USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

У Всесвітній день здоров’я: шкідливі звички у волинян

7 Квітня 2015 11:42
7 квітня, у всьому світі, відзначається Всесвітній день здоров'я, який цього року присвячений питанням безпеки харчових продуктів і проходитиме під девізом: «Від ферми до тарілки - зробити продукти харчування безпечними!». Про це повідомили у прес-службі Управління охорони здоров’я ОДА.

У Волинському обласному центрі здоров’я нагадали - неправильне харчування є одним з чинників ризику виникнення і значної поширеності хронічних неінфекційних захворювань, зокрема серцево-судинних, онкопатологій, цукрового діабету та інших.

Глобальні соціально-економічні втрати населення багатьох країн світу, включаючи й Україну, спричиняють серцево-судинні захворювання. Саме вони на 67% визначають рівень загальної смертності населення нашої країни і на 30% - смертність населення працездатного віку.

Щороку в області реєструється понад 800 випадків гострого інфаркту міокарда та понад 2000 випадків гострих коронарних нападів. Щороку від серцево-судинних захворювань помирає близько 10 тисяч осіб, в тому числі від ішемічної хвороби серця – майже 7 тисяч жителів області.

Первинний вихід на інвалідність від серцево-судинних захворювань щороку становить близько 900 осіб. І саме з огляду на це, у нас на Волині ще з 2011 року затверджена і впроваджується регіональна програма запобігання та лікування серцево-судинних захворювань «Волинькард». Основні зусилля спрямовуються на трьох основних напрямках: профілактика, раннє виявлення осіб високого ризику і невідкладна допомога при інфаркті та інсульті.

Одним з ключових етапів профілактики, зі слів головного лікаря обласного центру здоров’я Сергія Новосада, є зміна звичок в харчуванні – ми повинні навчитись правильно і раціонально харчуватись. Адже саме раціональне харчування забезпечує нормальний рівень холестерину в крові, нормалізує артеріальний тиск і масу тіла, а отже благоприємно діє на наше серце.

Для цього потрібно:

- вживати менше тваринних жирів;

- частіше готувати страви з застосуванням рослинної олії;

- обмежити вживання солі до 6 грам на добу (приблизно одна чайна ложка), уникати копченостей;

- обмежити вживання цукру, кондитерських виробів;

- надавати перевагу молочним продуктам з низьким вмістом жиру;

- вживати страви з риби ( краще - жирні сорти морської риби) хоча б 1-2 рази на тиждень. Хоч і важка для кожного зараз економічна ситуація, але цей пункт є важливим, до того ж необов’язково купувати дорогі сорти риби;

- щоденно в раціоні має міститись 5 порцій овочів та фруктів (порція вміщається в долоню). Зараз з настанням тепла у нас з’являться свіжі вітчизняні овочі, а потім фрукти, які відносно дешеві – тому цей пункт виконати буде легко, про нього тільки варто пам'ятати і не лінуватись виконувати.

І, звичайно, необхідно відмовитись від шкідливих звичок, зокрема тютюнопаління і зловживання алкоголем.

Більше рухатись, мінімум 30 хвилин на день активних фізичних навантажень, уникати стресів, контролювати свій артеріальний тиск, а також рівень холестерину та глюкози в крові.

Бережіть себе і будьте здорові!
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Анатоль_ Показати IP 7 Квітня 2015 11:51
Пити горілку та тютюнопаління це засіб для заспокоювання нервової системи. Також цекерки, якщо це нашого виробника "РОШЕН" треба багато їсти для заспокоювання нервів!
Анонім до Анатоль_ Показати IP 7 Квітня 2015 15:19
більше читайте і не пишіть такого нікому тому що мільйони людей уже спочивають вічним сном від такого заспокоєння
:) Показати IP 7 Квітня 2015 14:19
Про наявність Волинського обласного центру здоров"я тільки й чути що у Всесвітній день здоров"я. Чи мо хтось розкаже про РЕЗУЛЬТАТИ діяльності даної структури (підкреслюю, не обов"язки, ні прагнення і плани щось робити і т.д., а РЕЗУЛЬТАТИ)! Дякую.
ВОЦЗ Показати IP 7 Квітня 2015 14:58
Зайдіть, поцікавтеся і на сайт, і просто в гості...http://www.uoz.volyn.ua/ua/133/Oblasnyy-tsentr-zdorovya-informuye.html
док Показати IP 7 Квітня 2015 15:07
результати роботи бачать усі освітчені люди які читають рекомендації центру здоровя і займаються собою та навчають інших адже від освітченості та здорового способу життя залежить більше 50% нашого здоровя
:) Показати IP 7 Квітня 2015 15:25
За посилання на сайт дякую - прагнення і плани є, а результат - роздані брошурки, Доку на рахунок "освітченості" - думав описка, але двічі в тексті - ознака таки "освітченості" :))))
ВОЦЗ до :) Показати IP 7 Квітня 2015 15:53
Перегляньте не тільки посилання, а й увесь сайт...можливо вдовільните свою цікавість і побачите не тільки брошурки ( колонка з підгрупами зліва )...і, звичайно, заходьте вгості - м. Луцьк, вул. Степана Бандери,5, будемо раді особисто познайомитись, а також ширше ознайомимо з результатами...І ще для Вас - наш сайт по програмі Волинькард--http://www.volyncard.in.ua Дякуємо Вам за Вашу активність:)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus