USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

У Луцьку розпочався фінал Всеукраїнського літературного конкурсу. Фото

28 Жовтня 2023 12:24
З 27 до 29 жовтня Волинський академічний обласний театр ляльок став місцем, яке об’єднало шанувальників творчості нашої геніальної землячки з різних куточків України.

Конкурс професійних читців імені Лесі Українки має давню історію. Він виник у далекому 1996 році з ініціативи голови Спілки театральних діячів України, Народного артиста України Леся Танюка як присвята до 125-річчя від дня народження поетеси. Перші роки конкурс проходив у Києві, а згодом – у Ялті. З 2014 року – після російського загарбання Криму – організатори перенесли літературне свято на терени Волині.
Нині вже XXVII Всеукраїнський конкурс професійних читців імені Лесі Українки зібрав у Луцьку 14 учасників, які пройшли відбір Національної спілки театральних діячів України. Цьогоріч у конкурсі беруть участь Романія Котула, Ілля Білаш, Володимира Вірстюк, Ілля Півторак, Таісія Зіміна, Ольга Стрельбіцька, Валерія Кебкал, Ольга Федина, Дарія Полєщук, Назарій Тимків, Іван Ткаченко, Владислав Гродзіцький, Олександра Кравченко, Анна Кутова (актриса Волинського академічного обласного театру ляльок).
Вчора, 27 жовтня, гості побували на екскурсії у Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки. Символічним моментом зустрічі стало читання уривків творів поетеси біля її «Білого флігеля». Затим біля традиційного місця відкриття конкурсу – пам’ятника Лесі Українці на Театральному майдані – відбулося жеребкування декламаторів. Його розпочали з хвилини мовчання на знак скорботи за полеглими захисниками України та слів вдячності тим, хто мужньо боронить нашу державу нині.
Одним із почесних гостей заходу був перший заступник голови обласної ради Юрій Поліщук, який побажав гарних вражень від перебування на Волині - землі, що надихала Лесю Українку.

«Популяризація творчості Лесі Українки – це теж частина нашої боротьби за волю і незалежність України. Наша геніальна землячка своїм життям та поетичним словом боролася за українську державність і відроджувала її, – підкреслив Юрій Поліщук. – Вірю, що вся територія України невдовзі буде деокупована і ми зможемо знову проводити цей конкурс не тільки в Луцьку, а й у Ялті».
Читців привітала заступниця міського голови Ірина Чебелюк.

«Шановні учасники конкурсу, радо вітаю вас на волинській землі, де творила і жила наша славетна Леся Українка. Найбільше, чого мені хочеться побажати, – то це позитивних емоцій, хай ці дні минуть для вас безпечно і дуже плідно. Нових вам знайомств і приємностей від перебування в Луцьку. Наше місто має хорошу енергетику, тож обов'язково поділиться нею з вами. У добру путь!» – сказала Ірина Чебелюк.

До присутніх з поетичним вітанням звернувся юний вихованець театральної студії «Бешкетники» Микола Варцаб’юк, який був активним учасником процедури розподілу декламаторів за номерами.
Основна конкурсна програма, яка відбуватиметься 28 та 29 жовтня, складається з двох частин: виконання творів Лесі Українки й виконання творів української класичної і сучасної поезії та прози. По тому журі обере переможців.

Оцінювати літературну майстерність декламаторів будуть провідні українські діячі театрального мистецтва: заслужена артистка України, доцент кафедри сценічної мови Київського національного університету театру, кіно та телебачення імені Івана Карпенка-Карого, авторка посібників, курсів і тренажів зі сценічної мови Тетяна Кобзар; театрознавець, режисер, актор, заслужений діяч мистецтв України та Польщі, лауреат премій імені Миколи Садовського та Петра Саксаганського Данило Поштарук; актриса Національного академічного драматичного театру імені Марії Заньковецької, доцент кафедри театрознавства та акторської майстерності факультету культури та мистецтв Львівського національного університету імені Івана Франка, народна артистка України Альбіна Сотникова; відповідальний секретар Львівського міжобласного відділення Національної спілки театральних діячів України, заслужений діяч мистецтв України Юрій Чеков.

Голова журі – актор Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка, актор театру і кіно, театральний режисер, народний артист України, лауреат премії імені Івана Котляревського Тарас Жирко.
Організатори XXVII Всеукраїнського конкурсу професійних читців імені Лесі Українки запрошують гостей! Заходи, з детальною програмою яких можна ознайомитися у соціальних мережах, відбуваються у Волинському академічному обласному театрі ляльок.

Олександр ДУРМАНЕНКО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus