USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

У масках, з особистими ручками та без дітей: якими будуть місцеві вибори-2020 в умовах пандемії

13 Жовтня 2020 11:29
Низка обмежень, пов’язаних із пандемією COVID-19, внесли власні корективи у виборчий процес. Тож, якими будуть місцеві вибори-2020 в умовах карантину?

Про це та інші особливості виборчого процесу розмовляли під час засідання оперативної наради Луцької міської ради сьогодні, 13 жовтня.

Зокрема, про підготовку до місцевих виборів 2020 року розповіла начальниця організаційного відділу Луцької міської ради Олена Барська.

З її слів, цього року процес підготовки до місцевих виборів виявився надзвичайно важливим і має низку актуальних питань, тим більше, що до дня виборів залишилося трохи більше тижня.

Так, у 2020 році у виборчому процесі на території Луцької територіальної громади задіяли 109 виборчих дільниць. Із них – 100 звичайних і 9 спеціальних. Зокрема, у місті Луцьку та Прилуцькому старостинському окрузі діють 86 дільниць ( 77 звичайних і 9 спеціальних).

Як повідомила Олена Барська, пандемія COVID-19 внесла власні корективи у виборчий процес.

«Потрібно зробити все для того, щоб процес виборів відбувся безпечно, але, водночас були створені всі умови для виборців, аби останні могли без перешкод скористатися своїм конституційним правом. Обов’язковою умовою у виборчому процесі є дотримання протиепідемічних заходів. Зокрема, заборонено заходити до приміщень виборчих дільниць без засобів індивідуального захисту. Тому бережіть членів виборчих комісій, бо на них покладена велика місія. І давайте дотримуватись правил безпеки. Чекаємо усіх 25 жовтня на виборчих дільницях», – зазначила посадовиця.

Водночас, вона наголосила, що огляд усіх приміщень, де будуть розміщені дільниці, відбудеться до 20 жовтня.

На це виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт зауважив, що майже щоразу вибори проводять за новою системою і щоразу це – виклик для міської ради.

«Велике навантаження на бюджет становить матеріально-технічне забезпечення виборчих дільниць, у тому числі засобами, що стосуються нерозповсюдження коронавірусної інфекції. Це і засоби дезінфекції, і все, що пов’язано із прибиранням територій. Це додаткове навантаження на бюджет, але ми вирішимо і цю проблему», – зазначив посадовець.

Натомість, заступник Луцького міського голови‚ керуючий справами виконкому Юрій Вербич наголосив, що першочергово члени ДВК повинні ознайомитись із Постановою ЦВК від 10 жовтня 2020 року № 364, у тексті якої детально йдеться про те, що потрібно зробити, аби забезпечити проведення виборів на місцях в умовах пандемії.

«Ми переходимо у заключну підготовчу фазу до проведення виборів. На жаль, умови пандемії вносять корективи у виборчий процес. Не всі керівники установ та організацій реагують на вимоги безпеки однаково. Але повинне бути порозуміння з владою у межах чинного законодавства», – додав посадовець.

Разом із тим, як повідомляє ресурс decentralization.gov.ua, на дільницях діятимуть безпекові заходи, визначені постановою № 641, яка регулює правила перебування у громадських місцях.

Так, під час засідання круглого столу, який 2 жовтня організував Український кризовий медіа-центр у рамках програми USAID DOBRE, заступник Міністра охорони здоров’я України Віктор Ляшко розповів про деякі застороги та обмеження, які діятимуть на місцевих виборах:

– Люди з підвищеною температурою або ознаками хвороби будуть рухатися за окремим маршрутом – для них буде обладнана окрема кабінка. І про це повідомляють усіх присутніх у приміщенні, аби була дотримана дистанція.

– Якщо людина відмовляється одягати маску, її також мусять допустити до голосування за тим самим окремим маршрутом. Опісля вона має понести адміністративну відповідальність за порушення протиепідемічних норм і законодавства.

– Оскільки неможливо регулювати кількість спостерігачів, а також представників різних політичних сил, журналістів, то норма про кількість людей на квадратний метр не поширюється на виборчу дільницю. Проте МОЗ звертається до всіх з проханням не робити скупчення всередині виборчих дільниць.

– Журналістів будуть допускати на виборчу дільницю. Але брифінги за результатами голосування рекомендовано проводити за межами приміщення, щоб запобігти великому скупченню. Особливо це буде стосуватися політиків, а також перших осіб держави. Віктор Ляшко додав, що зазвичай подібні брифінги проводились всередині приміщень.

– Якщо будуть сприятливі погодні умови МОЗ пропонує всі інформаційні матеріали розміщувати ззовні приміщень, щоб виборці могли спокійно ознайомитись з програмами, з біографіями, а також іншими матеріалами, доки чекатимуть можливості зайти голосувати.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
1 Показати IP 13 Жовтня 2020 12:03
зараз ручки продаватимуть мінімум по 50 грн :))))) бізнес :))))))
123 Показати IP 13 Жовтня 2020 12:56
Йдіть в д*** із своїми виборами!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus