USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Як луцькі студенти рахували безпритульних собак

18 Квітня 2015 19:00
Луцькі студенти разом із захисниками тварин підрахували кількість безпритульних собак на теренах обласного центру.

Так, підрахунок безпритульних собак комунальним підприємством «Ласка», англійською організацією Нейворчс, ГО «Волинське товариство захисту тварин» та студентами СНУ провели минулого тижня, у п’ятницю. Методику такої «лічби» розробили провідні європейські організації. Її визнали у всьому світі як найточнішу.

Нагадаємо, раніше Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло про те, що луцьких студентів навчали, як правильно рахувати бездомних тварин. Такий експеримент на Волині провели вперше.
Як усе починалось

Спершу усіх студентів з Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, яких ректор вишу Ігор Коцан допустив для проведення дослідження та волонтерів ГО «ВТЗТ», зібрали у стінах міської ради. Опісля члени комунального підприємства «Ласка» разом із англійською організацією Нейворчс детально розповіли спудеям про план дій з підрахунку чотирилапих.
Етапи командної роботи

Студентів розділили на групи, за кожною із яких закріпили волонтера. Кожній команді надавали сектор для підрахунку із картою та анкетою. Увесь сектор необхідно було пройти пішки за дві години з 7 до 9 ранку – в цей період практично усі тварини виходять на вулиці міста, і їх можна полічити, в обідню та післяобідню пору тварини не такі активні та здебільшого десь відпочивають, і людина їх не бачить. Також студенти, які мають в наявності відповідні мобільні телефони – смартфони (з андроїдами) активовували в себе у телефоні програму, спеціально розроблену

ГО «Центром сприяння електронної ідентифікації тварин» для підрахунку безхатніх тварин. Кожен студент мав своє завдання під час підрахунку: при виявленні собаки один із допомогою телефону фотографував у спеціальну програму, яка відразу встановлювала джіпіес координати на карті та заповняв під фотографією анкету з даними, інший теж саме робив вручну в роздрукованій анкеті на папері. В анкеті були графи, в яких треба було поставити відмітку про побачену собаку: самка, самець чи невідома стать (якщо візуально не видно і волонтер не знає цієї тварин); кормляча мама; вагітна; худа, ідеальна вага, товста; має вади (шкутильгає, без ока, без лапки тощо); має проблеми зі шкірою; цуценя; домашня.
Якщо характеристика підходила, ставилась позначка навпроти потрібного критерію. Таким чином незабаром Нейворчс та КП «Ласка» оприлюднять не лише кількість тварин, а й повну картину по безпритульним тваринам у місті. Цікавим фактором було й те, що дуже багато тварин отримали позначку «домашня», тобто хазяїни зранку і ввечері випускають тварин у вільний вигул, що створює ілюзію великої кількості тварин у місті. Це стосується приватних секторів, а особливо в Центрі та районі Відродження. Окрім цього, як виявилось, власники тварин, які мешкають у багатоповерхівках, теж мають таку звичку.

Після підрахунку дані вводять в спеціальну формулу, яка визначає похибку у відсотковому відношенні та кількості опрацьованих секторів, погодні умови та інше, й кінцева цифра є кількістю тварин у місті.
Що дасть повне дослідження?

Повне дослідження дасть можливість переосмислити ситуацію з тваринами в цілому. Проте уже попередні результати дали можливість побачити конкретну цифру і оцінити роботу КП «Ласка». Раніше, згідно з даними «Луцькспецкомунтранс», щороку відстрілювалось близько 4000 тисяч тварин (а ще яку кількість тварин не вдалося упіймати - ніхто не знає), отже, їхня кількість щороку зростала, наразі за два роки роботи КП «Ласка» кількість тварин суттєво скоротись, їх менше тисячі.

«Проте щодня на вулиці викидаються нові приплоди домашніх тварин, або викидаються дорослі улюбленці. І поки не навести лад із домашніми тваринами, про повне зникнення безпритульних говорити не доводиться. Адже поки ми підводили підсумки нашого дослідження, хтось тишко-нишком виносив коробку із цуценятами у кущі біля багатоповерхівок, або виганяв із дому свою вагітну чи стару тварину. Тому стримувати приріст до тисячі тварин КП «Ласка» фізично може, але для того,щоб їх стало 100 чи 200 на місто, сама така кількість, я вважаю, буде непомітною для громадян – необхідно провести величезну, просто колосальну роботу з людьми, які мають тварин» - каже очільниця КП «Ласка» Дана Новарчук.
Безпритульних собак будуть вакцинувати

«Наше завдання на сьогодні виконане на 12 балів. Хочеться подякувати усім, хто взяв у цьому дослідженні участь, особливо Нейворчс, Ігорю Коцану та Віктору Копачу і надіємось, що кожне місто в Україні порахує безпритульних собак за цією методикою. Наразі розпочато такий підрахунок у Львові, згодом буде у Чернівцях» - зазначила захисниця тварин Дана Новарчук.

Опісля завершення усього етапу підрахунку і виведення повної картини із тваринами у місті директор КП «Ласка» спільно з Державною фітосанітарною службою України та Міністерством екології та природних ресурсів розпочне проект по пероральній вакцинації безпритульних тварин.

До слова, студенти відмітили, що соціалізовані та стерилізовані собаки, випущені під опіку волонтерів, дуже дружелюбні та ласкаві. Декотрі із них, наче охорона студентів, мандрували по їхньому районі та спільно рахували тварин.
«Підрахована кількість безпритульних чотирилапих не є великою для такого міста як Луцьк, що свідчить про правильні методи роботи із ними, також ми не побачили тічкуючих самок, і зустріли дуже мало вагітних та цуценят, що теж є позитивним результатом роботи КП «Ласка» - зауважила представниця від Нейворчс Наталія Сорокопуд.

Загалом, компанія Нейворчс відвідала притулок та оплатила обладнання для операційної майже на 100 тисяч гривень. Представники організації дуже дивувались, скільки зроблено в луцькому притулку для тварин власними руками за той період, відколи вони були тут минулого разу. Дякували за роботу працівникам і особливо директору та міському голові за підтримку такого важливо проекту для міста, як будівництво притулку. Співпрацюватимуть та допомагатимуть надалі, поки у місті здійснюється робота із зменшення кількості безпритульних тварин гуманними методами.

До слова, згідно із результатами експерименту, на території Луцька мешкає 779 безпритульних собак.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 27
Dodo Показати IP 18 Квітня 2015 19:07
Скільки можна їх рахувати - приберіть їх з вулиць, і спосіб не цікавить. Швидко і якісно. Якщо куля то куля.
Лучанин до Dodo Показати IP 18 Квітня 2015 19:47
Ти не кращий тих собак
**** до Dodo Показати IP 19 Квітня 2015 00:28
То тебе потрібно прибрати з суспільства твоїм же способом кулею в *опу. Бездушна особа
Надя до Dodo Показати IP 20 Квітня 2015 08:24
Як ви не розумно відповідаєте, усіх все одно не забереш тому що власники не стерелізують своїх тварин а вони розмножуються дуже швидко... Поки ми не будемо допомагати і хоча б по 1-й тваринці не простерелізуємо нічого не зміниться...Або фінансово допомагати притулку щоб вони стерелізували і все....
ТИ Показати IP 18 Квітня 2015 19:28
НЕ СПОВНА РОЗУМУ, ВИ,,,,ДОК!
Анна до додо Показати IP 18 Квітня 2015 19:36
Тварин дуже шкода. А таким ,як деб** додо кулю в першу чергу.зробила б це особисто і рука б не здригнулася. Чим більше пізнаю людей,тим більше люблю собак. А люди,які вбивають тварин - це мерзота і не дивуйтесь,чому в житті в них всякі негаразди.
Dodo до Анна до додо Показати IP 18 Квітня 2015 20:28
зоошиза
OTAK OT до Анна до додо Показати IP 18 Квітня 2015 20:32
Так называемые «зоозащитники»: люди, которые живут за счет тех или иных благотворительных фондов. Из них, а вовсе не из отдельных энтузиастов, формируется каста «содержателей приютов». Ухаживают за собаками, может быть и энтузиасты, но строительство приютов пробивают совсем иные люди. Недавно руководители одного из них ответили на вопросы корреспондентов. Расписавшись, как положено, в начале, в любви к собакам, они не отказались от помощи. Материальной. В дензнаках. Потому как собачки (бродячие, иные из них «совсем дикие» – людей боятся) привыкли к определенному рациону. Между прочим, до появления на нашем рынке специальных кормом многие ведомственные питомники вполне успешно разводили и содержали собак на пищевых отходах от столовых и пр. учреждений Общепита. Чиновники, которые тоже кое-что имеют и с благотворительных фондов, и с бюджетных средств, отпускаемых на «стерилизацию» и «строительство приютов».
Надя до OTAK OT Показати IP 20 Квітня 2015 08:31
Чесно є ЛЮДИ-ДИБІ.... Як таке молоти...Якщо людина любить тваринок, то вона просто їм допомагає... Наприклад я зовсім іншим займаюсь. але шаную твавринок і доглядаю їх... Коли бачу бездомну завжди накормлю...І переконана якщо тварину не ображати вона тебе ніколи не вкусить...
я Показати IP 18 Квітня 2015 20:27
а я пропоную за рахунок тих що викидають тварин навести порядок штраф такий щоб і квартиру віддали сама бачила як одна пані викидала з сумки собачку біля багато поверхівки Ну як можна не звертати уваги на таке або жаліти таких людей і категорично проти собак на вулицях
Оля Показати IP 18 Квітня 2015 21:26
А я пропоную кудись подіти собак з площадки між хімчисткою і 4 гуртожитком СНУ. Там таке "стадо телят", що страшно йти. Кусаються вони що стерилізані. що ні. Судячи з того як вони активно гонилися. то сумніваюсь, що вони стерилізовані. Якщо хтось так дуже любить тварин, то заберіть їх собі додому. Ліпше один раз того пса вбити, ніж він голодний, з обдертими боками. хворий мучиться.
ага до Оля Показати IP 19 Квітня 2015 00:00
то чого ви тут про це пишете? підніміть дупу і подзвоніть в притулок, повідомте про ситуацію.
OTAK OT до ага Показати IP 19 Квітня 2015 01:33
Плачу податки щоб за цими блохатими дивились ті кому перепадають комунальні кошти. Ось в нас є така організація, її керівник вже ср*ку від'їла на тих коштах а собаки де були там і є. І кусають громадян і далі.
Надя до Оля Показати IP 20 Квітня 2015 08:37
Такі усі розумні тільки жалітись...і бачуть бачуть.. А що ви для зменшення тварин зробили??? Так, тяжко хвореньку собаку краще осипити (це безболісна процедура), але для здоровеньких собак потрібна вакцина і стерелізація...от і все ... Ну і звичайно залишки їжі потрібно викидати не в смітник а біля нього і песикам буде що їсти.
Гав-гав Показати IP 18 Квітня 2015 22:46
На Кравчука та Конякіна біля Слона гоняться ці звірі. Інколи й справді страшно йти, 2 знайомих покусали ці дикі пси, прийшлося лежати в лікарні. Сама йшла, а вони почали за ногами бігти і гавкати, дітки в школу ходять, я б побачила як би вас покусали ці дикарі чи не дай Бог вашу дитину, ви б і самі застрелили цю скотину., а не захищаєте. Ніде в європі не має тварин на вул., а ми ж хочемо в європу, не важливо яким методом, але іх не повинно бути в місті.
ага до Гав-гав Показати IP 19 Квітня 2015 00:00
хочеш в європу - почни з себе.
Надя до Гав-гав Показати IP 20 Квітня 2015 08:42
Це точно хочете в Європу а говорите дурниці.... Домоможіть їхньому зменшеню, Стерелізацією займається притулок...якби люди хоча б по 1 грн. скинули на рахунок зміни відчутні були.... Я взагалі за обов'язковий соціальний внесок для бездомних тварин щоб приняли ...
так! Показати IP 19 Квітня 2015 00:02
"..щодня на вулиці викидаються нові приплоди домашніх тварин, або викидаються дорослі улюбленці. І поки не навести лад із домашніми тваринами, про повне зникнення безпритульних говорити не доводиться. Адже поки ми підводили підсумки нашого дослідження, хтось тишко-нишком виносив коробку із цуценятами у кущі біля багатоповерхівок, або виганяв із дому свою вагітну чи стару тварину. Тому стримувати приріст до тисячі тварин КП «Ласка» фізично може, але для того,щоб їх стало 100 чи 200 на місто, сама така кількість, я вважаю, буде непомітною для громадян – необхідно провести величезну, просто колосальну роботу з людьми, які мають тварин". Все правильно сказала. Замкнуте коло! Проблема не вирішиться поки люди не допетрають шо самі собі роблять гірше! І добре що до такого проекту залучають молоде покоління. Буде відповідальність за життя тварини, буде і за життя дитини.
x0 до так! Показати IP 19 Квітня 2015 00:09
брехня що це тварини яких викидають, одна сука може принести 5-6 щенят, а далі самі порахуйте як швидко вони розмножаться
Галина Показати IP 19 Квітня 2015 00:46
Зараз ви говорите про розстріл собак, далі що буде...???Вони мають таке саме право жити на цьому світі, як і ми всі, вони так само Божі створіння, сьогодні ми розстріляємо собак, далі бомжів, далі що бідних і може стареньких людей, бо вони може сварливі....Люди схаменіться, звідки у вас така жорстокість???? за моє життя мене не вкусила жодна собака і біля гуртожитку СНУ я буваю майже кожен день і на зупинці біля РАЦС так їх багато але я жодного разу не бачіла щоб ті собаки когось кусали.....Може просто допомогти їм, позбирати в притулок, стерелізувати....бажаючих допомогти собакам думаю вистачить.....А ті хто говорить про кулю...то ви, навіть не вартуєте собачого життя..сьогодні ви кулю собаці, а завтра що....піднімите руку на людське життя????
Галина Показати IP 19 Квітня 2015 00:51
за кордоном майже всі пересічні громадяни беруть собак з притулків, але в нас же всі супер мажори, їм тільки породістих подавай, яких же потім викидають на вулицю, коли награються
xO до Галина Показати IP 19 Квітня 2015 01:31
За кордоном якщо за тижень бродячого пса не забрали з притулки його не випускають як в нас а присипають.
Гав,гав до Ага Показати IP 19 Квітня 2015 08:49
Таки з себе я почала, часто буваю за кордом, і скажу тобі " Ага "я в місці не кидаю сміття, не хамлю людям, і не беру тварин щоб потім викидати на вулицю. Я законно слухняний громадянин. І ніколи не стою, в дворах і пивко не попиваю, на відміну від інших, паркуюся на автомобілі в відведених місцях, а ти "Ага" почав(ла) з себе?
розуміюча ага Показати IP 19 Квітня 2015 09:58
Щоб там хто не писав. В Луцьку нормальна ситуація з бездомними тваринами. Не гадьте вже так. Працівники добились заборони на відстріл собак і правильно. По-перше - це затратно і ваші податки би йшли на рушниці, трутку та евтаназію (і ви би всі скаржились на це). По-друге - якшо на вулицях буде таке месиво, то уявіть, що стане з психікою дитини. Мрія про гуманне суспільство лопне. Все починається з малого. Якщо породити жорстокість змалку, то потім виростають вбивці ( і ви знову ж таки будете скаржитись, молитись Богу що це таке на світі робиться). По-третє, замкнуте коло. Люди викидатимуть тварин, притулок забиратиме, люди викидатимуть, в притулку вже не буде місця, вони стерелізують/каструють, вакцинують і випустять на вулицю безпечними під опіку волонтерів, чого не можна сказати про домашніх собак, господарі лінуються їм зробити елементарні прививки. Випускають на вулицю безвольно гуляти і примножувати кількість бездомних тварин в місті. Притулок та ГО "ВТЗТ" добилися того аби запровадити реєстрацію домашніх собак, запроваджують вигул у відповідних місцях, штраф за неприбрані ексременти, вводять прероральну вакцинацію. А людям шо? Нас*ать. Краще сказати шо нічого не робиться. Потрібно пояснити новому поколінню, взагалі людям, шо тварина - це не іграшка, а жива істота, яка не зі своєї волі лазить по мусоркам в пошуках їжі. Он там вище писав хтось, шо десь бігає зграя,чого писати це тут, подзвоніть у відлов, поясніть ситуацію. А нашо, краще пожалітись та погадити, як все погано.
Правильно сказано! до розуміюча ага Показати IP 19 Квітня 2015 17:45
Так в тому то справа, люди жаліються на все! є притулок - погано, немає - погано. все погано. така нація, аби попіз**ти. і все. шо не президент, що не депутат, щоб не було - наші люди обгадять і обсеруть все. а самі бухають щодня, обригують та обсирають парки, після свят парк біля 2-ї лікарні перетворився в звалку. вся сапалаївка в пляшках, пачках з під чіпсів і тд. але зато гульнули норм. а потім ті самі люди будуть йти повз і казати "фу, ото бидло, і не прибере ніхто і бла бла бла". те саме з собаками. те саме(((( і всі говорять про європу, приводять якісь приклади з евтаназіями і тд. так нам всім мало того шо до європи дуууже далеко, так і в дечому могли б бути кращими ніж вони, наприклад не вбивати тих самих тварин. але так буде завжди, одні копатимуть, переїжджатимуть машинами, знущатимуться, а інші будуть годувати, лікувати і шкодувати тих чотирилапих бідолах. люди чомусь вирішили шо вони мають право розпоряджатись чиїмись життями. от собачими наприклад. то ви свині люди добрі. бо в нас в луцьку навіть ветеринари є такі - тваринку привезуть на евтаназію бо вона занадто хвора і гроші всі висосе, а ті лікарі візьмуть ту тварину, скажуть "ага, добре, усипимо", а самі лікують, виходжують, ставлять калік на ноги. от є такі. а є мерзоти, які б могли б то все повбивали б. та і говорити нічого. якшо мама з татом не привили добра, то рахуй що вже пізно.
Таміла до розуміюча ага Показати IP 20 Квітня 2015 08:49
Так я гуляю з собакою щодня (у парку 2-ї лікарні) і бачу "купи" не тварин а Людського-бидла. То що говорити далі.
Рита Показати IP 8 Травня 2015 21:53
Нещодавно на моїх очах водій автобуса навмисно задавив маленьку собачку. Від шоку я ледь оговталась. Поряд стояла дівчинка років десяти, очі в неї були скляні, байдужі, жодної емоції... ЛЮДИ!!!! Схаменіться! Якщо ми й надалі будемо бездушними покидьками і такими ж виховаємо своїх дітей, що станеться зі світом? Чого буде вартим життя у ньому? Спустіться з неба! Людина не вічна і прийде час, коли вас запитають, а що ти зробив у своєму житті? Що відповісте: жив у СВОЄ задоволення і чхав на всіх? Одні мерзотники винищують ліси, інші тварин. Продовжуйте й далі працювати на самознищення і одного дня прийде кінець усьому людству.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus