USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волинянам показали, як Тібет здобував незалежність

24 Листопада 2015 13:17
У багатьох українців досі низька правова культура, втім, процес виховання відбувається й сприяє цьому документальне кіно. У нас його показують безплатно, а європейський глядач за це вже платить, адже є попит.

По це розповіла координатор ХІІ Мандрівного Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини «Docudays UA» Богдана Стельмах вчора, 23-ого листопада, в Палаці культури міста Луцька.

З її слів, документальний фільм має велику силу впливу на свідомість глядачів і може впливати на їхній світогляд, адже люди бачать без зайвих фарб те, що відбувається навколо нас.

«Документалістика сильно відрізняється від інших жанрів, зокрема художнього, бо це не постановка, а те, що є насправді. Відповідно, коли глядач дивиться такий фільм, то він аплікує побачені події на свій життєвий досвід. Власне, в одному з фільмів, який ми представимо - «Жертвопринесення», розповідають про те, як Тібет здобував свою незалежність. Там дуже багато людей самоспалилися живцем, аби показати, що не згодні з діючою владою та готові жертвувати власним життям за свободу. Тому, в контексті подій в Україні, це важливе питання, яке повинен поставити собі кожен з нас: наскільки ми готові жертвувати далі задля того, аби вибороти свою незалежність?!

Тематика таких фільмів, які презентують глядачам, - права людини, боротьба за свободу, самопожертва. За кордоном глядач уже платить за перегляд таких фільмів. На жаль, ми до цього ще не доросли, адже у нас правова культура низька. Втім, є можливість безплатного кіноперегляду під час Міжнародного фестивалю «Docudays UA» в Луцьку та Ковелі», - розповідає Богдана Стельмах.
Зауважимо, що під час відкриття фестивалю відвідувачам презентували два фільми - «Медик іде останньою» та «Скрізь Майдан». У першому показано волонтерку-медика Тетяну, яка, не шкодуючи власного здоров’я та сил, допомагала людям на Майдані, а коли в країні настав час війни – вона пішла на фронт. Коли друзі запитали у неї наскільки часу Тетяна вирішила податися в зону АТО, жінка відповіла – «До кінця!».

Другий фільм розкриває глядачам Майдан як глобальне явище, яке змінила країну та багатьох людей. Стрічка «Скрізь Майдан» показує, що Майдан не був лише територією, а став явищем, яке пробудило українців та показало, як ми можемо дбати один про одного, жертвувати собою заради інших та свободи, як любов до Батьківщини об’єднала мільйони різних людей.

Програма кінопереглядів – тут.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus