USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.96

У районах Волині облаштують майданчики для глибокого сортування сміття

31 Травня 2018 14:50
Депутати Волинської обласної ради ухвалила програму поводження з твердими побутовими відходами на 2018-2021 роки. Згідно з нею, у кожному районі області облаштують майданчики для глибокого сортування сміття. Крім того, планують створити 5 зон для переробки відходів на теплову чи електричну енергію.

Про це йшлося 31 травня під час засідання двадцятої сесії обласної ради.

Керівник департаменту ЖКГ облдержадміністрації Андрій Пиріг доповів, що, згідно з програмою, передбачено попереднє сортування сміття, а лінії для цього будуть розміщуватися на існуючих полігонах.

«Суть у глибині переробки, а не в спаленні. От у Луцьку виробляють біогаз, а це лише два будівельних вагончики. Головне, щоб 80% сміття йшло на повторну переробку, а це і пластик, і скло, і метали. Нам хотілося б досягнути результату вторинної переробки на рівні 40% - 60%», - пояснив посадовець. Та додав, що після сортування сміття його мають намір вивозити у п'ять логістичних центрів, де буде створена можливість переробляти відходи на базі вже існуючих сміттєзвалищ в Луцьку, Ковелі, Нововолинську, Камені-Каширському та Шацьку.

Своєю чергою, депутат Анатолій Вітів повідомив, що мешканці Шацька хвилюються, що сміття будуть звозити на їхні приватні діляники, а курортну зону перетворять на полігон твердих побутових відходів.

Згідно з програмою, зауважує депутат Костянтин Зінкевич, в Шацьк будуть завозитися відходи з 6 міст і районів.

«Щодо Шацька, то чужих земель ніхто не забиратиме, адже йдеться про існуючий полігон. На нього звозитимуть лише 20-30% сміття, а не все, бо буде глибоке сортування, яке відбуватиметься у кожному районі. У Шацьку буде невелика, на 15 тисяч тонн, переробна лінія. Якщо ми цю програму не ухвалимо, то зв’яжемо собі руки й не зможемо отримувати ані гранти, ані державні кошти. Програма дуже гнучка», - пояснив Андрій Пиріг.

Депутат Вячеслав Рубльов запропонував, аби полігон створили не у Шацьку, а в районі, де є більше можливостей для встановлення сортувальної та переробної станцій.

Цю поправку депутати обласної ради врахували та затвердили програму загалом.

Нагадаємо, нещодавно фахівці розповіли, що на Волині 10-12% землі – під сміттєзвалищами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus