USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

У волинському селі встановили енергоощадні вуличні ліхтарі

22 Вересня 2016 17:42
Ідея встановити ліхтарі вуличного освітлення у селі Хмелів Володимир-Волинського району виникла давно. Рік тому в сільській раді виготовили проектно-кошторисну документацію, згідно якої в обленерго беруть дозвіл на встановлення ліхтарів. Та на цьому робота призупинилася.

Завідувач фельдшерсько-акушерського пункту Сергій Симчук часто їздить велосипедом на виклики вечірньої пори. Якось, поспішаючи на виклик, пан Сергій не вгледів, як зіштовхнувся з велосипедом сусіда. А все через відсутність ліхтарів та доброї дороги. Також неосвітлені сільські вулиці – спокуса для тих, хто звик до легкої наживи – злодіїв.

Про це повідомляють у прес-службі Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».

Про проекти Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» секретар сільської ради Тамара Волинець дізналася зі сторінок друкованого видання «Волинські новини». Тоді вона й вирішила звернутися у володимир-волинське представництво Фонду, аби взяти участь у проекті «Ініціативні громади».

Керівник західної філії Фонду Андрій Алексюк поділився досвідом співпраці з ініціативними

жителями села. Це був один із перших проектів, що надійшов до представництва. Частка участі у співфінансуванні від громади – 50 відсотків. Керівник філії зазначив: у Хмелеві встановили 15 ліхтарів з багатотарифним лічильником, який дозволяє заощадити на рік 4 500 гривень.
Ліхтарі розмістили на вулиці рівномірно. Мама п’ятьох дітей Аліна Гонтарук радіє таким інноваціям. Відколи в селі встановили освітлення, діти отримали змогу гуляти довше. А ще пані Аліна зауважила, що тепер не доведеться ходити в магазин чи до сусідки з ліхтариком.

Хоч село Хмелів і невелике, та з 2010 року народжуваність тут перевищує смертність. Село розбудовується, чимало молодих сімей залишається в ньому. Депутат сільської ради Аліна Жвавець під час зустрічі з представниками Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» зазначила: «Це добре, що розвиваються не лише міста і великі села, а й не забувають про маленькі населені пункти. Адже ми – перспективне село, нам є куди рости».

Відколи в селі з’явилося вуличне освітлення, тут краще курсуватиме автобус, діти, повертаючись зі школи взимку, не боятимуться темряви. Громада села Хмелева вкотре довела – тільки спільними зусиллями можна реалізувати задумане.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Жесть Показати IP 22 Вересня 2016 18:12
"велосипедами лоб в лоб" - ох....рєть!
Ая Показати IP 22 Вересня 2016 19:00
Мрію про те щоб моя ВОЛИНЬ перейшла на американьску 120 Вольтову електросистему, яка при тому, що є безпечна, то і чи не на половину дешевша. Коротко про головне. Електромережа виглядає ось так: Електроліня така сама як в Європі (Україні), з тим, що на горі лінії є тільки один провід яким пересилаєтся 7 кіловольт енергії. Періодично (там де є потреба) на стовпі, локалізуєтся трансформатор (бочка діаметром приблизно 400 мм і може 800 мм висока), який трансформує 7 кіловольт на 2 рази по 120 Вольт, (-) мінус для трансформатора ведеться по стовпі з низу. Отримані з трансформатора дві фази можна використати для освітлення одну фазу 120 Вольт, а коли треба (підсилювати) вживати якісь машини: пральні, вентилятори, кухні і інші тоді використовуєтся дві фази. Забезпеченням перед шкідливим полем магнетичним є не ізольований провід. Вуличні лампи забезпечені 120 Воьтами. Не забуваймо про те, що ВЕЛИКИЙ ТЕСЛЯ всі свої патенти (понад ШІСЬТЬСОТ) і едекто-експерименти робив в США. І Тесля має бути джерелом для всіх, хто займаєтся економікою і безпекою повязаною з розвитком цивілізації.
Volt до Ая Показати IP 22 Вересня 2016 20:21
Тесля ти, Ая, а твій допис претендує на шістЬсоть перший патент. Прийом заявки у палаті номер шість. Адресу клініки знайдеш сам.
Ая Показати IP 22 Вересня 2016 23:08
Щож з дурнями не дискутують, але Вольт і всі хто підтверджує його ігноранство мають себе за всезнайків, я маю лиш пропозицію на базі вірша мойого Кумира Тараса Шевченка:..."і чужого научайтесь і свойого не цурайтесь"... Так що доучайтесь всезнайкі. Но і саме головне, ніколи я не претендував бути Теслею, але від давен давна захоплювався тим ГЕНІЄМ. Другого Генія який міг би дорівнювати Теслі, ще земля не народила.....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus