USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

У Луцьку з’являться новий реабілітаційний корпус та відділення

8 Червня 2018 12:18
На базі Волинського обласного госпіталю для інвалідів війни облаштують реабілітаційний корпус, в якому зможуть оздоровлюватись не лише бійці АТО, але й спортсмени та інші пацієнти, які потребують спеціального догляду. Окреме реабілітаційне відділення з’явиться і на базі Луцького центру первинної медико-санітарної допомоги.

Про це йшлося під час візиту в медзаклад за участю голови Волинської обласної ради Ігоря Палиці, чиновників ОДА та головних лікарів медичних закладів.

Головний лікар Тетяна Масікова розповідає, що в медзакладі з 2014 року працюють з учасниками АТО:

«Ми бачили якими вони прийшли з Іловайська, і ми знаємо, скількох зусиль вартує поставити їх на ноги. У нас є спеціалізоване неврологічне відділення на 30 ліжок, де завжди лікуються тільки атовці. Крім цього, учасники АТО лежать в усіх відділеннях, коли потребують спеціальної допомоги. Станом на зараз їх 70. У нас є 210 ліжок, і є пацієнти, які відносяться до категорії ветеранів війни».
Пацієнти відвідують лікувальні процедури, зокрема, електросон, лікувальні ванни, інгаляції, електросон, магнітно-лазерне лікування, озокеритолікування, кінезотерапія.
Остання, до слова, вкрай важлива для пацієнтів, адже дозволяє за допомогою руху на спеціальних тренажерах відновити організм
Зі слів Тетяни Масікової, останнім часом вдається залучити обладнання для реабілітації від благодійників. Зокрема, від Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».
Чимало уваги приділяють не лише фізичній, але й психологічній реабілітації. Зокрема, з атовцями працюють психологи, практикують арт-терапію, а також «спілкування» з домашніми тваринами – пет-терапію. Чимало бійців знаходять себе в творчості, пишуть ікони.
Ікона Романа Ланового, написана після полону
Ікона Романа Ланового, написана після полону
Ікона бійця АТО Андрія Слюсарчука
Ікона бійця АТО Андрія Слюсарчука
Проте і на цьому зупинятись в госпіталі не планують, адже потреба в реабілітації для волинян стає все більше актуальною. В зв’язку з цим розробили проект побудови окремого реабілітаційного корпусу на базі госпіталю. Його свого часу подавали на грантову програму, але проект не пройшов у другий тур відбору.

«Це була наша мрія. У новому приміщенні не буде жодного ліжка, а лише тренувальний зал. Це має бути реабілітаційний центр, терапія, басейн. Це буде нове приміщення на території лікарні. Ліжок у нас і так достатньо. Тим більше, контингент омолоджується. Переважна більшість хлопців повертається із ушкодженнями хребта, із черепно-мозковими травмами, і це потрібно лікувати», - зазначає Тетяна Масікова.

Попри те, що залучити грантового фінансування для проекту поки не вдалось, відмовлятись від такого потрібного для волинян корпусу не планують – зі слів голови Волиньради Ігоря Палиці, будуватимуть його за державні або обласні кошти.

«Будівництво буде і розпочнеться воно в наступному році. Ми будемо намагатися отримати кошти або з республіканського бюджету, або знову спробуємо з Європейської ради. Якщо не вийде, шукатимемо кошти у бюджеті області.

Це прекрасний об’єкт, тут гарне ставлення до людей, хороші умови. Потрібно підтримувати людей, які вміють так працювати. Ми вкладатимемо кошти в цей об’єкт і гадаю, що депутатський корпус не буде проти», – резюмував Ігор Палиця.



Окремий реабілітаційний відділ з’явиться і на базі Луцького центру первинної медико-санітарної допомоги – облаштують його на першому поверсі будівлі, який зараз не використовується. Головний лікар Ігор Гнетньов розповів, що з 2003 року це приміщення, фактично, пустувало.
Наразі тут планують зробити капітальний ремонт, відновити роботу басейну та бальнеологічного відділення. Планували облаштувати сауну, але, зі слів Ігор Палиці, це буде зайвим. Загальна вартість проекту становить 16 мільйонів гривень, 5 з них вже виділили депутати Луцької міської ради.

Голова наглядової ради ПАТ «Луцьксантехмонтаж №536» Віктор Чорнуха каже, що головною проблемою, з якою може стикнутись підрядник, стане грибок, яким тут покриті всі стіни. Адже у випадку неякісного ремонту вся ця «краса» може з’явитись на стінах вже за декілька років.
«Сауна першій поліклініці не потрібна однозначно, ми це вже вирішили. Бальнеологія буде, адже люди сьогодні не звикли стежити за своїм здоров’ям. Тому і літні люди, і молодь зможуть відновлювати тут сили», – підсумував Ігор Палиця.
Також він зауважив, що окрім відновлення та розбудови медичних закладів слід приділити належну увагу і матеріальному забезпеченню спеціалістів. Адже без достойних зарплат медики можуть покинути роботу в Україні заради високооплачуваної за кордоном.

«В першу чергу треба думати, яка зарплата буде в тих, хто забезпечує існування цієї країни. Тому що депутати, бізнесмени та люди, які працюють на приватних підприємствах, якось зароблять. А ті, хто працює в бюджетній сфері, зокрема лікарі, вчителі – вони ніяк по-іншому не зароблять. Щоб втримати їх потрібно піднімати заробітну платню.
Коли кажуть, що немає можливості підняти мінімальну зарплату, то нехай шукають, де можна заощадити, де можна не вкрасти. Нехай створюють фінансовий клімат, а не вишуковують ті копійки, які залишаються після того, як вони все розберуть по кишенях. Якщо не зберегти потенціал, то можна буде закривати країну на замок, бо всі просто роз’їдуться», - зазначив голова Волиньради кажучи про депутатів Верховної Ради та вище керівництво країни.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus