USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

У Музеї волинської ікони представили чотири відреставровані твори

20 Жовтня 2023 23:14
До свого 30-річчя Музей Волинської ікони представив чотири ікони, які були відреставровані фахівцями Львівської філії національного науково-дослідного реставраційного центру України. Дві з чотирьох ікон реставрувала завідувачка науково-дослідного реставраційного відділу філії Мирослава Білецька-Зварич.

Як розповіла Суспільному художниця-реставраторка, робота над іконою «Коронування Богородиці» 18 століття полягала у консервації.

«З часом, на жаль, різні чинники повпливали негативно на стан цієї ікони. Моє рішення було таким, щоб донести до сьогоднішнього часу ікону такою, яка вона є, але зберегти її максимально, щоб глядач бачив минуле, а не бачив роботу реставратора», – зазначила Мирослава Білецька-Зварич.
Ще одна ікона, «Апостоли Яків і Лука» 18 століття – завершальна, шоста в апостольському ряду, який був реставрований у Львівській філії.
У музеї представили також дві ікони олійного живопису, відреставровані у Львові – «Святий Василій» та «Преображення Господнє».
Зі слів завідувачки сектору реставрації Музею волинської ікони Лариси Обухович, в реставраційній майстерні впродовж двох днів працюють художники-реставратори зі Львова. «Вони взяли у нашому фондосховищі самі аварійні ікони, які багато років потребували порятунку. Підготували до транспортування ці пам’ятки і надалі планується їх відвезти до Львова в реставраційний центр», – сказала Лариса Обухович.
Художниця-реставраторка Роксолана Мокрій говорить, що серед творів, які обрали для консервування та подальшої реставрації, – ікона «Дванадесяті свята» 19 століття.

«Весь живопис фактично посипався, вона у фондах в горизонтальному положенні зберігалася, її неможливо було поставити вертикально. Це як пазл», – каже Роксолана Мокрій.
Як розповів Тарас Откович, керівник Львівської філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України, така виїзна робота стала можлива завдяки міжнародній допомозі.

«Нам зараз надзвичайно допомагає міжнародний фонд допомоги культурним пам’яткам у кризових ситуаціях АLIF, базується в Швейцарії – допомагає з обладнанням, закупили нам мікроавтобус. Маємо свій транспорт, це рухома лабораторія», – зазначив Тарас Откович.
За 30 років співпраці реставратори Львівської філії оновили 120 творів сакрального мистецтва із фондів Музею Волинської ікони. Зараз на реставрації перебувають ще п’ять.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus