USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

У Молдові стартували президентські вибори

1 Листопада 2020 09:39
У неділю в Молдові проходять президентські вибори.

Як повідомили «Інтерфаксу» в Центральній виборчій комісії, о 7.00 в усій країні відкрилися всі 2004 виборчі дільниці. Вони працюватимуть до 21.00. Ще 139 ділянок будуть відкриті за кордоном.

За рішенням Центрвиборчкому, з 2143 дільниць 42 відкриті для громадян Молдови з правом голосу, які проживають у Придністров’ї. Вони будуть відкриті в Кишиневі, Бєльцях, а також у населених пунктах, розташованих біля адміністративного кордону з Придністров’ям.

Центральна виборча комісія Молдови ввела в день 1 листопада обмеження на пересування пасажирського транспорту з метою недопущення організованого підвезення виборців до виборчих дільниць. Так, Національне агентство транспорту 1 листопада здійснюватиме перевірку транспорту, заборонивши перевезення пасажирів автомобілями та мікроавтобусами з кількістю місць більше восьми. У цей день перевезення пасажирів дозволено лише рейсовим автобусам і мікроавтобусам.

Вибори проходять в умовах надзвичайних заходів безпеки у зв’язку з пандемією коронавірусу. Кожному громадянину на виборчій дільниці надаватиметься захисна маска, кожен повинен прийти зі своєю ручкою.

При вході на виборчу дільницю кожному виборцю обов’язково вимірюватимуть температуру. Також це правило застосовується до усіх членів виборчих комісій і спостерігачів, із занесенням даних у спеціальний журнал.

Для спостереження за виборами президента акредитовано 1887 національних і 310 міжнародних спостерігачів. Згідно з опублікованими списками, найбільше спостерігачів акредитувала асоціація «Promo-LEX» – 1124 особи. Неурядова організація «МІРАД» акредитувала 302 спостерігачі. На всіх дільницях всередині країни за запитом кандидатів на пост президента учасників виборів були акредитовані по одному національному спостерігачеві. Кандидат Майя Санду акредитувала додатково ще 27 спостерігачів.

Для моніторингу виборчого процесу за кордоном були акредитовані 77 спостерігачів від неурядових організацій і дипломатичних місій, а також 156 спостерігачів від електоральних конкурентів. Найбільше спостерігачів за кордоном акредитував кандидат на пост президента Ренато Усатий – 88 осіб.

Із 310 міжнародних спостерігачів найбільшу кількість представляють Європейську мережу ENEMO – 48 експертів, а також 52 перекладачі. Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини (ОБСЄ / БДІПЛ) – акредитувало 38 експертів і 22 перекладачі.

На пост президента Молдови балотуються вісім кандидатів. Це Ренато Усатий («Наша партія»), Андрій Нестасе («Платформа DA»), Тудор Деліу (Ліберально-Демократична партія Молдови), чинний президент Ігор Додон (незалежний кандидат), Віолетта Іванова (партія «Шор»), Майя Санду (партія «Дія і солідарність»), Октавіан Цику (партія національної єдності) і Дорін Кіртоаке (виборчий блок «Unirea» («Об’єднання»). У такому порядку прізвища кандидатів фігурують у виборчому бюлетені.

Згідно з усіма прогнозами і результатами соціологічних опитувань, доля мандата президента вирішиться у другому турі виборів, 15 листопада, між двома основними кандидатами – Додоном і колишнім прем’єр-міністром Санду. У 2016 році також ці два кандидати боролися у другому турі. Додон отримав тоді в першому турі трохи більше 48% голосів, випередивши Санду майже на 10 тисяч голосів. У другому турі перемогу здобув Додон із різницею в трохи більше 4% голосів (близько 67 тис. виборців). Згідно з прогнозами, приблизно така сама ситуація може повторитися і в 2020 році.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus