USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У Луцьку вшанували людину, з якою «майбутнє України було би світлим»

25 Березня 2019 14:25
У Луцьку з нагоди Дня пам’яті відомого українського політика-рухівця В’ячеслава Чорновола вшанували його постать.

Пам’ятне віче та покладання квітів до меморіальної дошки В’ячеславу Чорноволу відбулося сьогодні, 25 березня.

Нагадаємо, 25-го березня минає 20-ть років з дня загибелі українського політика, керівника Народного руху України В’ячеслава Чорновола. Тож сьогодні багато лучан прийшли до його барельєфу, аби віддати шану видатному борцю за Незалежність України.

До слова, сьогодні, 25 березня, вшанувують світлу пам’ять народного діяча та політика і в багатьох інших містах країни. Не винятком став і обласний центр Волині.

Так, у Луцьку пам’ятні заходи розпочалися об 11:30 із автопробігу з вулиці Шевченка і до вулиці Чорновола.
Зі слів першого заступника Луцького міського голови Григорія Недопада, особисто для нього В’ячеслав Чорновіл є знаковою фігурою:

«Він та його однодумці робили багато таких речей, які не могли збагнути у радянські часи інші люди. Ця людина – патріот своєї держави. Ми бачимо, в яких умовах він проживав, будучи навіть при владі. Також бачимо, як він ставився до всього українства – до того усього, що можна було відокремити, аби зробити нашу державу незалежною. І, те, що трапилося 20-ть років тому й досі під пеленою невідомості. Важко сказати, вбивство це було чи нещасний випадок. Напевно, час усе розставить на свої місця. Шкода, що нині вже немає на землі цього справжнього патріота, людини з великої літери, яка зробила при житті багато корисних, патріотичних та гідних речей», - зазначив посадовець.
Разом із тим багаторічний «рухівець» Володимир Банада під час урочистого мітингу зазначив, що 31 березня 2019 року, у день виборів Президента, вкотре вирішуватиметься доля багатостраждальної України на наступні п’ять років.

«Ми повинні свідомо розуміти, що ті Герої, які сьогодні відстоюють нашу незалежність, нашу державу та соборність, сьогодні там, на передовій. Але вони і тут, з нами. Я пригадую 80-ті, коли ми, значно молодші, ніж сьогодні, виборювали відновлення Незалежності України. Нам вдалося. Ми маємо свою власну державу, яку будуємо за своїм розумом та світобаченням. Звісно, не все так вдалося, як потрібно. Маємо велику біду – загарбання наших територій: захоплення Криму і тимчасово окуповані території в Донецькій та Луганській області. Думаю, що молоді люди та ми в міру наших сил долучимось до того, що, нарешті, мир в Україні настане. Ми відвоюємо та повернемо свої території», - зазначив Володимир Банада.
Луцький «рухівець» наголосив, що сьогодні ми вшановуємо пам’ять людини, яка поклала на вівтар нашої свободи та незалежності, відбудову та розвиток держави своє життя:

«Двадцять років тому, неподалік від Борисполя завершився земний шлях людини, яка намагалася і робила все для того, щоб швидко й надійно постала європейська Україна з усіма її позитивними моментами і в економіці, і в обороні, і в людському житті. Він любив Україну понад усе, намагався нести мораль в політику. Він вірив, що висока ідея ошляхетнює. Його зраджували, обговорювали, не довіряли. Але більшість людей Чорновола любила», - підкреслив він.

Зі слів голови Народного Руху на Волині Дмитра Климука, двадцять років тому не стало людини, яка найбільше любила нашу державу:

«Чорновіл мав таку харизму і силу волі, що вів за собою мільйони людей по всій країні. Він був провідником української нації. З ним наше майбутнє насправді було б світлим. Але його вбили, відібрали в нас наше майбутнє. Його знищили, а пізніше намагалися знищити і його «дітище» - Народний Рух України. Сьогодні ми згадуємо не лише Героя України, а й легендарну людину, яка своїм життям довела, що вона гідна називатися провідником української нації», - резюмував головний «рухівець» Волині.
Довідково:

В'ячеслав Чорновіл - український політик, публіцист, літературний критик, діяч руху опору проти русифікації та національної дискримінації українського народу, політичний в'язень СРСР. Провідник українського національно-демократичного визвольного руху кінця 80-х - 90-х років; Герой України (2000, посмертно). Лауреат Міжнародної журналістської премії ім. Ніколаса Томалін (1975). Ініціатор проголошення Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 року та Акту проголошення Незалежності України 24 серпня 1991.

Загинув 25 березня 1999 року за нез'ясованих обставин в автокатастрофі на шосе під Борисполем. Чимала частина суспільства досі переконана, що Чорновола прибрали як небезпечного конкурента на майбутніх президентських виборах. Похований в Києві на Байковому кладовищі на центральній алеї. У похороні взяли участь сотні тисяч людей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Валентина Показати IP 28 Березня 2019 06:47
На жаль, наші люди визнають своїх героїв лише посмертно. Був би живий Чорновіл та балотувався б сьогодні в президенти, більшість би була агресивно настроєна проти нього

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus