USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У М’янмі військові вбили та спалили 35 людей, серед них – жінки та діти

26 Грудня 2021 09:24
У М’янмі на Різдво, 25 грудня, поблизу села Мосо в штаті Кая виявили рештки щонайменше 35 обвуглених тіл, одне з яких належить дитині.

Про це із посиланням на місцевих жителів і Сили оборони національностей Кая (KNDF), які виступають проти військової хунти, повідомляє ТСН з посиланням на Myanmar Now.

За словами командира четвертої бригади KNDF, який побажав залишитися анонімним, члени його групи помітили клуби диму в п’ятницю, 24 грудня, близько 11 ранку за місцевим часом. Однак тоді вони не могли потрапити до місця події, оскільки хунта могла бути поблизу.

Вже наступного дня, у суботу, повстанці прибули на місце пожежі та побачили десятки тіл, згорілих у восьми автомобілях та п’яти мотоциклах. Серед обвуглених решток, заявив командир, вони помітили пальці дитини, якій, ймовірно, було менше п’яти років.

«Ми не знаємо точно, скільки жінок, чоловіків та дітей серед спалених. Деякі перетворилися на попіл, деякі обвуглені, – вказав співрозмовник видання. – Коли ми бачили (тіла, – ред.), їх не можна було впізнати».
Водночас речі, виявлені членами KNDF у транспортних засобах, зокрема дитячий та жіночий одяг разом з медикаментами та продуктами харчування, свідчать про те, що жертвами були місцеві жителі, які рятувалися від зіткнень у цьому районі.

Командувач припустив, що військовослужбовці армії М’янми могли навмисне підпалити людей у ​​вантажівках, використавши бензин.

«Це були беззбройні сільські жителі, зокрема жінки та діти, – висловився інший представник KNDF. – Вони в страху побігли посеред зіткнення, і війська хунти зупинили їх і живцем спалили у машинах». Водночас у виданні не можуть підтвердити, чи були жертви спалені живцем.

Тим часом державні ЗМІ, підконтрольні хунті, пишуть про те, що бойові дії поблизу Мосо спалахнули після того, як сім транспортних засобів не зупинилися на вимогу солдатів М’янми і нібито відкрили у бік військовослужбовців вогонь.

Вони стверджують, що в автомобілях перебували члени груп збройного опору та новачки, які збиралися пройти навчання для боротьби з армією. У проурядових газетах повідомили, що усі сім транспортних засобів були знищені вогнем, однак щодо кількості загиблих інформації не надали.

Як пише The Associated Press із посиланням на очевидця, жертви тікали від бойових дій між групами збройного опору та армією М’янми біля села Кой Нган, розташованого поблизу Мосо. За його словами, військові заарештували та вбили утікачів, які прямували до таборів для біженців.

«Перед підпалом тіла були зв’язані мотузками», – розповів свідок, який спілкувався з журналістами на умовах анонімності, оскільки побоювався за свою безпеку.

Після інциденту гуманітарна організація «Врятуймо дітей» (Save the Children) проінформувала про зникнення двох своїх працівників, які поверталися додому.

«У нас є підтвердження, що їхній приватний автомобіль був атакований і згорів, – йдеться в заяві. – За повідомленнями, військові змушували людей виходити з автомобілів, декого заарештовували, інших вбивали та спалювали їхні тіла».

«Це жахливий злочин і найгірший інцидент під час Різдва. Ми рішуче засуджуємо ці вбивства як злочин проти людства», – заявив Баньяр Кхун Аунг, директор Правозахисної групи Karenni.

Тим часом бої відновилися в суботу в сусідній державі на кордоні з Таїландом, куди тисячі людей втекли шукати притулку, пише Укрінформ.

Місцеві чиновники повідомили, що військові М’янми з п’ятниці завдали авіаударів і застосували важку артилерію щодо Лей-Кей-Кау, невеликого містечка, яке контролюють етнічні каренські партизани.

Дії військових спонукали уряди багатьох західних країн, включаючи посольство США, виступити зі спільною заявою, в якій засуджуються «серйозні порушення прав людини, вчинені військовим режимом по всій країні».

«Ми закликаємо режим негайно припинити напади у штаті Карен і по всій країні, а також забезпечити безпеку всіх цивільних осіб відповідно до міжнародного права», – йдеться у спільній заяві.

Військові зіткнулися з опором з боку цивільного населення з того часу, як вони захопили контроль над країною внаслідок лютневого перевороту, скинувши демократично обраний уряд.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Просто Показати IP 26 Грудня 2021 10:08
Дикуни
В. Показати IP 26 Грудня 2021 14:06
Звери
Лучанин Показати IP 28 Грудня 2021 08:51
Своєю дикістю чимось на ка цапів схожі

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus