USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

У волинських чорницях не виявили радіації

11 Липня 2016 19:30
Експерти кажуть, що волинські ягоди екологічно чисті й дуже корисні.

Про це йдеться в матеріалі тижневика Волинські новини №23 від 7 липня.

«Чорниць у лісі повно, аби було здоров’я збирати. Цього сезону більше, ніж минулого, – каже Марина з Колок Маневицького району. Жінка привезла три відра ягід на Центральний ринок у Луцьку. За годину 15-літрове вже порожнє. – У нас люди ходять збирати ягоди цілими сім’ями. Як я сама, то за день набрала 27 літрів і привезла продавати.

У нас спершу приймали по 29 гривень за кілограм, потім ціна спустилася до 20 гривень і ще падає. У Луцьку літр цінять в 25-35 гривень. На кілограм іде до півтора літра. Комарів у лісі нема, а гадюк багато. Побачила одну велику, тепер страшно до лісу йти».

Чорниці ростуть у лісах по всій Волині. Для селян збір ягід є одним із основних джерел прибутку влітку, хоч праця ця досить важка. Містяни ж воліють їсти ягоди в сезон і заморожувати, купуючи свіжі вітамінки на ринку, а не рачкуючи в лісі. Здебільшого покупців не цікавить, звідки ягода, чи має вона сертифікат безпечності, головне – щоби була без листочків і гілочок.
«У районах є десять контрольних пунктів, де проводять відбір зразків ягід, сіна, картоплі, буряку, грибів та інших продуктів. А основні дослідження проводять на санкціонованих ринках, де ягоди продають, – каже завідувач радіологічного відділу регіональної ветеринарної лабораторії Василь Проць. – На стихійних ринках безпечність продуктів ніхто не досліджує».

Спеціаліст зауважує, що з чорниць вивести радіацію годі. Приміром, після термічної чи іншої обробки грибів, овочів, молока концентрація радіаційного забруднення зменшується до ста разів. А в ягодах загроза залишається, щоправда, в малих дозах. Натомість чорниця містить значну кількість корисних речовин: вітаміни С, групи В, багато мікроелементів, пектини, антиоксиданти.

«Перевищення вмісту цезію у два-три рази щороку фіксується в Маневицькому та Любешівському районах, у так званій «зоні», – додає Василь Васильович. – Чорницю з неблагополучних районів за кордон купують не для харчування, а на технічні потреби, приміром, вироб­ляють фарбу. Якщо у когось із продавців виявляють радіацію в ягодах, то основний захід – недопущення продукції до реалізації, для вилучення зібраного в людини нема закону і процедури. Ситуація щодо радіації у нас покращується, це пов’язано з процесом піврозпаду цезію, його вимиванням ґрунтовими водами».


У лабораторії ветсанекспертизи на Центральному ринку обласного центру працює чотири лікарі та один лаборант. Щодня від продавців спеціалісти відбирають проби – пластикову склянку ягід із відра. За 15-20 хвилин отримують результат.

«Поки не виявлено перевищень ні в Луцьку, ні в районах, – розповідає завідувачка лабораторії Тетяна Зарубайко. – Дослідження проводимо на радіометричному приладі «Рух», такий ветеринарна служба закупила для всіх лабораторій. Дослідження безплатне, можуть прийти навіть сторонні люди, не з ринку, і попросити перевірити ягоди. Ми не відмовимо, хоча лабораторія не відповідає за якість продукції за територією ринку».

«Деякі продавці самі підходять у лабораторію і здають ягоди на перевірку. Періодично наші спеціалісти роблять обхід ринку, стежать, як підходять нові люди, збирають зразки, – додає ветсанексперт Євгенія Сасовська. – До Луцька везуть ягоди з Луцького, Ківерцівського, Рожищенського районів, які безпечні в плані радіації.

На Центральному ринку торгують переважно звичайні сільські люди, багато хто возить сюди дари лісу й урожай з городу вже багато років. Вони знають, що треба отримати експертний висновок після дослідження. Безпечність продукції у межах ринку лабораторія може гарантувати».
Соломія ВЕРВИЧКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus