USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

У МОЗ пояснили, як можна буде придбати антибіотики за новою схемою

13 Січня 2022 14:47
З 1 січня заклади охорони здоров’я почали вести облік загального споживання протимікробних препаратів – усього 29 лікарських засобів.

У Міністерстві охорони здоров'я повідомили, як можна буде придбати антибіотики за новою схемою, пише УНІАН.

«Це дасть змогу побачити, скільки антибіотиків (і яких саме) призначають лікарі пацієнтам в стаціонарних відділеннях, і оцінити виправданість таких призначень, забезпечити контроль за внутрішньолікарняними інфекціями та зменшити термін перебування пацієнтів на стаціонарному лікуванні», – зазначено в повідомленні.

У МОЗ додають, що також триває поетапна підготовка до впровадження відпуску лікарських засобів за електронними рецептами – з квітня 2022 року заплановано старт відпуску та виписування електронних рецептів на зареєстровані в Україні антибактеріальні (протимікробні) лікарські засоби.

Для отримання цих ліків передбачений такий алгоритм: пацієнт звертається до свого лікаря, лікар виписує рецепт в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ), а також надає пацієнту номер рецепта й інформацію про лікарський засіб. Далі пацієнту треба звернутися до аптечного закладу, підключеного до ЕСОЗ, та повідомити номер рецепта. Фармацевт за цим номером побачить, що саме призначив лікар, і зможе відпустити ліки.

У МОЗ наголошують, що контроль за відпуском антибіотиків необхідний, оскільки неправильне і надлишкове вживання протимікробних препаратів призводить до розвитку широкої резистентності – механізму, що знижує їхню ефективність, бо бактерії стають стійкими до деяких ліків, і це поступово ускладнює або унеможливлює протидію інфекціям.

Наголошують також на тому, що кількість антимікробних препаратів, які споживають українці, точно невідома, проте є аналіз трендів. «Відповідно до нього, у 2020 році загальний обсяг усіх продажів і закупівель таких препаратів перевищив 6,4 млрд грн. Це на 40% більше, ніж у 2018 році. Зросли й об’єми продажів таких препаратів в аптеках: із 3,26 млрд грн у 2018 році до 4,36 млрд грн у 2020-му», – сказано в повідомленні.

«Щодо антибіотиків «групи резерву» (лікарських засобів «останньої надії», які використовують для лікування вкрай тяжких бактеріальних інфекцій, коли інші антибіотики не спрацювали), ситуація також невтішна: об'єм всіх продажів і закупівель зріс більш ніж утричі: зі 110,89 млн грн у 2018 році до 416,45 млн грн у 2020-му», – додають у МОЗ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
ВІРУС Показати IP 13 Січня 2022 15:46
НЕ МОЖЕМ ЖИТИ ЗА ПРАВИЛАМИ.ПОСТІЙНО ЯКІСЬ СХЕМИ ВСІ ТУТ РАДІОЛЮБИТЕЛІ?
Лучанин Показати IP 13 Січня 2022 16:38
Як звернутись до лікаря, по телефону не дозвонишся, записатися на прийом лише через десять днів попадеш , знову проблеми для людей.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus