USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У Луцьку пригадали патріотів, депортованих у Сибір

9 Листопада 2014 09:56
8 листопада у Луцьку пом’янули жертв сталінських репресії – волинян, яких насильно вивезли у Сибір та на Далекій Схід.

Про це повідомив репортер ZIK-Стрім.

Жалобна акція відбулась на місці колишньої станції «Луцьк», на теперішній вулиці Яровиці. Саме звідси 70 років тому в часи тоталітарного сталінського режиму відправлялися ешелони із українськими патріотами, яких етапували на каторгу та в заслання. Вшанувати пам’ять репресованих прийшли їхні родичі, а також представники громадськості та влади.

Серед учасників скорботного мітингу була Марія Плакуща. У післявоєнний час, коли вона була ще дитиною, її разом із родиною вивезли до Сибіру, де вона провела найважчі 13 років свого життя.

«У мене був старший брат, якому тоді було 17 років. Його засудили за участь у повстанському русі до 15 років на Колимі, і нас разом із ним забрали. Потім ми повернулись до Луцька, і брат влаштувався працювати будівельником, був одним із кращих у місті», - поділилася спогадами лучанка Марія Плакуща.

Зі слів заступника голови Волинської обласної ради Олександра Пирожика, після депортації тисячі волинян знайшли свій вічний спочинок у Росії та Казахстані, а серед тих, хто вижив і вцілів, не кожен мав можливість повернутися у рідний край.

«Наразі ми знову змушені боронити свою землю у черговій російсько-українській війні, аби вони не повернулись і знов не вивозили нас до Сибіру. Вони й зараз примусово переселяють у тайгу українців з Донбасу та Криму», - наголосив заступник голови Волинської обласної ради Олександр Пирожик.

Скорботні заходи до 70-річчя початку вивезення українських патріотів з Волині до Сибіру продовжились у обласній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки, де відбулася пам’ятна академія.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Титушко Показати IP 10 Листопада 2014 01:28
До Пирожика.думай как жена твоя и будеш в ВР.но выкинь глечики с головы.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus