USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.65 39.95
  • PLN 9.70 9.90

У половині кісточки вишні вирізьбив скрипку: волинянин створює унікальну колекцію мініатюр

21 Червня 2021 19:01
Вісімдесятирічний Валентин Поліщук із Любешева створив колекцію дерев’яних мініатюр. Чоловік має вдома понад тисячу експонатів. Своє захоплення не полишає і сьогодні.

Про це повідомляє Суспільне Волині.

Серед різьблених виробів – мініатюрна скрипка у половині кісточки вишні, бочка, складена у скляній пляшці, дерев’яні букети у лампочці, різьблені розп’яття. Найтяжче, говорить майстер, було скласти бочку висотою орієнтовно 10 сантиметрів усередині пляшки з горлечком у два сантиметри. Цей виріб майстер виготовив у 70-х роках.
Мініатюрну скрипку, що вміщається у кісточці вишні, робив без жодних оптичних приладів. Для струн, каже, спочатку хотів використати волосся, але воно не підійшло, було заважким. Використав капронове волокно.
Валентин Поліщук розповів: серед експонатів є у сотні разів менші від справжніх ножні ступи – це пристрої для розтирання продуктів, а також прялки, на яких колись робили нитки.
Різьблені скульптури Валентин Поліщук виготовляє змолоду. Любов до роботи з деревом передалася від батька, який столярував.
Зараз майстер – на пенсії. Зір не дозволяє працювати над мініатюрними роботами, але різьблення по дереву чоловік не полишає. Матеріалом для майбутніх виробів може бути поліно чи палка, що лежать у дворі. Працює з грабом, горіхом, березою, липою.
Раніше чоловік працював у санепідемстанції, вів гурток в училищі, 35 років очолював Любешівський комітет Товариства Червоного Хреста України. Натхнення для творчості черпає від природи, каже Валентин Поліщук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus