USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

У Луцьку розповіли про створення українського фільму «Гетьман»

5 Вересня 2016 20:14
Із нагоди відкриття тижня кіно в Луцьку, мешканцям міста презентували нову історичну кінострічку «Гетьман».

Про це повідомляє Волинський інформаційний портал.

Творча зустріч із цієї нагоди відбулася сьогодні, 5 вересня, у стінах мистецького салону «Артист».

Розповісти, як робився український історичний фільм, до обласного центру Волині завітали автори Станіслав Лозовський, виконавець головної ролі, та артистка Ніна Ніколаєва, яка зіграла проміжну роль наложниці.

Попри 25-річну незалежність України, становлення вітчизняного кіно й до сьогодні залишається вкрай складним. Мало хто взагалі знає про те, що у нашій державі таки знімають своє кіно. Відповідно, ще меншій кількості українцям відомо, як воно робиться, де та за які кошти.

Дати відповіді на ці запитання та розповісти про українську картину «Гетьман» до Луцька завітали провідні актори Рівненського академічного музично-драматичного театру, актори, які взяли участь у підготовці картини, Станіслав Лозовський та Ніна Ніколаєва.

Розпочали творчу зустріч із перегляду трейлера до фільму, щоби всі присутні розуміли предмет розмови.

«У цьому вся проблема розвитку нашої культури, адже фільми у нашій державі, власне українські фільми, їх знімають, проте, ніхто не анонсує, коли та де відбуватимуться їхні прем’єри», – зауважили на початку організатори.

Станіслав Лозовський розпочав із того, як потрапив на фільм.

«У нас, в Україні, якщо хто не знає, працюють різні асистенти кінокомпаній, робота яких полягає у пошуку нових акторів із регіонів. Бо, повірте, у Києві вже своїх не вистачає. Вони набираються акторів у свої проекти. От і до нас у театр приїхали люди, які фотографували акторів просто для якоїсь чергової бази даних. Щоб потрапити до складу акторів кінофільму, мені довелося три роки поспіль брати участь у таких от фотопробах», – розповів Лозовський. Однак, пройшовши відбір, перешкоди не закінчилися. Адже знімальний процес – період довгий. Тому, коли змінився черговий режисер, рівнянина «попросили», пояснивши тим, що прийшло нове керівництво, а з ним – і нова акторська група.

Лише через рік, коли вкотре змінився режисер, Станіславу Лозовському знову запропонували зіграти сина Хмельницького. До слова, як зізнається сам актор, збіг обставин чи ні, але рівно десять років тому він зіграв цю роль у своєму театрі.

«Може це і збіг, а, можливо, так треба було», – жартує митець.

Потім розпочався сам процес зйомок. Орієнтовно два місяці напруженої роботи і фільм готовий. На цьому ніби робота актора і закінчилася, тепер залишалося лише побачити готовий продукт.

Оскільки картина історична, то й локації зйомок змінювали. У фільмі можна побачити місцевості Львівщини та Київщини, зокрема Олеський, Свіржський та Золочівський замки, Києво-Печерський заповідник. Планували також зафільмувати й Бахчисарай, однак, через анексію Криму, від цього міста відмовилися.

«Як раз замість Бахчисараю, одну зі сцен, в якій, як раз, я сиділа для масовки, знімали в туалеті одного зі львівських ресторанів. Там на стільки все дорого, що навіть туалетна кімната викладена мозаїкою», – зауважила Ніна Ніколаєва.

Тепер, коли стрічка у прокаті вже довгий час, актори лише згадують кумедні випадки, або, як самі ж зауважують, сцени, в яких коні зіграли краще за акторів.

«Та ви знаєте, найбільшим приємним спогадом з цих зйомок залишається те, що ми працювали зі своїми, з українцями. А це і пісень поспівати, що, до речі, Станіслав часто робив, і розважитися разом», – завершила Ніколаєва.

Утім, на питання, чому так мало відомо про цю стрічку, Лозовський розповів, що замовлення на неї – недержавне. Один не бідний чоловік, житель Дніпропетровська, ім’я якого не назвали, зміг, а головне – захотів створити такий фільм. До слова, сценарій він теж сам написав. І, як то кажуть, «зняв, та й поклав на поличку», адже не зацікавлений у масовому рекламуванні. Утім, показували картину і на Одеському міжнародному кінофестивалі в рамках блоку українського кіно, також на Європейському кіноринку Берлінського міжнародного кінофестивалю. Сьогодні ж переглянути чотирисерійній історичний фільм можна у вільному доступі в Інтернеті.

А спеціально до святкувань тижня українського кіно лучан запрошують відвідати Палац культури міста в суботу, 10 вересня, де протягом дня транслюватимуть українські стрічки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
я Показати IP 5 Вересня 2016 22:19
у вас помилка в тексті, зустріч відбулася 5 вересня, а не серпня

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus