USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У сфері рекрутингу Волинський обласний центр зайнятості – поза конкуренцією*

28 Лютого 2020 16:51
Одним із цікавих та супернових напрямків роботи Волинського обласного центру зайнятості є рекрутинг. Його концепція полягає в тому, що фахівці служби зайнятості шукають персонал серед незайнятого населення та осіб, які не перебувають на обліку в центрі зайнятості. Про це під час пресконференції, що відбулася 28 лютого, розповів очільник обласного центру зайнятості Роман Романюк.
«До 2018 року в структурі служби зайнятості рекрутингу як такого не було. Та ринок змінюється, виклики зовсім інші, ми змушені використовувати сучасні форми роботи й підходи, адаптовуватися, а головне – бути конкурентоздатними з іншими подібними структурами, маю на увазі приватні кадрові агентства», – розповів директор обласного центру зайнятості.

У структурі рекрутингу ВОЦЗ – сектор організації рекрутингу та партнерства у сфері зайнятості відділу організації надання послуг роботодавцям на рівні області, відділ рекрутингу Луцького міського центру зайнятості, сектор рекрутингу Ковельського міськрайонного центру зайнятості, а також 16 фахівців, які здійснюють функції рекрутерів у філіях ВОЦЗ.
Завдяки рекрутингу роботодавець не витрачає час на підбір кандидатів з-поміж великої кількості охочих, адже попередню співбесіду за вимогами роботодавця проводять рекрутери. До того ж, не обов’язково розміщувати перелік своїх вакансій на платних ресурсах, адже можна скористатися ресурсами центру зайнятості, а представникам малого бізнесу за умови співпраці з центром зайнятості не обов’язково мати у штаті менеджера з підбору персоналу.
Пошукачам роботи гарантовано професійний супровід від співбесіди до працевлаштування. Окрім того, рекрутери надають рекомендації роботодавцю стосовно кандидатури претендента на ту чи ту роботу, проводять попередню співбесіду, визначаючи сильні та слабкі боки, надають індивідуальні поради щодо складання резюме та проходження співбесіди.

«Найголовніше, що наші послуги є безплатними, – наголосив Роман Романюк. – Ми допомагаємо людям знайти роботу з хорошою зарплатою та гідними умовами праці».
Оскільки сучасний ритм життя вимагає присутності в різних соціальних мережах, Волинський обласний центр зайнятості у «Фейсбуці» веде дві щотижневі рубрики: #Кава з рекрутером, у якій щопонеділка публікують поради для роботодавців та пошукачів роботи, та #Рекрутинг_он_лайн, у якій щовівторка висвітлюють яскраві історії працевлаштування. Також у ВОЦЗ щодня оновлюють та актуалізують банк резюме з різних джерел, а це майже 10 тисяч людей. Окрім того, центр зайнятості співпрацює з найпотужнішими інтернет-ресурсами, як-от work.ua, jobs.ua, rabota.ua, OLXтощо. «Ми постійно моніторимо дописи в соцмережах, адже дуже часто люди, які шукають роботу, розміщують оголошення про це на своїх сторінках», – додав Роман Романюк.
Рекрутери обласної служби зайнятості разом з фахівцями з інформаційних систем використовують інтерактивну карту вакансій Волинської області за допомогою Googlemaps. Ця послуга дозволяє отримати інформацію щодо актуальних вакансій залежно від територіального розташування, а також містить дані про умови праці, вимоги до кандидата, обов’язки, графік роботи, контакти рекрутерів тощо. До слова, цю карту переглянули майже дві тисячі осіб. Також за допомогою Google-форм було розроблено «Анкету пошукача роботи», а для швидкого доступу до неї посилання зашифровано QR-кодом. Наразі заповнено 147 таких анкет, уже працевлаштовано завідувача медпункту тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства і продавця продовольчих товарів ТЗОВ «ГІППО».

«Також ми співпрацюємо з Луцьким підприємством електротранспорту й на безоплатній основі розміщуємо свої оголошення в тролейбусах, – розповів директор обласного центру зайнятості. – Тож кожен пасажир луцьких тролейбусів може дізнатися про наші послуги та максимально спростити собі пошук роботи. Для цього достатньо зателефонувати за номерами, вказаними в оголошеннях, або, відсканувавши QR-код за допомогою смартфона, заповнити онлайн-анкету».
З-поміж інноваційних сервісів у ВОЦЗ можуть запропонувати створити відеорезюме, адже, як зазначив Роман Романюк, це сучасний спосіб зацікавити роботодавця. Зокрема, у 2019 році було відзнято 626 таких резюме та працевлаштовано 232 особи. А завдяки Skype-співбесіді можна зекономити час, кошти й не зважати на територіальні кордони. До речі, у 2019 році було проведено 201Skype-співбесіду й працевлаштовано 103 особи.

Окрім того, Волинський обласний центр зайнятості проводить різноманітні тематичні акції, в тому числі й для студентів. Зокрема, у червні 2019 року відбулася акція «Робота на літо», під час якої 138 роботодавців запропонували 272 вакансії для студентів. А в серпні того ж року щоп’ятниці проводили інформаційну акцію «Фонтан серпневих вакансій». «Ми ламаємо стереотипи, адже не сидимо в кабінетах, – зауважив Роман Романюк. – Не чекаємо, доки до нас хтось прийде, а самі йдемо до людей. Хочу звернути увагу й на те, що ми постійно підвищуємо свій рівень знань, вдосконалюємося, адже розуміємо, що для того, аби якісно надавати послуги, треба постійно навчатися. Для наших рекрутерів було проведено вже кілька навчальних семінарів із залученням кваліфікованих спеціалістів. Зокрема, 11 лютого цього року коуч-тренер Ольга Созонік провела семінар-навчання з елементами тренінгу «Джерела пошуку працівників: теорія і практика. Соціальні мережі як джерело інформації про клієнтів служби зайнятості».
Щодо результатів роботи, то 3265 роботодавців скористалися послугами рекрутингу за минулий рік, із них 758 раніше не вдавалися до послуг служби зайнятості. Працевлаштовано 2246 осіб. «Мало це чи багато? Для нас це нова форма роботи, до того ж, маємо не так багато рекрутерів, тож вважаю, що це доволі непогано, – резюмував Роман Романюк. – Щодо конкуренції, то ми ні з ким не конкуруємо, тому що конкурентів у нас не має бути. Жодна приватна кадрова агенція не має стільки інструментів, скільки є у Волинського обласного центру зайнятості. Адже фактично приватне агентство працює суто на засадах рекрутингу».
Очільник ВОЦЗ розповів, що на Волині на сьогодні зареєстровано 65 суб’єктів господарської діяльності, які надають послуги з працевлаштування, із них тільки 14 провадить діяльність, бо вони подають звітність. У Луцьку зареєстровано 43 такі агенції, і тільки 11 з них подають звітність. «Зверніть увагу, що в Україні 1941 суб’єкт господарської діяльності має ліцензію на працевлаштування за кордоном, із них 30 – у Волинській області, – наголосив Роман Романюк. – За результатами спілкування із цими кадровими агенціями тенденції такі: в останні роки вони зрозуміли, що більш економічно вигідно працевлаштовувати людей за кордоном. І якщо раніше вони були зосереджені на тому, щоб знайти роботу в Україні, то сьогодні всі вербують людей на роботу за кордон, тому що з кожного такого клієнта отримують непогані прибутки. Друга тенденція – якщо раніше при зверненні в приватне кадрове агентство були приблизні умови, що є разова оплата за реєстрацію і потім в разі працевлаштування забирали або половину, або цілу зарплату, то сьогодні ситуація зовсім інша. Усі переорієнтувалися й розуміють, що є велика потреба в роботодавцях. Тож нині з людини практично не беруть нічого, якщо її працевлаштовують, то кошти ці кадрові агенції беруть з роботодавців».
З-поміж роботодавців, які співпрацюють із центром зайнятості, у заході взяли участь директор БК «Інвестор» Андрій Разумовський, директор ТОВ «Сіті кард систем» Яхші Мустафа Садик та директор ТОВ «Енергозбереження Волинь» Руслан Котик.
Зі слів Яхші Мустафи Садика, завдяки співпраці з обласним центром зайнятості на підприємстві укомплектовано 14 різних вакансій, 15 осіб було взято на тимчасові роботи. Оскільки компанія швидко зайшла на ринок, то була гостра потреба в працівниках, і саме ВОЦЗ допоміг у цьому питанні. «Ми щиро вдячні за допомогу й тісну якісну співпрацю», – зауважив пан Садик.

«Ми вже три роки співпрацюємо з центром зайнятості, – розповів Руслан Котик. – Відзначу, що сектор рекрутингу працює професійно, конкурентно на ринку. Ваші працівники – не тільки професійні HR-фахівці, а й чудові психологи. Тому дякую вам за якісну роботу».

«Раніше центр зайнятості для мене був якоюсь такою організацією, яка надавала допомогу, в тому числі фінансову, людям, що мають проблеми з працевлаштуванням, – зазначив Андрій Разумовський. – Діяли програми для роботодавців, за якими надавали компенсації, коли людей брали на роботу. Але нас це, коли чесно, не надто цікавило й ми не робили на цьому акценту. Останнім часом завдяки молодому активному керівникові змінилися підходи до роботи. Коли нам потрібна професійна допомога, ми залюбки звертаємося тепер до центру зайнятості. Останнім часом якість кадрів реально підвищилася. У нас є новий інженер, керівник проекту з’явився. Ви вмієте знаходити людей. Тому дякуємо за таку активну позицію та бажаємо успіху».
Також Андрій Разумовський запропонував додати більше відкритих джерел, аби роботодавці могли знаходити фахівців. «Було б добре запровадити e-mail-розсилку з резюме спеціалістів», – порадив він.
Натомість Роман Романюк зауважив, що ВОЦЗ постійно присутній у соціальних мережах, до того ж, перелік спеціалістів, які шукають роботу, можна переглянути на сайті центру зайнятості. «Беремо до уваги ваше зауваження й будемо виводити на кращий рівень представлення професій, адже від поінформованості залежить успіх», – пообіцяв директор обласного центру зайнятості.

Він також розповів, що в планах – залучення до співпраці нових роботодавців, які не користувалися послугами служби зайнятості, організація тематичних акцій, аби ознайомлювати населення з їхніми послугами, а також розробка чат-бота в Telegram, який допомагатиме шукати роботу та працівників.

Оксана ГОЛОВІЙ

Фото Олександра Дурманенка
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Анонім Показати IP 28 Лютого 2020 17:51
Що вони реально комусь Знайшли роботу?
Павло Показати IP 28 Лютого 2020 18:17
Ніпрощо. Питання просте Чому українці їдуть за кордон працювати, і там лишаються?
Волинянин Показати IP 29 Лютого 2020 18:41
То один з тріо ходоків до Президета Порошенка, шо зробили фото на порозі Адміністрації Президента ! Сьогоднішня рекламна стаття - то свого роду спокута ?
Я Показати IP 1 Березня 2020 00:53
Пане Романе!підкажіть будь ласка звідки у держ службовця гроші на бмв ф10 рейсталінгову? На державній службі заробили?чи як у всіх жінка і батьки статки мають?!?!?!?
Володимир Показати IP 29 Березня 2020 07:04
Мав справу з ЦЗ запропонували дві вакансії, передзвонив за одним номером телефону, а у відповідь:"ми нікого не шукаємо". Дзвоню з приводу іншої вакансії і отримує питання: "скільки Вам років?. Далі - я не знаю - це треба говорити з керівником ... ми з Вами зв'яжемося і зв'язуються з літа.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus