USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У Росії під час ремонту ЗРК «Кинджал» та інших вкрали більш як половину виділених на це грошей

26 Березня 2022 13:07
На Північному флоті Росії з виділеного на ремонт зенітних ракетних комплексів «Кинджал», «Ураган», «Крепость» мільярда рублів вкрали понад 692 мільйони у 2013-2015 роках.

Про це пише Українська правда з посиланням на «Коммерсантъ».

У кримінальній справі про махінації під час модернізації озброєння бойових кораблів Північного флоту РФ виник епізод із хабаром.

Слідство планує клопотати про арешт колишнього заступника начальника управління департаменту Міноборони РФ із забезпечення держоборонзамовлення капітана І рангу Ігоря Супрановича.

Через його небезкорисливі зусилля до обслуговування та ремонту ЗРК «Кинджал», «Ураган», «Крепость» було допущено заводи, керівників яких звинувачують у розкраданні понад 692 млн руб. з виділеного з цією метою мільярда. Причому одне із підприємств навіть не мало ліцензії на ремонт радіоелектронного озброєння.

До історії з хабаром Головне військове слідче управління СКР прийшло, розбираючись із багатомільйонними розкраданнями коштів Міноборони, виділених у рамках держпрограми озброєння на 2013-2016 роки. Відповідну кримінальну справу за фактом особливо великого шахрайства (ч. 4 ст. 159 КК РФ) розслідують з літа 2019 року.

Наразі її фігурантами є колишні консультант департаменту військово-морського флоту АТ «Рособоронекспорт» Андрій Клокоцький, начальник служби розвитку та експлуатації ракетно-артилерійського озброєння управління кораблебудування ВМФ Вадим Мовчан, а також керівники трьох спецзаводів Муталіб Еміралієв, Замір Ахмедов та Євген Мурашов.

Не останню роль у цьому злочині грав і 51-річний капітан І рангу Ігор Супранович, який відповідав за розміщення, облік та контроль виконання держоборонзамовлення в частині ремонту бойових кораблів ЗРК «Кинджал», «Оса-М», «Форт», «Крепость» та інших.

До нього восени 2012 року звернулися заступник гендиректора ВАТ «Завод «Електроприлад» Микола Коваленко та Олександр Абрамов із проханням посприяти в укладанні держконтракту на ремонт ЗРК «Форт». За цю послугу офіцеру пообіцяли винагороду В розмірі 5% від суми контракту.

До сервісного обслуговування, закупівлі блоків і складових до систем та пускових установок на 2013 рік Супранович привів ВАТ «Завод «Електроприлад», яке лише на папері відремонтувало деталі ЗРК, що не підлягають ремонту.

Читати ще: Ракетний комплекс «Кинджал»: що відомо про гіперзвукову російську зброю

До держконтрактів на 2014 рік він привів уже три заводи: ЗАТ «Союз-М», ВАТ «Саратовський радіоприладовий завод» та «Електроприлад». У 2014-2015 роках «Союз-М» обслуговував та ремонтував ЗРК «Кинжал», «Електроприлад» – ЗРК «Форт» та «Ураган», а Саратовський завод – ЗРК «Оса-М» та «Оса-М2».

Загалом у 2013-2015 роках три заводи уклали з Міноборони держконтракти майже на 1 млрд руб. За версією слідства, викрадено з них було понад 692 млн руб.

У грудні 2014 року, як встановило слідство, Супранович отримав за свої послуги від Абрамова понад 16 млн руб.

Супрановича, Абрамова та Коваленка було затримано у вівторок після серії обшуків, слідство має намір клопотати в суді про арешт усіх трьох фігурантів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus