USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Нідерландах стартує доленосний для України референдум

6 Квітня 2016 08:33
Українське питання сьогодні, 6 квітня, розв'язуватимуть у Нідерландах. Дільниці відкриються о пів на восьму ранку.

Погоджуватися чи ні на угоду про асоціацію між Україною та ЄС голандці вирішуватимуть під час референдуму. Формально угода вже ратифікована місцевим парламентом і голосування матиме суто консультативний характер, і глава уряду висловлювався за позитивний фінал голосування. Тож головне питання – як політики відреагують, якщо суспільство таки скаже рішуче "ні". Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Ранок.

Уже о 7:30 ранку тут відкриються виборчі дільниці. Проголосувати "за" чи "проти" угоди про асоціацію України і ЄС можуть усі жителі Нідерландів, які досягли повноліття. Загалом близько 8 тисяч виборчих дільниць відкриються сьогодні. В одному тільки Амстердамі – близько 400 дільниць. Вони працюватимуть аж до 21:00.

Згідно з законами Нідерландів, агітація дозволена навіть у день референдуму. Тож очікувано, що деякі урядовці голосуватимуть публічно і закликатимуть співгромадян підтримати угоду. Так, десь опівдні проголосувати збирається головний дипломат країни Бен Кундерс. Щоби визнати референдум дійсним, явка має сягати щонайменше 30%, це близько 4 мільйонів людей.

Соціологи очікують, що проголосують десь 40%. Опитування показують перевагу противників угоди про асоціацію України і ЄС. Для наслідків референдуму, який є консультативним, вирішальною є явка на референдумі та розрив між позиціями "за" і "проти" угоди.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що голландський референдум про асоціацію України і Євросоюзу, може стати новим ударом для Європи.

"Якщо голландці скажуть" ні ", у Європи з'явиться проблема. Ця проблема - дестабілізація", - заявив глава Єврокомісії Жан-Клод Юнкер.

Тим часом, противники асоціації України з ЄС у Нідерландах розгорнули популістичний дискурс напередодні референдуму - активно використовують аргументи російської пропаганди.

Окрім того, вніс свою лепту не на користь України і соратник Михайла Саакашвілі, Саша Боровик. Останнім часом у медіапросторі активно обговорють інтерв'ю Боровика, яке він дав нідерландському виданню напередодні референдуму.

"Несмотря на всю неевропейскую дикость, которую я здесь нашел, я еще верю в страну", - прокоментував Боровик. Тим часом, Боровик своїми заявами в інтерв'ю формує думку голандців,яким складно розібратися, де правда, де політична боротьба, де особисті комплекси.

До слова, депутат під Соціалістичної партії Нідерландів Гаррі фан Боммель повідомив, що ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом перенесли на прохання ініціаторів референдуму, аби унеможливити можливі законодавчі протиріччя голосування щодо України, - інформує Українська правда.

Зі слів депутата, це був свідомий план ініціаторів референдуму. Раніше заявляли, що Україна стала жертвою обставин, оскільки нібито за збігом ратифікація Угоди стала першим законодавчим актом в парламенті після набуття чинності закону про референдуми в Нідерландах.

"Ні, це не збіг. Так було заплановано. Очевидно ті, хто хотів провести референдум щодо цієї угоди, зробили все можливе для того, щоби всі процеси, і ратифікація угоди теж, відбулися в правильній послідовності, щоб мати можливість винести цю угоду на референдум. І вони в цьому досягли успіху", - заявив фан Боммель.

Ратифікація Угоди в парламенті країни планували на 30 червня 2015 року. Утім організатори референдуму розповіли, що звернулися листом до двох партій – SP та PVV (послідовні противники євроасоціації України) - з проханням перенести дату ратифікації. Сенат зрештою переніс українське питання на тиждень.

Закон про референдуми в Нідерландах набув чинності 1 липня 2015 року. Таким чином референдум щодо України став можливим: якщо б ратифікація відбулася 30 червня, як і було заплановано, то виносити це питання на референдум не дозволив би закон.

Таким чином, зі слів депутата, така обставина не ставить під сумнів легітимність проведення референдуму.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
аяяй Показати IP 6 Квітня 2016 14:50
ой ой що то буде,не пустять нас в Європу?!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus