USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

У США почали розслідування вибуху ракети Starship Ілона Маска

28 Квітня 2023 00:57
Уряд США розслідуватиме запуск космічного корабля Starship компанії Ілона Маска SpaceX – 20 квітня ракета вибухнула у повітрі, а потенційно небезпечні уламки впали на будинки і пляжі.

Федеральне управління цивільної авіації США (FAA) заборонило SpaceX здійснювати будь-які подальші запуски, поки не завершиться розслідування інциденту, повідомляє Space.

FAA виявило, що тестовий запуск ракети Starship 20 квітня утворив «шлейф потенційно небезпечних уламків над будинками і місцями проживання тварин, що перебувають під загрозою зникнення».

Тепер фахівці перевірятимуть, чи є запуск ракети безпечним для довкілля.

«FAA контролюватиме розслідування інциденту, пов’язаного з випробувальною місією Starship/Super Heavy.

Starship/Super Heavy зможе повернутись до польотів, якщо FAA визначить, що будь-яка система або процес, пов’язаний з інцидентом, не впливає на громадську безпеку. Це стандартна практика для розслідувань авіаційних інцидентів», – кажуть в управлінні.

20 квітня компанія SpaceX запустила ракету Starship, яка відірвалась від землі та вибухнула в повітрі приблизно за 4 хвилини.

Starship не змогла відстикуватись від ракети-носія Super Heavy, втратила орієнтацію і була дистанційно підірвана.

Пил і уламки впали на місто Порт-Ізабель (штат Техас), яке розташоване приблизно за 10 кілометрів від стартового майданчика.

Також від уламків постраждав пляж Бока-Чіка, який є місцем гніздування птахів, що перебувають під загрозою зникнення, і морських черепах.

Жителі Порт-Ізабель повідомляли, що внаслідок запуску у них повибивало вікна, а будинки та школи були вкриті часточками, що нагадували попіл, повідомив директор екологічної правозахисної групи Sierra Club Дейв Кортез.

За його словами, стартовий майданчик SpaceX також зазнав значних пошкоджень – в ньому утворився кратер, а бетон впав в океан.

Оскільки уламки розлетілися набагато далі, ніж очікувалося, FAA застосували план реагування на аномалії.

Згідно з ним, SpaceX повинна завершити додаткові екологічні заходи безпеки, перш ніж повторно подавати заявку для отримання ліцензії на запуск.

Розслідування FAA – це стандартна практика у випадках, коли ракети збиваються з курсу, пояснюють експерти. Федеральне управління має переконатись, що Starship не загрожує громадській безпеці.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus