USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Старовижівському районі можуть закрити 3 дільничні лікарні

16 Жовтня 2016 16:08
У Старовижівському районі люди виступають проти закриття трьох дільничних лікарень, які функціонують на теренах району. З приводу їх реорганізації навіть тривали протести жителів Смідинської та Кримненської сільських рад. На думку місцевих, хтось намагається розв’язати питання сільської медицини в обхід закону, тобто без згоди місцевих рад. Що чекає на ці форпости комунальної медицини з глибинки у майбутньому – питання риторичне, втім усе ж варто розділити соціальні та медичні функції, які вони виконують дотепер.

Про це йдеться у матеріалі газети Волинські Новини №37.

ТАК ПОЧИНАЛОСЯ РЕФОРМУВАННЯ

На 26-й сесії районної ради, що відбулася в березні 2013 року, представники громад дали згоду «на створення пунктів швидкої медичної допомоги при ЦРЛ з базуванням при дільничних лікарнях сіл Кримне і Сереховичі; на ліквідацію відділення швидкої допомоги при ЦРЛ та передачу його майна зі спільної власності територіальних громад сіл, селища району у власність територіальних громад сіл, селища, міст Волинської області для створення центру екстреної допомоги та медицини катастроф; на надання в оренду приміщень Старовижівської ЦРЛ, Кримненської та Сереховичівської дільничних лікарень для забезпечення діяльності комунального закладу «Волинський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф». Погодьтеся, простій людині дуже важко зорієнтуватися в тексті такого рішення, тобто хто, що і кому передавав. Її більше непокоїть, чи зможе карета швидкої допомоги бездоріжжям доїхати за двадцять хвилин до найвіддаленішого куточка району і чи отримає хворий таку бажану медичну допомогу. А сумніватися є в чому. Ось хоча б одна із підстав: сільчани очікували, як їм і обіцяли, що принаймні в Сереховичах у недалекому майбутньому з’явиться пункт екстреної медичної допомоги. Минуло стільки часу, а віз і нині там. Хоч, схоже, люди в цьому селі ризикнули дослухатися до владців і ніби погоджуються на експеримент – реформування.

Смідинці ж виступили категорично проти закриття у їхньому селі дільничної лікарні. Ймовірно, як покарання за таку впертість пункт екстреної медичної допомоги отримало не одне із найбільших сіл району, а сусідній Луків Турійського району, де нині задоволені його роботою, адже медики «невікладки» мають можливість працювати й справді по-новому, по-сучасному.

Наступним кроком у реформуванні медицини в Старовижівському районі стали рішення самоврядного органу, ухвалені на позачерговій 27-й сесії районної ради цього ж року: тоді було створено Старовижівську амбулаторію загальної практики сімейної медицини та Старовижівський центр первинної медико-санітарної допомоги. Цими рішеннями депутати районної ради, згідно із законодавством, розмежували первинний і вторинний рівні надання медичної допомоги населенню.

Старовижівському центру первинної медико-санітарної допомоги нині підпорядковані 35 ФАПів та вісім амбулаторій ЗПСМ із денними стаціонарами. Старовижівській ЦРЛ – три стаціонарні терапевтичні відділення на п’ять ліжок у трьох дільничних лікарнях, які залишаються юридично й донині в поперед-ньому статусі, однак опинилися в скрутному становищі.

БЕЗ АКРЕДИТАЦІЇ, ЛІЦЕНЗУВАННЯ ТА ШТАТУ

У лютому цього року хворих, які лікувалися у Смідині та Кримному, як вважають жителі цих сільських рад, буквально виставили за двері з дільничних лікарень у зв’язку з призупиненням їхньої роботи. Це спровокувало протистояння і стало приводом до скликання позачергової сесії районної ради. До цього ініціативна група сформулювала звернення до голови Волинської ОДА, голів Старовижівської РДА та Старовижівської райради, головного лікаря Старовижівської ЦРЛ з вимогою «відновити роботу Кримненської та Смідинської дільничних лікарень, а також забезпечити Смідинську дільничну лікарню відповідним персоналом». У разі невиконання цих рішень люди залишили за собою право вимагати відставки голови Старовижівської РДА Анатолія Бринчука та головного лікаря Старовижівської ЦРЛ Тетяни Свіржевської, а також блокування міжнародної автомобільної траси, що проходить через район.

«Щоб дільнична лікарня могла працювати, варто привести її штатний розпис у відповідність до вимог законодавства, тобто потрібно, щоб у медичному закладі функціонувало щонайменше 20 ліжок цілодобового стаціонару, був головний лікар, інші спеціалісти, чого в Смідині немає, – пояснила Тетяна Павлівна (і це не провина пані Свіржевської, адже вона ще не обіймала посади головного лікаря, коли там відбувалися такі видозміни, – ВН). – А щоб це зробити, лікувальний заклад має пройти акредитацію, термін якої закінчився для дільничних лікарень району ще у 2009 році. У них також відсутні ліцензії на здійснення господарської діяльності, за що передбачена відповідальність, у тому числі й кримінальна. Зрештою, Смідинська та Кримненська дільничні лікарні не зареєстровані в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України. Тож Волинська облдержадміністрація запропонувала негайно припинити надання медичних послуг у цих закладах».

Відверто кажучи, інформація про відсутність ліцензій та реєстрації дещо шокує, а з іншого боку, робота не в правовому полі не заважала медикам обслуговувати населення.

«Лікарня ж має відповідати своєму статусу, – вважає Тетяна Павлівна, – надавати людям якісну медичну допомогу, а не виконувати соціальні функції».

Загалом же перехід до світової практики в галузі охорони здоров’я передбачає крок до сімейної медицини, тобто створення амбулаторій ЗПСМ. У тих селах, про які йдеться, вже працюють амбулаторії загальної практики сімейної медицини з відділеннями денного стаціонару, де можна отримати медичні послуги. Вони ж покликані організовувати і денний стаціонар на дому.

А ще варто взяти до уваги постанову Кабміну від 25 листопада 2015 року «Про затвердження нормативу забезпечення стаціонарними ліжками у розрахунку на 10 тисяч населення», яка вказує на скорочення ліжкового фонду. Стосується це й Старовижівщини.

«Зараз у районі функціонує 135 стаціонарних ліжок, – каже головний лікар ЦРЛ Тетяна Свіржевська. – Згідно із відповідним наказом та розрахунками управління охорони здоров’я ОДА, скороченню в нас підлягає 25 ліжок. Якщо зробити це за рахунок ЦРЛ і надалі утримувати по п’ять стаціонарних ліжок у Сереховичах, Смідині та Кримному, то це призведе до закриття відділень у лікарні, тому що скорочувати в нас уже немає чого. А жителям району, в тому числі й цих сіл, доведеться лікуватися не у ЦРЛ, а в Ковелі чи Луцьку. Якщо ж згадувані сільські громади, відповідно до закону про децентралізацію влади, готові взяти лікарні на своє утримання, ЦРЛ не заперечуватиме. Утім, знаючи про це, громади не поспішають реалізовувати таке право».

АХІЛЕСОВА П’ЯТА СІЛЬСЬКОЇ МЕДИЦИНИ – БРАК КАДРІВ

Протести сільчан проти реорганізації дільничних лікарень на Старовижівщині свідчать, що люди дуже мало знають про функції і можливості амбулаторій загальної практики сімейної медицини, зокрема про те, що сімейний лікар може обстежити і надати хворому допомогу на дому, що у відділенні денного стаціонару йому забезпечать усі можливі медичні послуги, в тому числі маніпуляційні, фізіотерапевтичні, які він отримує в стаціонарі терапевтичного відділення. Окрім того, що він не перебуватиме в денному стаціонарі у нічний час та не харчуватиметься в лікувальній установі.

А ще сільська медицина «хворіє» на брак кадрів. Вона в районі «старіє», випускники вишів через низьку заробітну плату, відсутність житла, безперспективність не поспішають їхати в той же Смідин, де лікарі змінюються з реактивною швидкістю. А сімейний лікар, який працює нині на неповну ставку в тому ж таки Смідині, на сьогодні не має сертифіката терапевта, тобто не може вести стаціонарних хворих.

У третьому тисячолітті наш район, на жаль, не може похвалитися й успішною діагностичною базою, яку хотів би мати. Що вже казати про дільничні лікарні! Усе це – через хронічне безгрошів’я та повільні медичні реформи. А лише з фонендоскопом у руках годі діагностувати серйозні захворювання, кількість яких зростає. Якщо, наприклад, у США держава виділяє на лікування одного жителя 6300 доларів на рік, то про наші витрати на медицину говорити сумно. До того ж, у дільничних лікарнях району, які є підрозділами Старовижівської ЦРЛ, при цілодобовому стаціонарі лікарі працюють за сумісництвом на... чверть ставки, тобто орієнтовно дві з половиною години. Чи достатньо цього для того, щоби приділити хворому належну увагу? На повну ж ставку сімейні лікарі надають медичні послуги суто в амбулаторіях ЗПСМ. У дільничних лікарнях за штатом відсутні не лише головний лікар, а навіть лаборант, кухар, невідомо, хто готує страви для хворих і чи дотримується всіх санітарно-гігієнічних норм. А скільки грошей іде на збереження приміщень, опалення тощо!

КРАЩЕ СУВОРА ПРАВДА, НІЖ СОЛОДКИЙ ОБМАН

За попередніми розрахунками, на функціонування трьох дільничних лікарень на Старовижівщині наступного року потрібно 1 мільйон 233 тисячі гривень. Чи знайде їх держава, формуючи бюджет 2017 року, є підстави сумніватися, адже такі медичні установи вважають безперспективними. Та й ті самі жителі згадуваних сіл здебільшого лікуються саме в Старовижівській центральній районній лікарні, а не в дільничних, що є вагомим приводом для роздумів і депутатів, і селян. Час казати людям правду, хай яка вона гірка, щоб не втратити чогось іншого, більш важливого, як попередньо пункт швидкої медичної допомоги у Смідині, адже повернення у минуле, схоже, не буде, і мітингуванням, на жаль, уже не допоможеш. Зрештою, й керівництво лікарні сподівається, що нарешті зможе працювати у правовому полі, де чітко виписано курс на реформування медицини.

Наталія ЛЕГКА, Старовижівський район
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Лікар Показати IP 16 Жовтня 2016 17:43
В К-каширському районі,де в двічі більше населення,послуги надає лише одна лікарня,і справляється вже багато років.Який бюджет може витримати 4 лікарні.Треба реально дивитись на речі.Це не лікарні,а заклади соціального типу,де обслуговуючого персоналу(не медиків)більше ніж стаціонарних хворих.
ошо до Лікар Показати IP 17 Жовтня 2016 14:41
На одну дільничну лікарню в рік виділяється 400 тисяч гривень, не такі великі гроші, щоб людей ламати через коліно. Для прикладу в Ізраїлі на такуж дільничну лікарню виділяється 16 мільйонів доларів і там найкраща медицина в світі, а ми робимо проблему з 16 тисяч доларів. Люди схаменіться, любий бізнесмен вкладає в своє виробництво значно вищу суму. Не може держава утримувати дільничні лікарні, хай ліквідовує їх у системі охорони здоров я, а так виходить, що люди їх самі повинні закрити, це не по людськи - тому люди і протестують проти цього.
читачам Показати IP 16 Жовтня 2016 18:00
повний "бред", вашенюк займись роботою, реформуй медицину, гунчику вникай у справи, обласна рада, депутати, УКРОП, давайте до роботи
ну Показати IP 16 Жовтня 2016 20:39
А Палиця градуси на настоянці рахує
пацієнт до "лікар"? Показати IP 17 Жовтня 2016 16:25
а свого розуму і думки нема ???? що переписуєш інформацію з ВН??
Сераховичі Показати IP 17 Жовтня 2016 16:35
Ні лікарні. ні автомобіля швидкоі тим більше пункту екстренноі медичноі допомоги в нас в селі не має!!! Лікарню відкрили в 1946 році-що ? часи були кращі??? Янукович не закрив!!! а тепер тихенько померайте!.. слава Украіні?
мама Показати IP 17 Жовтня 2016 17:20
Я мама одиначка і проживаю одна!До кого мені звертатись в Сераховичах .якщо захворіє дитина і не доведи Боже вночі???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus