USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Про монастир на Волині, в якому побували всі президенти України

29 Липня 2015 08:00
Волинь відома своїми визначними місцями. Серед них – місто Володимир-Волинський та Святогірський Свято-Успенський Зимненський монастир, який відвідали всі президенти України, – пише Вісник.

У 988 році Володимир Великий нарік місто своїм іменем

Уперше Володимир-Волинський згадується в лiтописах 988 року, коли київський князь Володимир Святославич здійснив похід на Захід. Тут на землях волинян та бужан, на правому березі річки Луги, він підпорядкував собі язичницьке місто під назвою Ладомир. І нарік його своїм іменем – Володимир. Місто знаходилось у прикордонні і в центрі Волинської землі, на перетині важливих шляхів. Його вигідне стратегічне положення зумовлювало розміщення тут великих торговельних осередків та місій, в тому числі зарубіжних.

Пізніше князь Володимир вiддає мiсто в удiльне володiння своєму сину Всеволодовi. Вiдтодi Володимир стає столицею Волинського, а з 1199 року – Волинсько-Галицького князiвства – державним, адмiнiстративним, торгoвельним i культурним центром не тiльки Волинi, але i сусiднiх князiвств та земель. Володимир вiдiгравав велику роль в торгiвлi мiж пiвднем i пiвнiччю, використовуючи водний шлях рiчкою Буг через Дрогочин до Балтiйського моря i рiчкою Прип’ять до Києва.

У 1795 році місто Володимир приєднали до Росiї, як повiтове мiсто новоутвореної Волинської губернiї i перейменували у Володимир-Волинський.

З 1921 по 1939 роки Волинь – у підпорядкуванні Польщі. У цей період місто називалося «Владзімеж». Вiд 1939 року i по нині Володимир-Волинський є адмiнiстративним центром однойменного району, а з 1975 року – мiстом обласного пiдпорядкування. У ньому мешкає близько 38 тисяч осіб.

У Володимирі-Волинському нараховується 23 пам’ятки архітектури, з яких 8 – національного значення. Найстарішими з них є Успенський собор (1160 року) та Василівська церква XIII–XIV століття.

У Володимирі-Волинському функціонує Державний історико-культурний заповідник «Стародавній Володимир», його площа 14,5 гектара. Місто – батьківщина Агатангела Кримського, українського історика, письменника і перекладача кримськотатарського походження, одного з організаторів Академії Наук України (1918 рік). Його іменем названий педагогічний коледж у Володимирі-Волинському.
Нагадаємо, Інформаційне агентство Волинські Новини публікувало 27 фактів про Володимир-Волинський.

Нелегка доля Зимненського монастиря

Святогірський Успенський Зимненський жіночий монастир на Волині – один з найдревніших на Русі.

У давньоруських історико-літературних пам’ятках перша згадка про Святогірський монастир з’являється наприкінці XI століття («Житії преподобного Феодосія Печерського»).

Великих гонінь зазнали монахині за радянської влади. У 1939 році західні українські землі відійшли до складу СРСР, і монастир закрили. Наступного року тут розмістилася військова частина Червоної армії. Лише у 1941 році інокині змогли повернутися у рідну оселю. Однак сталінський режим у 1946 році знову ліквідував «осередок мракобісся». На довгих 45 років завмерло в Святій Горі чернече життя. У монастирських стінах розмістилася колгоспна тракторна бригада. Безцінний пам’ятник архітектури зазнав руйнації. Лише в Свято-Троїцькій церкві ще жеврів вогник молитви – її передали парафії.

У 1966 році черниця дореволюційної зимненської громади, стариця Іуліанія, єдина, що лишилася живою з трьох рятівниць чудотворної Зимненської ікони, віддала цей образ ігумені Корецького монастиря на зберігання. Таким чином святиню, яку влада шукала як найдревнішу в Радянському Союзі для вилучення, врятували.

Відродження Святої Гори відбулося, коли до неї повернулися її господині – монахині. У червні 1991 році в Зимно прибули з Корецького монастиря перші насельниці: монахиня Стефана та інокиня Галина. Через рік у нововідкритому монастирі вже було 2 монахині, 6 інокинь і 7 послушниць. У 1992 році рішенням Синоду настоятельку монахиню Стефану було возведено в сан ігумені.


Паломників приймають з комфортом

Архітектурний комплекс монастиря-фортеці складається з оборонних мурів з наріжними вежами, що утворюють захищене від зовнішніх нападів подвір’я. У центрі лінії північної стіни – монументальна споруда Успенської церкви. У центрі подвір’я, ймовірно, існувала триярусна дзвіниця, її фундаменти знайшли під час археологічних розвідок. Існувала продумана система захисту споруд від негативного впливу підземних вод: дренажі, водоскиди, навіть фундаменти трапезної будували у формі луків, аби не затримувати вільний вихід підземної води до заплави річки Луга.

На території Успенського собору, окрім монастиря, розміщені Свято-Троїцький храм, храм святої Юліанії, печери, келії, трапезна з церквою-каплицею, паломницькі приміщення і величезні господарські приміщення та сади. За станом на сьогодні тут мешкає сорок монашок.

Паломницький комплекс Зимненського монастиря «Парус», що розташований поруч з обителлю, – сучасний готель, де гостинно приймуть кожного. Монастир відкритий для відвідування, екскурсії проводять монахині.

Цікаво, що монастир відвідали всі президенти України, особливо часто тут бував Леонід Кучма. Місцеві жителі показують на його будинок за деревами, а от будинок Віктора Медведчука – поряд з центральним входом у монастир. Селяни розповідають про вінчання його з Оксаною Марченко саме в Зимненському монастирі, а також різні історії про гостей на весіллі тощо… Монастирське життя і події навколо нього обростають чутками, як і утаємничене монастирське життя впродовж століть…
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Дядько Показати IP 29 Липня 2015 08:07
Кравчук і Порошенко теж там були? Щось це сумнівно...
Блін Показати IP 29 Липня 2015 10:38
Та не завадило б згадати що у Бога всі діти і президенти і найбідніші та "найбезстатусніші" і всі однакові, то може хоч в святій обителі треба дотримуватись божих законів і ставитись до всіх однаково, а не понтуватись з президнтами і міністрами та будувати їм окремі будинки - приїхали, хай живуть , як звияайні паломники, а то аж гидко.
без політики Показати IP 29 Липня 2015 11:35
Гарне місце. Століттями намолена земля. А ті, хто і під такими статтями шиє злобу і політику, не варті уваги. Дай Боже миру, добра і злагоди Волині. Низький уклін всім, хто відродив і відбудував святиню.Менше слухайте чуток, а більше моліться.
оксана Показати IP 29 Липня 2015 13:06
Зайдіть на територію- не дозволять фотографувати, приїхала з дітьми-сказали екскурсії тільки групами, екскурсовод на послуху. Тобто нічого не показали. Гостинності -0. Раніше територія була доступна- тепер на воротах усіх замки, до джерела по схилах не спуститися. Новозбудований готель спотворив образ монастиря, височіє на схилах на одному рівні з Собором. Будиночок Кучмі взагалі солдати будували, і це на території жіночого монастиря... Трапляються там добрі монашки, одна моїх малих цукерками пригощала, яле як правило більшість бурчать... Тому самим туди їхати не раджу, можливо в складі групи... Не їду туди, де мені не раді..
Ну до оксана Показати IP 29 Липня 2015 14:12
от і докази, як на благодатній землі, ті хто має подавати приклад милосердя і доброти простим смертним, насправді себе поводять . Фарисейство!
Анонім Показати IP 15 Травня 2016 22:08
Текст повідомлення гарний монастир. мені спододалось.
володимир Показати IP 23 Вересня 2016 18:35
те що не дають сфотографувати це найсправжніша брехня гостиннісь 12+ завжди раді будь кому Спаси їх Господи за їхні старання
Сергій до володимир Показати IP 15 Червня 2019 11:09
особисто мені егумення забороняла фотографувати на теріторії монастиря.
Сергій Показати IP 15 Червня 2019 11:12
коли я спитав у єгуменні якого патриархату цей монастир, то отримав відповідь а для чего вы интересуетесь.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus