USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

У Струмівці знайшли надгробок з єврейських поховань

27 Серпня 2020 19:50
У селі Струмівка, що неподалік Луцька, місцеві жителі знайшли на своєму подвір’ї надгробний пам’ятник із написами. Уже згодом з’ясували, що його було встановлено на могилі єврейської жінки. Ідентифікувати надгробок допомогла єврейська громада Луцька.

Аби вшанувати пам'ять померлих, пам’ятник привезли на єврейське кладовище, повідомляє телеканал «Аверс».

«Завдяки дуже вагомій підтримці радника Луцького міського голови Ігоря Поліщука було надано серйозну допомогу нашій громаді, – розповів голова правління Іудейської ортодоксальної громади Луцька Мойше Меір Матусовський. – Надали можливості від поховальної комунальної служби, людей, транспортний засіб, щоби можна було зі Струмівки перевезти надгробну плиту єврейської жіночки, яку ми зараз будемо ховати тут, на нашому цвинтарі».

Аби перепоховати рештки жінки, потрібно було пройти всі бюрократичні процедури.

За словами пана Матусовського, пом’янувши померлих під час перепоховання, вони відпускають їхні душі.

«Надгробки з цінних порід німці вивозили в Німеччину, а такі простіші використовували як фортифікаційні споруди, – розповіла член правління Іудейської ортодоксальної громади Ханна Матусовська. – Найімовірніше, під час війни десь в районі Струмівки були фортифікаційні споруди. Так той надгробок і лишився там, його використовували в підсобному господарстві. Яку він функцію виконував – я не можу сказати. На тому подвір’ї він пролежав десь 30 років».

Місяць тому відбулося перепоховання восьми невідомих людей у знаковому для єврейської громади місці на цьому ж кладовищі. Саме тут під час Другої світової війни за п’ять днів розстріляли майже 16 тисяч осіб.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus