USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

В мережі з’явився перший мультфільм на лемківській говірці. ВІДЕО

15 Квітня 2016 18:00
Перший мультфільм із Бескидів"Голод" з’явився у вільному доступі в мережі. Його творцем виступив портал для дітей "lemkoland.com", який популяризує серед наймолодших лемківську культуру. Фільм для дітей реалізовано на основі оповідання "Голод" із книжки "Як Липняне сонце до міха імали. Баі, байкы і оповіданкы Лемків".

Книжку редаґували 2010 року Юрій Старинський та Анна Ридзанич з Лігниці. Мультфільм демонструє історію двох лемківських мандрівників, які врятували своє село від голоду і загибелі. Мультфільм можна подивитися в мережі youtube та на сайті lemkoland.com, який його створив, повідомляє Наше слово.

Сам сайт існує вже три роки і, як підказують його автори, повинен не лише забавляти дітей, а й вчити наймолодших лемківської культури.

"Тота думка народила ся уж дост давно і росла разом з нашыма діточками. То власьні они найвеце помогли нам в створіню Лемколанду. Малисме при тім дуже сьміху, а мы – родиче – моглисме ся на хвильку перенести в дітячы рокы. Хоц выглядали они кус iнакше, прецiн не было компутера й Інтернету, але памятаме, же найлекше нам ся вчыло при добрiй забавi", – інформують про ідею створення lemkoland.com його автори.

Сам сайт – проект фонду «Стара дорога», головною метою якого є популяризація культури, мови та мистецтва, а також охороняти культурну спадщину і природу земель Центрально-Східної Європи, зокрема Лемківщини.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Анонім Показати IP 15 Квітня 2016 20:00
Ця мова більш схожа на польську, акцент у дівчини польський. У мене бабця та дідунько жили на Лемківщині, то та мова дещо не так звучить. Хто їздив у Карпати - знає
Аноніму Показати IP 15 Квітня 2016 22:52
Ця мова більш схожа на словацьку, є польські вкраплення, які з'явились в мові лемків після того, що з ними зробила колишня польська влада.
Волинянин до Аноніму Показати IP 16 Квітня 2016 10:20
Не дай Боже щоб були домішки собачої кацапської мови, а то приїдуть танки ординські і буде Донбас. І польських не треба а то прийдуть з картами поляків інші визволителі КРЕСІВ МАЯТЕ свою мову і дбайте про її чистоту. БУДЬТЕ УВАЖНІ!!!!! Кругом ворог який не спить і це не жарти усе кінчається в крові.
Перехожий Показати IP 16 Квітня 2016 09:26
А чого ніхто не кричить про сепаратизм? Ви хоча б здогадуєтесь, наскільки сильні сепаратистські настрої в тих краях? Там навіть є села, де української мови просто не знають. В школах викладають от тими своїми діалектами, а кожен другий має, як не румунського, то угорського чи словацького паспорта. Шо будєм дєлать, таваріщі? Градами їх? Чи може розпочнемо з танків?
до перехожого Показати IP 16 Квітня 2016 09:57
РОЗПОЧНІТЬ З СЕБЕ не товаріщ!!!!
поліщук Показати IP 16 Квітня 2016 10:14
А волиняни своїх говірок встидаються, от дурні

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus