тілом, і покращення фізичних показників. На тренуваннях захисники, які проходять реабілітацію, спілкуються з однодумцями, навчаються концентруватися та заново пізнають своє тіло.

Ми бачимо великий запит на цей вид реабілітації. Федерація стрільби з лука уже має меморандуми і певні домовленості з нашими військовими госпіталями. Лікарі самі бачать, що є позитивний ефект у хлопців та дівчат, які відвідали заняття. Вони скеровують на реабілітацію все нових і нових воїнів. Ми раді, що долучилися до цього проєкту, адже бачимо важливість у цьому. Розуміємо, що далі, на жаль, все більше людей потребуватимуть реабілітації. Що більше видів її буде, то краще», – переконана голова правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Катерина Шкльода.
Військовий Ілля родом з міста Кам’янець-Подільський на Хмельниччині. Він воював у складі 14-ї ОМБр під Куп’янськом, де бригада тримає оборону і зараз. Чоловік каже: ніколи не думав, що доведеться воювати за свою країну, але він мусив це зробити. Чоловік закликав людей у тилу не забувати, що в країні триває війна. Під час служби Ілля отримав поранення: у нього перебиті нерви, є проблеми з ногою. Реабілітацію проходить близько трьох місяців, і стрільба з лука допомагає йому в цьому.

«Мені насправді дуже тут подобається. Такі заняття допомагають відновитися і психологічно, і фізично, і морально, і духовно. З лука стріляли ще наші предки, ми це в них перейняли зараз. Потрібно, щоб кожен вмів стріляти з лука, адже може настати такий час, що доведеться воювати з луками», – жартує Ілля та додає, що попри все, переконаний у майбутній перемозі, адже за нами правда, Бог та сила.
Лучанин Михайло служив у складі 503-го окремого батальйону морської піхоти та воював на Донецькому напрямку. Зараз майже уся морська піхота тримає оборону на Херсонщині. Після поранення він лікується близько року. Цьогоріч йому зробили дві операції на хребті. Для Михайла це заняття зі стрільби з лука перше.

«Стрільба з лука – це цікавий досвід, мені дуже сподобалося. Це допомагає сконцентруватися, перемкнути свої думки та емоції. Я хочу спробувати вправлятися в цьому і далі, бо мені стрільба з лука дуже зайшла. Не думаю, що це разове моє бажання», – каже військовий.
Навчає стрільби з лука та допомагає військовим у реабілітації ветеран АТО та учасник «Ігор Нескорених» Павло Ковальський. Він сам почав тренуватися в цьому виді спорту після поранення. Як зауважує, це доволі непросте заняття, яке допомагає відновитися не лише психологічно, а й фізично. Вага базового лука – дванадцять кілограмів, а за тренування людина робить 200 пострілів.

«Я вважаю, що напрям стрільби з лука – одна з найефективніших спортивних реабілітацій для військових. Це можуть робити багато чоловіків і жінок різного віку та з різними пораненнями, травмами, ураженнями. Стрільба з лука допомагає зосередитися, долати свої певні страхи, відходити від жахливих подій війни та концентруватися на собі, впевнено ідучи до мети. Спочатку це хобі, але з часом воно може перерости навіть у спортивну кар’єру.
Я радий, що є великий колектив однодумців, які вкладають сили у цей напрямок. Також ми тісно співпрацюємо з органами місцевого самоврядування та Фондом Ігоря Палиці «Тільки разом». Спільними зусиллями вдається реалізовувати різноманітні проєкти і турніри. Завдяки стрільбі з лука ми також намагаємося дарувати нові відчуття воїнам, які на лікуванні, та відгороджувати від подій, які вони пережили, несучи службу в ЗСУ та інших підрозділах», – зазначив Павло Ковальський.
Клінічний психолог Волинського обласного госпіталю ветеранів війни Марія Омельчук розповіла, що кожні заняття для поранених військовослужбовців намагаються проводити двічі на тиждень. З її слів, військові – це люди, які мають залежність від руху, адже виконують багато різноманітних завдань. А коли вони перебувають на лікуванні, то мають менше рухової активності. Тож радіють, коли їх залучають до фізичної діяльності, зокрема до стрільби з лука.

«Стрільба з лука – дуже цікаве заняття для військових. Всі думають, що це дуже просто, але насправді це не так. Переважно військові, у яких це виходить, цікавляться цим і надалі. Ми й проводимо змагання. Багато хлопців, які списані, не знають, куди себе подіти. Для них стрільба з лука стає опорою. Дехто займається цим видом спорту, а хтось через лук приходить до іншого заняття», – каже Марія Омельчук.
Вона додає, що окрім стрільби з лука, є багато різних активностей для поранених, щоб вони почувалися повноцінними. Зокрема воїни проходять реабілітацію за допомогою іпотерапії, гончарства та скандинавської ходьби. Такі заняття допомагають їм відновити ментальне й фізичне здоров’я.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Лучанин Показати IP 2 Лютого 2024 08:41
А на оті лавки, гроші здавали батьки, в бюджеті нажаль не вистачило

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus