USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

«У підсумку втрачає споживач». Керівник «Ягодина» пояснив, чому черги з вантажівок на кордоні – уже звичне явище

12 Серпня 2020 15:31
На пункті пропуску через українсько-польський кордон Ягодин–Дорогуськ періодично утворюються кількакілометрові черги з вантажівок. Далекобійники скаржаться на важкі умови очікування та проблеми з санітарним станом території.

Чому сповільнився рух вантажного транспорту на митному посту «Ягодин», яка ситуація з польського боку кордону, чи можливо вплинути на пропускну спроможність пункту пропуску та чому черги на українсько-польському кордоні стають постійним явищем?

Про це виконувач обов’язків керівника митного посту Ягодин Михайло Бордейний розповів Суспільному: Волинь.

Нагадаємо, в чергах на пункті пропуску Ягодин–Дорогуськ водії можуть простоювати по три доби.

«Станом на сьогодні (програма тривала в прямому ефірі увечері 11 серпня, – ВН) ситуація з чергами вичерпана повністю. На території Польщі очікують близько 150 транспортних засобів. Черга відсутня, – зазначив Михайло Бордейний. – Час очікування на кордоні вдалося несуттєво зменшити, однак він залежить не від нас; причина утворення черг полягає не в нашій митниці чи прикордонній службі. Поляки під час карантину ввели певні обмеження щодо перетину кордону нашими громадянами і транспортними засоби та в’їзду їх на територію Польщі. Це й спричинило великі черги на нашій території. І транспортні засоби, і громадяни, які в нас виїжджають як звичайні фізичні особи, змушені заїжджати на територію Польщі як юридичні особи. На польській території нараховується чотири паси (коридори, – ВН), які оформляють вантажівки. Але раніше вантажівки в нас виїжджали лише вантажним напрямком, яким і в’їжджали на територію Польщі. Тепер усі буси, які в нас виїжджають пасажирським напрямком зеленим чи червоним коридором, на територію Польщі заїжджають в одну кишеню, тобто на вантажний напрямок».

В. о. керівника митного посту «Ягодин» зауважив, що зараз на території України немає жодних обмежень щодо виїзду з країни. А одним із чинників, які впливають на утворення черги на кордоні, зокрема з вантажних автомобілів, є, звісно, пандемія коронавірусної інфекції.

«На польській території ситуація краща, черг там немає, адже ми працюємо у стандартному, навіть дещо прискореному режимі», – зауважив митник та додав, що щодня відбуваються наради за участю представників митниці та прикордонної служби Польщі, на яких шукають шляхів вирішення проблеми утворення черг. Також працівники української митниці проводять роз’яснювальну роботу з водіями, які очікують на перетин кордону, та пояснюють, що проблема – не в митниках чи прикордонниках.

У цілому пропускна спроможність пункту пропуску Ягодин–Дорогуськ в одному напрямку становить 200-250 транспортних засобів на добу.
Власник підприємства з експорту та імпорту Сергій Чуріков розказав, що через черги на кордоні збитки несуть бізнес і перевізники.

«Потерпають бізнес, який експортує і для якого важливі термін, і перевізники, тому що це їхні люди стоять на кордоні, їхні транспортні засоби простоюють. Ми змушені стояти в чергах, тому, відповідно, дорожчають і експорт, і імпорт. У підсумку втрачає споживач, – сказав він. – Проблема черг вже існує багато років, і я не бачу, щоб із нашої сторони на рівні міністерств вона публічно піднімалася. Я бачу і те, що повільна робота митних органів, як української, так і польської сторони, – це результат відсутності інфраструктури, небажання впровадити електронну чергу. Що робив би я? Звертаючись до поляків, піднімав би це питання на найвищому рівні, тому що ми втрачаємо товарообіг, наші експортні можливості».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Коментар Показати IP 12 Серпня 2020 22:51
В одну ''кишеню'' гарно підміченно!!!
1234 Показати IP 13 Серпня 2020 21:34
Сьогодні черга 15 кілометрів зі сторони Польщі
Оксана Показати IP 13 Серпня 2020 23:26
В новинах одне пише а на справді зовсім інше. Безлад в країні

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus