USD 39.55 39.80
  • USD 39.55 39.80
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.90

У Шацькому нацпарку порахували пташенят червонокнижного птаха. Фото

15 Липня 2023 20:42
На території Шацького національного природного парку у 2023 році представники Державного природничого музею, члени Західно-українського орнітологічного товариства та працівники парку виявили 11 пташенят лелеки чорного, 7 з яких було закільцьовано.

Як зазначають у нацпарку, це більше порівняно з минулим роком і свідчить про те, що на території Шацького НПП сприятливі умови для гніздування та відтворення потомства.

Лелека чорний належить до видів, які найсуворіше охороняються актами на законодавчому рівні: занесений до Бернської і Боннської конвенцій в Європі, Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої флори і фауни та Червоної книги України.

Лелека чорний – лісовий птах, який веде потаємний спосіб життя й уникає шуму, дуже чутливий до візитів на гніздову територію. Він будує велике гніздо діаметром понад 1 м. Для цього обирає старі лісові масиви поруч з чистими, не забрудненими водоймами.

Найбільш негативними факторами, які впливають на стан популяції лелеки чорного є: порушення гідрологічного балансу територій, рубки та заготівля деревини, низький рівень екологічної свідомості та знань, а також турбування в гніздовий період.

На території Шацького національного природного парку встановлено охоронні зони радіусом 1000 м з обмеженнями щодо здійснення господарських заходів, навколо 9 гнізд лелеки чорного в лісових масивах.

«Не турбуйте і не шукайте, заради цікавості гнізда лелеки чорного , адже це може стати причиною скорочення чисельності популяцій цих величних птахів», – застерігають у нацпарку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus