USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку розробили програму підтримки органів самоорганізації населення

18 Жовтня 2016 13:32
Проект програми, що передбачає фінансову підтримку органів самоорганізації населення, створених у Луцьку, винесли на розгляд депутатів міськради.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії міськради з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів 18 жовтня.

Член фракції «УКРОП» Юрій Безпятко повідомив, що проект програми підтримки органів самоорганізації населення Луцька на 2017-2020 роки спрямована на те, аби ОСН мали реальний вплив на ухвалення рішень, передбачає активнішу участь членів громади в співфінансуванні проектів, що втілюватимуться на відведеній території. Загальний обсяг коштів на реалізацію програми передбачений у розмірі 17,075 мільйона гривень протягом чотирьох років. Проект програми передбачає співфінансування за рахунок ОСН у розмірі 5%.

Депутат розповів, що наразі вдалося забезпечити за кошти міського бюджету освітлення вулиці Гущанської, де діє ОСН «Гущанський», також піднімали питання про облаштування щебеневого покриття вулиці. Голова ОСН, який просив депутатів підтримати програму, повідомляв, що мешканці вулиці потребують водопостачання, каналізації, яких ніколи не було в цьому мікрорайоні. Наразі місцевим мешканцям з інвалідністю доводиться пішки ходити 3,5 кілометра до найближчих магазинів та аптек через відсутність громадського транспорту.
Члени комісії критикували проект програми через занадто низький, на їхню думку, відсоток співфінансування проектів. До прикладу, мешканці багатоквартирних будинків-члени ОСББ сплачують 30% співфінансування.

Так, депутат Сергій Була вважає, що неправильно витрачати значні кошти бюджету на невеликі вулиці, адже в приватному секторі, з його слів, живуть заможні люди.

«Хай переселяються в квартири і живуть в квартирах, якщо в приватному секторі не можуть собі провести воду і каналізацію. Ми повинні думати про вулиці, де проживає 95% населення», - наголосив член комісії.

На це депутат Борис Смаль зауважив, що на території ОСН старі приватні будинки часто вартують менше, ніж однокімнатна квартира в місті. Він визнав, що багатоповерхівка сплачує до бюджету більше коштів, ніж вулиця приватного сектора, але мешканці приватного сектора живуть там десятиліттями, сплачуючи податки, без дорожнього покриття, освітлення тощо.

Депутат Богдан Богонос зазначив, що програма рухається у правильному напрямку, тому що у майбутньому йтиметься про приєднання до Луцька сільських рад. Він визнав, що на околицях міста існує багато проблем, є вулиці навіть без щебеневого покриття. Щодо витрати коштів, він нагадав, що поблизу багатоквартирних будинків ремонтують двори за кошти міського бюджету, а в приватному секторі дворів ніхто ніколи не ремонтував.

Член комісії Тарас Шляхтич пропонував прив’язати фінансування до кількості людей, відповідно до потреб. Для того, щоб не було дисбалансу між приватними та багатоквартирними будинками, він рекомендував вийти на певний загальний відсоток співфінансування по місту.
Депутат Григорій Пустовіт відзначив, що потрібно об’єктивно оцінити, що мешканці приватного сектора потребують більше вкладень, адже там немає освітлення та каналізації, і це теж частина міста. З його слів, не можна розглядати питання приєднання до міста сільрад, говорячи «у нас є улюбленці – мешканці багатоквартирних будинків і обтяження для нас мешканці приватного сектора».

Своєю чергою, голова комісії Павло Данильчук пропонував доопрацювати проект рішення, організувавши круглий стіл та запросивши фахівців.

У підсумку, після тривалої дискусії члени комісії вирішили розглянути проект програми під час наступного засідання комісії перед сесією міськради.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
МЕР Показати IP 18 Жовтня 2016 15:21
файно

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus