USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

У Луцьку презентував виставку загадковий колекціонер Перебендя. Фото

18 Лютого 2024 11:31
У Луцьку в Галереї мистецтв, що на вулиці Лесі Українки, відкрили виставку «Колекція Перебенді». Її організатором є 30-річний Олександр, який називає себе Перебендя. Справжнє прізвище розкривати не хоче, адже, як пояснює, «треба тримати ліричного героя до кінця».

Чоловік збирає та колекціонує твори українського мистецтва, як-от картини, літографії, вироби з кераміки, текстилю, вінтажний одяг. Усі ці речі розміщені на виставці, яка загалом налічує понад 30 експонатів.

Передендя живе в обласному центрі Волині понад рік, а колекціонування – це не основна його зайнятість. Як зазначив, на виставці хотів представити інший погляд на сучасне українське мистецтво, популяризувати його. Зі слів Олександра, останніми роками люди стали більше цікавитися вітчизняними мистецькими надбаннями.
Читати ще: "Малюю серцем«: у Луцьку дружини загиблих Героїв представили власні картини. Фото

Олександр також виставив на показ кілька авторських робіт, однак більшість усе ж створені іншими майстрами. Це його перша велика виставка. До того кілька робіт презентував в інших містах, зокрема у Львові та Києві.

«Я не зовсім художник, я – збирач. У мене є тут представлені роботи, але більша моя «хвороба» – збирати. Дев’яносто відсотків виставки – це моя особиста зібрана колекція. Тут є живопис, графіка, кераміка, текстиль», – зазначає митець-колекціонер.
Читати ще: Для «Бойових пінгвінів»: у Лесиному університеті з допомогою світлин фотографа-полярника збирають гроші для ЗСУ

Кожну роботу він купував, їздив за ними в подорожі. При виборі Перебендя спілкувався з авторами, цікавлячись їхнім життям та творчістю.

«Я не можу дивитися на роботу як на шматок паперу, дерева чи полотна. Мені цікаво, хто цей витвір зробив. Тобто шлях та долю тієї людини», – наголосив Перебендя.
Історія експонатів теж досить різноманітна. Деякі датуються ще 60-ми роками минулого століття, а деякі зроблені впродовж останніх років.

Перебендя зазначає, що йому подобається збирати витвори мистецтва та хоче залишити по собі щось для майбутніх поколінь.
Читати ще: Краще, ніж у Pinterest: як луцька дизайнерка створює унікальної краси сумки. Фото

«Чому я почав колекціонувати речі? Мною щось рухає. Можливо, це позитивна хвороба, тому що я не можу без цього. Хочеться, щоби після мене щось залишилося, але це щось було якимось надбанням», – резюмував автор.

Виставка «Колекція Перебенді» триватиме в Галереї мистецтв упродовж десяти днів, із 17 до 28 лютого.

Дмитро КЛИМЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Роберт Показати IP 18 Лютого 2024 18:30
Очікувана поява молодих талановитих і серед поціновувачів мистецтва. Слава Україні!
проти "цінностей" Показати IP 18 Лютого 2024 21:14
один з тих самих демократів, які за ті самі "цінності"?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus