USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

У МЗС України розробляють концепцію надання подвійного громадянства

17 Жовтня 2019 08:29
В уряді розглядають ідею надати право подвійного громадянства людям зі статусом закордонних українців.

Про це повідомив віце-прем’єр з європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба, пише УНІАН.

Він також додав, що концепцію надання подвійного громадянства розробляють у міністерстві закордонних справ. А уряд розглядає кілька шляхів впровадження цієї ідеї.

Юридичний статус закордонного українця не має достатнього змісту, але ініціатива дозволить мільйонам людей зберегти зв’язок з Україною, зазначив віце-прем’єр. За його словами, заборона на подвійне громадянство була встановлена на початку незалежності, а зараз контекст змінився.

«Умовно кажучи, українець 30 років живе десь в іншій країні і не хоче втрачати паспорт. Він вже має паспорт іншої держави, ховає його, нікому не показує. Але він хоче залишатися громадянином України, відчувати приналежність до цієї країни. Ми маємо це поважати. Так склалося, що мільйони людей виїхали, ми маємо зберігти їхній зв’язок з Україною. У цьому питанні вже є еволюція, і, сподіваюся, що воно також буде підтримано суспільством», – наголосив Кулеба.

Варто розвивати статус закордонного українця та спростити його отримання, зазначила народна депутатка, голова Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона нагадала, що норму про єдине громадянство прописали у Конституції через те, що його могла використати Росія.

«Треба аналізувати явні і скриті, потенційні загрози. Для цього треба аналізувати досвід інших країн і тільки після того ухвалювати якісь рішення. Статус закордонного українця може надавати громадянину всі права та можливості, окрім обирати та бути обраним», – зауважила Климпуш-Цинцадзе.

У майбутньому законі про подвійне громадянство варто прописати, що воно може стосуватися 28 країн Євросоюзу, зазначив ексочільник Закарпатської ОДА Геннадій Москаль. На його думку, європейські країни можуть виставити українцям більш жорсткі вимоги щодо отримання їхніх громадянств. Вони і зараз існують лише для певної категорії людей, від яких вимагають підтвердження історичних зв’язків і екзамену з мови. Тим людям, які вже мають подвійні громадянства, варто надати умови для легалізації, вважає Москаль.

Як приклад Москаль навів Молдову, яка все ж таки дозволила навіть чиновникам високого рівня і військовослужбовцям мати подвійне громадянство з Румунією. Але Україні в жодному разі не можна допустити подвійного громадянства з Росією, наголосив Геннадій Москаль.

«Якщо ми написали в Конституції, що ми йдемо до Європейського Союзу. Якщо наші керманичі не можуть нас привести, дайте можливість громадянам прийти туди самостійно. Ті, що вже отримали подвійне громадянство, вони не повинні боятися», – зауважив Москаль.

Дискусія щодо подвійного і множинного громадянства на рівні уряду почалася приблизно рік тому, нагадала експертка аналітичного центру Цедос Анастасія Фітісова. За володіння паспортом іншої держави немає відповідальності. Зазвичай держава не знає про існування другого громадянства, його не декларують, додала вона. Унормування подвійного громадянства спростить адміністративні питання – податки або кількість населення, пояснила Анастасія Фітісова. Але можуть загострити питання безпеки, адже окрім мігрантів та етнічних груп, подвійне громадянство може стосуватися людей з окупованих територій.

«Цього року Росія спростила отримання російського громадянства для цих категорій. [...] За умов війни, мати російське та українське громадянство має бути неможливо», – зазначила Фітісова.

Нагадаємо, влітку президент України Володимир Зеленський доручив Міністерству закордонних справ розробити механізм надання українського громадянства представникам діаспори за кордоном. Також Зеленський доручив розробити механізм спрощеного надання українського громадянства людям, які страждають від порушення прав і свобод у своїх країнах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
CoBa Показати IP 17 Жовтня 2019 11:16
Тобто мати громадянство сша і україни можна, а от росії і україни ні? Це так демократично і по "європейськи".
СУГС Показати IP 17 Жовтня 2019 12:09
Щодо подвійного громадянства - у дитини не може бути дві біологічні мами.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus