USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку замість посвідчення багатодітним родинам видають довідку

6 Грудня 2015 13:46
Бланків посвідчення для отримання статусу багатодітної сім’ї Луцьк не отримує уже понад два роки. Місцеві чиновники розв’язали проблему просто: бланки замінили на довідки. Утім таким папірцям у сусідніх областях дивуються і не завжди радо надають членам багатодітних сімей заслужені пільги. Про пільги, на які мають право лучани, але не завжди про це знають - в матеріалі Хронік Любарта.

Лучанка Ольга Магас два роки тому стала щасливою матір’ю вже третьої дитини. Окрім старшого синочка та донечки, жінка народила ще одного козака. Оскільки частина родини сім’ї Магасів живе за межами Волинської області, час до часу доводиться їздити міжміськими рейсами у гості.

Така ситуація була нещодавно. Квиток із міста у сусідній Львівській області коштував 120 гривень. Маючи статус члена багатодітної сім’ї, її неповнолітній син мав право на пільгу. Втім на автостанції попросили пред’явити посвідчення.

«Два роки тому, коли народився меншенький, я звернулася до міської влади, аби отримати посвідчення багатодітної сім’ї. Натомість мені пояснили, що бланків немає. Згодом надали довідку багатодітної сім’ї. І коли я показала цю довідку на автостанції, то оператор не могла зрозуміти, що це за документ та чи має право вона ним скористатися, аби надати пільгу. Доводити, що моя родина має право на неї, було доволі неприємно. Якщо держава надала таку пільгу, то чому не може забезпечити виконання її елементарних умов – надрукувати бланки?», – запитує співрозмовниця.

Як отримати?

Відповідно до закону України «Про охорону дитинства», багатодітною сім’єю вважається така, в якій подружжя перебуває у зареєстрованому шлюбі, разом проживає та виховує трьох і більше дітей, у тому числі кожного з подружжя. Або ж коли один батько чи одна мати виховує самостійно трьох дітей. До складу багатодітної сім’ї включаються також діти, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах, до закінчення навчальних закладів, але не довше, ніж до досягнення ними 23 років.

У відділі у справах сім’ї та молоді Луцької міської ради пояснюють: для того, щоб отримати статус багатодітної сім’ї, потрібно звернутися до департаменту «Центр надання адміністративних послуг у місті Луцьку», що на вулиці Лесі Українки.

Аби отримати посвідчення багатодітної сім’ї, потрібно надати такі документи:

заява;

свідоцтва про народження малолітніх/неповнолітніх дітей (копії);

паспорти батьків (копії 1, 2 та сторінки з реєстрацією);

свідоцтво про шлюб (крім матері/батька, які виховують дітей самостійно) (копія);

рішення про встановлення опіки/піклування (копія);

довідка про склад сім’ї з ЖКП (форма 3) або ОСББ за місцем реєстрації;

довідка про реєстрацію батька чи матері (якщо вони зареєстровані за різними адресами);

довідка структурного підрозділу, місцевого виконавчого органу про те, що за місцем реєстрації батька чи матері посвідчення не видавалися (у разі реєстрації батьків у різних населених пунктах);

фотографії батьків та дітей (віком від 6 до 18 років) розміром 30Х40 мм по 1 шт.

Після того як сім’я надала весь пакет документів, їй мають надати посвідчення. Втім наразі бланків посвідчень батьків та дитини з багатодітної сім’ї у Луцьку немає.

Два роки – ні слуху, ні духу

Виявляється, що у Луцьку немає бланків уже два роки. Їх постачання має забезпечувати Міністерство соціальної політики (раніше – Міністерство у справах сім’ї, молоді та спорту). Бланки є документами суворої звітності і їх надають у Волинську обласну державну адміністрацію, яка відповідно до потреб здійснює розподіл на місця та у райони.

«Протягом 2010-2013 років до відділу у справах сім’ї та молоді надійшло, відповідно до розподілів, здійснюваних управлінням у справах сім’ї, молоді та спорту Волинської облдержадміністрації, 1458 посвідчень батьків із багатодітної сім’ї, які були виготовлені протягом 2010-2011 років та розподілені між структурними підрозділами областей, міст та районів. За 2013 рік до відділу надійшло 205 посвідчень. За цей же рік всього було видано 254 посвідчення батьків з багатодітної сім’ї (49 посвідчень – залишок розподілу за 2012 рік). 16 грудня 2013 року було видано останнє посвідчення батьків з багатодітної сім’ї, які надходили до відділу у справах сім’ї та молоді. Із 16.12.2013 і до сьогодні не надходило жодного бланка посвідчень батьків з багатодітної сім’ї», – йдеться у відповіді відділу у справах сім’ї та молоді Луцької міської ради.

Чиновники пояснюють, що писали відповідні листи про потребу забезпечення бланками до облдержадміністрації. Та, своєю чергою, до Міністерства. Попередньо їм пояснювали, що протягом певного часу не було проведено тендеру для виготовлення бланків. Далі тривала реорганізація Міністерства, а між тим через усі ці перипетії звичайні українці відчувають незручності.

Журналісти надіслали офіційний запит до Міністерства соціальної політики, аби дізнатися причину відсутності бланків, втім поки що відповіді не надійшло.

«Прикро, що постійно доводиться пояснювати, що ти маєш певну пільгу, що от сталася така бюрократична нісенітниця, що немає на Волині бланків. Чому це маємо пояснювати ми? Я не розумію політику влади, яка два роки не може забезпечити бланками. Таке враження, що всім байдуже», – дивується Ольга.

Чекати й сподіватися

У міській раді пояснюють, що статус багатодітної сім’ї надається всім родинам, які звертаються до мерії, і які мають потрібні для встановлення статусу документи, що відповідають чинному законодавству України.

Вийти з ситуації вирішили, створивши списки сімей, які звертаються по отримання посвідчень батьків з багатодітної сім’ї. Відповідно до цих списків, інформація про багатодітні сім’ї вноситься до Єдиного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги, чим підтверджується статус багатодітної сім’ї, про що заявника повідомляють листом.

Тому структурні підрозділи Луцької міської ради приймають документи на встановлення статусу, формують вказані списки та видають заявникам лист про встановлення статусу багатодітної сім’ї. З цим листом заявник звертається до департаменту соціальної політики щодо нарахування пільг багатодітній сім’ї, а також до адміністрацій дошкільних та загальноосвітніх навчальних заходів.

Аби зняти напругу у зв’язку з вирішенням питання надання пільгового проїзду дітям з багатодітних сімей за відсутності бланків посвідчень, голова облдержадміністрації видав доручення про видання тимчасових довідок.

Коли ж Міністерство почне працювати й таки надрукує бланки, у Луцькій міській раді їх видаватимуть багатодітним сім’ям відповідно до черговості подання ними заяв із 16 грудня 2013 року і до сьогодні. Втім коли цей час настане, нині під питаннями.

Довідково:

Статус багатодітної сім’ї протягом 2013-2015 років отримали 556 сімей (202 за 2013 рік, 314 за 2014 рік, 140 за 2015 рік). Розбіжність у кількості виданих посвідчень (254) та кількості сімей, що отримали статус багатодітних (202), викликана тим, що посвідчення видавали повторно (згуба, зміна анкетних даних, зміна місця реєстрації, продовження терміну дії), а також деякі сім’ї втрачали статус багатодітних.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Анонім Показати IP 6 Грудня 2015 14:40
Любопытно, почему для депутатов есть новые корочки, а для простых людей их нет?
депутат до Анонім Показати IP 7 Грудня 2015 07:30
бо так було є і буде
Мама Показати IP 6 Грудня 2015 17:01
Невже дітей народжують для оримання пільги? Чим наші діти не такі самі як багатодітні. Кожна родина сама визначає скількох діток буде ростити чи тільки на пільги від держави розразовувати
Анонім до Мама Показати IP 6 Грудня 2015 19:05
Дітей народжують не для пільг,але якщо вони є ,то яому ними не скористатись
Анонім Показати IP 6 Грудня 2015 19:12
Правильно. Дістали ви вже зі своїми пільгами.Вона наклепала трьох дітей і давай їй пільги за що? Що не хоче робити, платити податки, а діток клепати.Якщо ти родила то значить маєш чим виховувати,думати треба не тим,що між ногами, а тим,що між ушами. Чого наші діти гірші,бо ми умніші.Зняти з них пільги ми не хочемо платники податків їм платити.А як нам важко поєднувати робоу і виховання діток.А ці нають,що таке зараз робота і які вимоги.Вони ще 5 вклепають,а тоді і квартиру їм давай,але робити не підуть.
капкан до Анонім Показати IP 6 Грудня 2015 22:42
Повністю підтримую. Усі діти рівноправні, одинаково хочуть і їсти і щось мати. В школу, дитячий заклад за пільговою категорією не проткеншся. Позвикають змалку до пільг і дурнуватої держави, потім до роботи не загониш, крім як громадян множити як і батьки.
р. ф. в до капкан Показати IP 7 Грудня 2015 08:49
А тебе хто множив?
Лучанка Показати IP 7 Грудня 2015 10:34
Як вам несоромно плести такі нисенітниці, кожна сімя знає що дітей потрібно любити і відноситись до тих сімей які їх мають більше з повагою, адже і так в нашій країні живеться не солодко , а тут ображаєте тих у котрих є більше діток. Ви просто неможете зрозуміти що говорите , а якщо так вийшло що разом народиться двійня і уже є старша дитина то одне залишити чи віддати в будинок дитини щоб сімї було легше виховувати бо держава дбає тільки про депутатів і голів міської ради ,збільшуючи їм оклади і надбавки до зарплати, а діти в сімях яких є троє і більше проживуть на ту мізерну зарплату яку платять . Ви хочете справедливості то дивіться на все прозоро , а не бачите одні дитячі проблеми , вже виплати зняли при народженні другої і більше дітей , а все це Ваші чорні думки і заздрість, чому в інших країнах до сімей які мають більше діток відносяться з повагою, а нам все мало і потрібно знищити все , коли появиться культура в нашій країні.
Лучанка Показати IP 9 Червня 2016 09:40
Чи можна у Луцьку користуватися посвідченням багатодітної сім'ї у кожній маршутці Луцька?
Анонім до Лучанка Показати IP 29 Вересня 2016 22:36
Я вас цілком підтртмою ато в інших жаба давить от як би їм держава давалаб по квартирі то напевно в перших же рядах страйк робили біля міськ ради а так говорять наплодили як що вони так думають то вони самі виплодкі не бажані бо їх теж хтось наплодив ( шановні ображаючи когось спершу подивіться на себе
Анонім Показати IP 9 Березня 2023 09:56
Як анулювати посвідчення багатодітної сім'ї щоб їм ніхто не користувався

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus