USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Польщі заявили, що їм не обійтися без українських заробітчан

30 Січня 2018 16:28
Робоча сила з України вкрай потрібна для забезпечення і збереження економічного зростання в Польщі.

Про це заявив голова правління Національного банку Польщі Адам Ґляпінський, пише Deutsche Welle.

Глава польського регулятора зазначив, що для нього пріоритетним залишається питання створення достатньо сприятливих умов для залучення відносно дешевої робочої сили з сусідніх Україні та Білорусі.

За словами Ґляпінського, незважаючи на стале економічне зростання і скорочення рівня безробіття, в Польщі в останні роки країна гостро відчувала брак кваліфікованих кадрів. Так, у грудні минулого року показник безробіття в Польщі становив 6,6%відсотка, а зростання ВВП, за оцінками аналітиків, досяг рівня в 4,5%.

Проте, не дивлячись на значне зростання ВВП, країна відчувала дію таких негативних факторів, як старіння населення і міграцію молодих фахівців в більш багаті країни Західної Європи. За офіційними даними , в країні з населенням у 38 млн чоловік працюють лише 16 млн поляків. Тому, пояснив глава польського центрального банку, приплив дешевої робочої сили з України та Білорусі частково компенсував брак кадрів серед населення країни.

У той же час, Ґляпінський висловив побоювання, що лібералізація візового режиму між ЄС і Україною може призвести до того, що українські трудові мігранти будуть вибирати для заробітків більш багаті європейські країни, як це робить молодь у Польщі.

Зараз на польському ринку праці зайнято від 1 до 1,5 млн українських громадян, з яких чимало працюють нелегально без відповідних дозволів. За оцінками польського Союзу підприємців і роботодавців, які робилися два роки тому, Польщі необхідно мінімум 5 млн додаткових працівників для забезпечення стабільного економічного зростання. Зауважимо, «обмін» - доволі своєрідний. Кваліфіковані кадри на старі авто, потік яких до України Польща особливо не контролює.

Нагадаємо, раніше екс-президент Польщі Олександр Кваснєвський заявив про те, що українці, які працюють на території Польщі, важливі для поляків, оскільки розвивають економіку цієї країни.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
123 Показати IP 30 Січня 2018 16:33
Українці важливі для усіх, окрім своє власної влади!
І ще до 123 Показати IP 30 Січня 2018 16:55
Надіюсь, що скоро українці будуть зупинятись в Польщі зіба що для того, щоб в туалет сходити.
до до 123 Показати IP 30 Січня 2018 18:19
А кому потрібен додатковий головний біль?
К Показати IP 30 Січня 2018 17:17
А нам без Польщі не обійтися,бо в нас пі Ц приходить

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus