USD 39.75 40.07
  • USD 39.75 40.07
  • EUR 39.90 40.25
  • PLN 9.90 10.00

У липні – серпні очікуються жорсткі відключення світла після атак на енергетику

12 Квітня 2024 21:57
За оцінками Центру досліджень енергетики, у липні – серпні можна очікувати жорстких обмежень для споживачів після останніх атак на енергетику.

Директор центру Олександр Харченко каже, що до опалювального сезону Україна має повернути 2 ГВт потужностей, з яких «у кращому випадку 300–500 МВт генерації до літнього піку споживання (липень – серпень)», пише Бабель.

Загальна втрата генеруючих потужностей через ракетні атаки в Україні на кінець березня становила 23%, а з урахуванням атак у квітні може сягнути 35–40%.

У центрі кажуть, щоб покрити 98% добового споживання до опалювального сезону, слід не тільки імпортувати електроенергію по максимуму, але й відновити 2 гігавати потужностей теплової генерації.

«На жаль, можна зараз вже констатувати, що ще приблизно 1,5 ГВт повернуться до нас не раніше, ніж через півтора-два роки», – зазначає Олександр Харченко.

Станом на 31 березня 2024 енергосистема України могла забезпечувати:

75% від прогнозованого добового максимального споживання протягом опалювального сезону 2024/25 – без урахування імпорту електроенергії;

87% від прогнозованого добового максимального споживання протягом опалювального сезону 2024/25 – за умови максимального імпорту.

«Це цифри, які в нас виходили до останньої атаки 11 квітня. Тобто фактично можна відрізати по 10–12% від кожного з цих показників», 一 додає Харченко.

Для відновлення потужностей обʼєднаної енергосистеми Україні потрібно приблизно $5 мільярдів на найближчі три-пʼять років.

Під час масованого обстрілу України в ніч на 11 квітня росіяни повністю зруйнували Трипільську ТЕС у місті Українка на Київщині. ПАТ «Центренерго» втратило 100% генерації. До нього входять:

Зміївська ТЕС на Харківщині (знищили росіяни);

Трипільська ТЕС на Київщині (знищили росіяни);

Вуглегірська ТЕС на Донеччині (захопили росіяни).

22 березня російські окупанти вчинили найбільшу від початку повномасштабного вторгнення комбіновану атаку на українську енергосистему. У Харкові стався блекаут. Серед іншого окупанти вдарили по Дніпровській ГЕС, але загрози прориву греблі немає. Обидві станції, які входять до складу ДніпроГЕС (ГЕС-1 і ГЕС-2), припинили роботу, водночас ГЕС-2 зазнала критичних пошкоджень.

У ніч на 29 березня Росія завдала масштабного ракетного авіаудару по обʼєктах паливно-енергетичного сектора України. Тоді пошкодило енергоінфраструктуру в Дніпропетровській, Вінницькій, Івано-Франківській, Львівській, Черкаській та Чернівецькій областях. Цілями окупантів також були Канівська і Дністровська гідроелектростанції, що розташовані в Черкаській і Чернівецькій областях.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus