USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

У Волинській митниці пояснили, чому на «Ягодині» були 35-кілометрові черги

4 Липня 2022 15:56
35-кілометрові черг з понад двох тисяч авто на пункті пропуску «Ягодин» виникли у зв’язку з тим, що з початку повномасштабної війни на західний кордон збільшилося навантаження, оскільки експортна продукція не може виїхати з України морем. До того ж, «Ягодин» пропускає майже половину всього вантажопотоку через західний кордон.

Про це повідомили під час брифінгу у Волинській митниці.

В.о. директора Волинської митниці Микола Татарчук відзначив, що про складну ситуацію на МАПП «Ягодин» знали всі, однак було вжито низку заходів, щоб виправити ситуацію, адже черги складалися з понад двох тисяч транспортних засобів – це орієнтовно 32-35 кілометрів перед «Ягодином».

«Таких черг ніколи не було. Передумовами цих черг стали збільшення навантаження на західний кордон в силу того, що наша експортна продукція не може виїхати морем. «Ягодин» пропускає до 45% усього вантажопотоку через західний кордон і логістично цей пункт пропуску найближчий до Балтійскього моря», – акцентував Микола Татарчук.

Читати ще: Волинська митниця переказала до держбюджету майже 5 мільярдів гривень

Також він звернув увагу, що частка продукції, яка підпадає з боку Польщі та Євросоюзу до ветеринарного та фітосанітарного контролю, різко зросла.

«На спільній зустріч з польською стороною у квітні нам озвучили інформацію, що за увесь 2021 рік було лише 230 вантажівок, які підпадали під ось ці види контролю, а станом на березень цього року 2021 рік був закритий. Частка сільськогосподарської та продукції інших видів, які підпадають під ці заходи контролю, стрімко зросла та сягає 50% зі всього вантажопотоку. Відповідно, ці служби не були готові – певний час вони працювали лише вдень з 8:00 до 20:00. Потім ми просили наших польських колег, щоб вони перейшли на цілодобовий режим роботи. Це дещо покращило ситуацію, але не кардинально. На той момент за зміну вони опрацьовували 30 вантажівок, ця кількість зросла до 70 транспортних засобів за добу. Це не залагодило ситуації, і керівництво держави провело зустріч з польською стороною 20 червня. Було домовлено, що з 27 червня пункт пропуску «Ягодин» переходить у режим роботи суто вантажного пункту пропуску, також допускаються автобусні перевезення на період дооблаштування пункту пропуску «Краківець», який розглядають як основний пункт пропуску автобусів», – повідомив керівник Волинської митниці.
Читати ще: З 27 червня через «Ягодин» пропускатимуть лише вантажівки та автобуси

З його слів, зараз ситуація значно покращилася:«На сьогодні з двох тисяч автомобілів на виїзд з України 250 вантажівок, які пропускають за одну робочу зміну. Дещо змінилася ситуація з польської сторони. Ми розуміємо, що відбувається перетікання цих вантажівок, орієнтовно 950 авто – з польської сторони. У міру подання ми їх оформлюємо. Наразі плануємо вийти на цифру в 300 вантажівок в одному напрямку за робочу зміну в 12 годин, тобто по 600 в обох напрямках за зміну та орієнтовно 1200 за добу. На зустрічі з польською стороною говорили про амбітніші цілі – по 500 авто за зміну. Поступово ми йдемо до цієї цифри».

Також керівник митниці поінформував, що є окрема смуга для виїзду порожніх цистерн та в’їзду для повних. Гуманітарні вантажі також їдуть поза чергою. Це залишається пріоритетним, їх оформлюють якнайшвидше – вантажівку орієнтовно до 20 хвилин.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 4 Липня 2022 17:50
З гум вантажем вже оформляють біля п'яти годин.
Анонім Показати IP 7 Липня 2022 16:44
На Волинській митниці корупція найвищий А

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus