USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку презентували фільм про Миколу Голованя

23 Липня 2016 17:50
Документальний фільм про луцького скульптора Миколу Голованя показали у Луцьку в рамках фестивалю «Lampa.doc», що три дні відбувається на територіїї Луцького замку.

Більше про кінострічку розповів луцький шевченкознавець, волонтер Руслан Теліпський у себе на сторінці у Фейсбук.

З його слів, фільм про скульптора Голованя - це документальний фільм, що є роботою випускниці Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І.К. Карпенка-Карого Наталії Красильникової.

«Робота над стрічкою тривала 3 роки, було відфільмовано 24 години матеріалу, які сконцентрувалися у надзвичайно насичені 17 хвилин чорно-білого фільму-притчі про філософію життя скульптора.

Тема картини надзвичайно проста – творчий процес, праця митця в його майстерні. Зйомки епізоду «зима – рання весна» в «будинку з химерами» Миколи Голованя, одному з найпопулярніших атракцій нашого міста, відбувалися за досить екстремальних обставин – саме тієї весни Стир розійшовся повінню до самої творчої домівки скульптора, що надало стрічці співзвуччя з Всесвітнім потопом. По коліна у мутній воді, серед хаосу кам’яних фігур, готових скульптур і необтесаних брил, у резинових чоботах ходить пан Микола і намагається дати лад усьому цьому безладдю. Він ловить руками плаваючі у воді пляшки, складає їх на купи сміття і скульптур, потім заходить у майстерню, знімає мокрі шкарпетки і … починає творити. Безладдя та хаос напівзатопленого двору митця починають дивним чином трансформуватися у конкретні рухи, мудрі дії мозолястих рук скульптора, напругу м’язів, біль у ногах, ломоту в спині, обпечені весняним сонцем плечі, сиву щетину на обличчі.

Безформне місиво під міцними натисками долонь майстра спочатку опирається і відлякує брудом, та нарешті поступається його наполегливості та вмінню, переконане його силою та баченням кінцевої довершеної форми того, що зветься твором мистецтва. Для декого, мабуть, це стане шокуючим прозрінням, а інший може і здогадувався, але не усвідомлював до кінця, що творчий процес – це щоденний «пекельний труд», піт і біль, які роками віддає творець заради краси та досконалості форми. І такою є проста філософія життя скульптора – життя мого любого Микитовича...», - пише Руслан Теліпський.
Усі охочі можуть відвідати фестиваль у замку Любарта, який триває вже другий день. Початок кіносеансу під відкритим небом о 21.00. Вартість сеансу – безплатна, лише 10 гривень за вхід до замку. Бійців АТО за пред’явленням посвідчення мають пускати як і зазвичай – безкоштовно.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Маша Показати IP 21 Січня 2018 18:46
Насправді цей текст написала я, а Руслан Теліпський його "позичив"

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus