USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку відбувся ювілейний вечір волинського краєзнавця

22 Березня 2014 09:00
20 березня 2014 року у приміщенні Волинського краєзнавчого музею відбувся ювілейний вечір «Поверніть мені Шевченка» (до 200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка та 100-річчя від дня народження М.П.Куделі).

Вечір присвятили учаснику національно-визвольного руху, культурно-освітньому і громадському діячеві Волині, популяризатору творчості Великого Кобзаря, збирачу Шевченкіани.

Так, 10 березня минуло 100 років від дня народження Миколи Павловича Куделі, знаного на Волині шевченкознавця, збирача унікальної колекції книг та предметів, пов’язаних з життям та діяльністю Тараса Шевченка (колекція «Кобзарів», писемних, речових, образотворчих пам’яток та фотоматеріалів, присвячених життю та творчості Т.Г. Шевченка), автору книг – «Кобзар у моєму житті», «По історичних та шевченківських місцях України», «Під мурами Луцької тюрми» та інших).

У 1994 році Микола Куделя (1914-2004) став лауреатом премії «Одержимість» Волинського обласного відділення Українського фонду культури, у 1997 році – нагороджений відзнакою Всеукраїнського фонду Тараса Шевченка, у 2001 році нагороджений Орденом Святослава Хороброго та дипломом за героїчний чин у національно-визвольному русі, значну культурно-освітню і громадсько-патріотичну діяльність, за особистий внесок у справу духовного відродження України. У 1995 році було засновано обласну премію в галузі літератури, культури і мистецтва імені Миколи Куделі.

Під час заходу відбулась презентація путівника по меморіальній експозиції «Шевченківська світлиця Миколи Куделі», який представила автор – Марія Філонюк, старший науковий співробітник Волинського краєзнавчого музею, правнучка Миколи Куделі.

Цікавими та зворушливими були спогадами про М. П. Куделю лауреатів обласної премії імені Миколи Куделі: заслуженого працівника культури України, керівника народної аматорської хорової капели «Посвіт» Палацу культури м. Луцька Ростислава Кушнірука; головного хранителя Волинського краєзнавчого музею Наталії Пушкар; провідного наукового співробітника Меморіального музею В’ячеслава Липинського в с. Затурці Наталії Гатальської.

Під час заходу твори Т.Г. Шевченка прочитали учні Луцького центру професійно-технічної освіти – Марія Мельник та Яна Москалюк. Вокально-хореографічний колектив «Перлинка» Палацу учнівської молоді (солісти: Парфелюк Дарина та Олександра, Єрмак Юлія) виконає композицію «Бандуристе, орле сизий» (на слова Т.Г. Шевченка).

На завершення заходу учасники та присутні (учні Луцького центру професійно-технічної освіти і студенти-музеєзнавці Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки) переглянули фільм «Микола Куделя: «Поверніть мені Шевченка».

Довідка. Уродженець с. Буяни Луцького району, Микола Павлович Куделя з дитинства захоплювався творчістю Тараса Шевченка, то ж усе своє життя присвятив популяризації його творчості. З 1927 року – активний учасник «Просвіти». Пережив арешт спершу польської влади, а в 1940 році вже Радянською владою був запроторений до Луцької тюрми. Провидінням долі вижив під час розстрілу в’язнів Луцької тюрми 23 червня 1941 року. У 1947 році знову потрапив до Луцької, потім до Львівської пересильної в’язниці. Покарання відбував у радянських таборах Колими. Звільнившись у 1956 році, Микола Павлович продовжив збір шевченкіани.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Дмитро Показати IP 22 Березня 2014 10:35
галстук в деда прикольний

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus